Art tour: Četiri lokacije u blizini idealne za jednodnevni art izlet

    28.07.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/tura_muzeji_cover.jpg

    Iz gradova u kojima živimo nećemo daleko ali barem možemo da se potrudimo da to malo što odemo bude posebno lepo. Šta god da ste planirali kao duži odmor, slobodnih vikenda ima taman dovoljno da se iskoči iz svakodnevice i poseti nešto što nam obično nije na radaru. Pod pretpostavkom da ste mini izlete do Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu već napravili, i da ih verovatno pravite često, vodimo vas na nekoliko (relativno) obližnjih art destinacija koje mogu da budu zanimljiv izbor za neku narednu vikend turu. Uz poštovanje svih preporuka, i potrebnu opremu, ali to je već postalo novo normalno koje se podrazumeva, zar ne?

    Muzej naivne i marginalne umetnosti

    Jagodina

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595924288098116.jpg

    Pored Ilijanuma u Šidu, muzeja posvećenog jednom od najpoznatijih ako ne i najpoznatijem umetniku naive kod nas, Iliji Bašičeviću Bosilju, Muzej naivne i marginalne umetnosti – MNMU u Jagodini je jedina institucija ovog kalibra u našoj zemlji, sa posebnim programom muzeološke zaštite dela naivne i marginalne umetnosti. Dakle, ukoliko ste raspoloženi za obilje bolja, precizne detalje, i neretko folklorne motive, kojima izuzetno vešto barataju oni koji su poznati kao “samouki” umetnici, onda krenite put centralne Srbije. Sistemom sakupljanja i sistematizovanja kroz muzeološku dokumentaciju, proučavanjem, izlaganjem i publikovanjem, muzej broji preko 3.000 dela (slike, skulpture, crteži i grafike) od oko 350 umetnika iz regiona i bivše Jugoslavije ali i Italije, Kipra, Slovačke, Belorusije, Švedske, Turske i Brazila. Pored toga što ima impresivnu zbirku koja oduševljava sve koji vole naivu, kao i one koji bi želeli da se sa ovom umetnošću upoznaju, i sama zgrada u kojoj je muzej smešten i koja datira sa početaka XX veka je dovoljan razlog da posetite ovo mesto.

    muzej macura

    Novi Banovci

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595925410763518.jpg

    Na desnoj strani Dunava, lociran u Novi Banovcima, nalazi se muzej Macura. Vlasnik, Vladimir Macura je kolekcionar umetnosti, sa posebnim fokusom na srpsku avangardnu umetnost koja je i najviše zastupljena u kolekciji. Dela iz perioda avangarde 20-ih i 30-ih godina i moderne umetnosti 60-ih i 70-ih godina nastalih na tlu Jugoslavije su njegova specijalnost i ovaj muzej zaista izgleda kao mali izolovani avangardni univerzum za sebe. Na adresama Zenit 1 i Zenit 4 nalaze se Muzej Macura i Magacin Macura i pored toga što je iskreni ljubitelj zenitizma i dela Ljubomira Micića (otuda i naziv „adresa“), ovo mesto je raj za sve koji vole yugo-dadu, beogradski nadrealizam i srednjoevropsku avangardu na prvom mestu, a zatim i ruski i poljski konstruktivizam, rad grupe Gorgona, bečki akcionizam…

    Muzej je otvoren od maja do oktobra i neophodno je najaviti dolazak.

    savremena galerija subotica

    Subotica

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159592428798704.jpg

    Već na svojoj internet stranici kažu da su prostor koji će publici ponuditi mogućnost saznavanja i kritičkog mišljenja i zaista to i jesu. Ovo je jedan od lepših prostora u državi, i na sreću, na raspolaganju je savremenim umetnicima koji imaju šta da kažu i znaju kako. Pored toga što je izuzetno važna lokacija na mapi prostora savremene umetnosti u Srbiji, i sama zgrada je poseban dragulj. Predivan primer mađarske secesije koji potpisuje arhitekta Ferenc Rajhl i zgrada koja je tokom istorije prošla različite namene od stambene, preko banke, nakon čega je bila nacionalizovana i dodeljena Gradskom muzeju Subotica, a od 1969. u njoj se nalazi Savremena galerija Subotica.

    Nova izložba se otvara u četvrtak 30. jula u četvrtak. „Kuća na jezeru“  Nikole Radosavljevića predstavlja simbiozu tri različita grafička ciklusa: „Kuća na jezeru“, „Aurora“ i „Hazarski rečnik“ i valjalo bi staviti je na svoju rutu.

    narodni muzej

    Smederevska Palanka

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595924288056341.jpg

    Iako nosi naziv Narodni muzej, ovom muzeju je odavno pripojena i Galerija moderne umetnosti tako da se pored stalne postavke muzeja ovde otvaraju i izložbe koje karakterom pre odgovaraju epitetu „moderno“. Trenutno je otvorena izložba “Kamen u arhitekturi i umetnosti” koja se bavi kamenom kao materijalom i njegovim mogućnostima, a ima tri izložbene celine: arhitektura i dizajn u kamenu, mozaik u kamenu i skulptura u kamenu. Pored ove izložbe, muzej raspolaže velikom kolekcijom arheoloških eksponata iz perioda praistorije, antike i srednjeg veka kao i zavidnom kolekcijom numizmatike, a više poklon zbirki i otkupa koje je muzej napravio je rezultovalo bogatom kolekcijom srpskog slikarstva kraja XIX i početka XX veka.

    Saznaj više:
    Povezani članci: