Pretraga

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite

Tekst: BURO.


Ljubitelji umetnosti, imamo dobre vesti za vas! Puno je toga za radovanje u godini pred nama jer je najavljeno mnogo blockbuster izložbi, zbog kojih ćete poželeti da budete malo fleksibilniji sa planom putovanja i skrenete ka gradu koji možda niste ni planirali. Ili ćete zapravo putovanja i planirati po ovim velikim izložbenim naslovima. Odabrali smo najbolje od najboljih, a vreme je za umetnički obilazak Evrope.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 1)

Edward Hopper retrospektiva

Gde: Fondation Beyeler

Grad: Bazel

Kada: 26. januar - 17. maj

Jedno od najvećih imena američke umetničke scene XX veka, Edward Hopper, je centralna figura nove izložbe u fondaciji Beyeler u Bazelu, koja će se posebno fokusirati na prepoznatljiv aspekt Hopperovih radova - reprezentaciju praznine i samoće u američkom gradskom pejzažu. Ako neko zna da naslika usamljenost, otuđenost i potrebu ili nužnost da se bude samim to je definitivno Hopper. Izložba horonološki pokriva vreme od njegovih studentskih dana i ranih radova do njegove smrti 1967, i u toj širini predstaviće evoluciju njegovog izraza i prepoznatljive estetike. Posebna poslastica biće kratki 3D film Wim Wendersa “Two or three things I know about Edward Hopper” inspirisan Hopperovim delom “American Spirit”.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 2)

"Fantastic Women – Surreal Worlds From Meret Oppenheim to Frida Kahlo"

Gde: SCHIRN Kunsthalle Frankfurt
Grad: Frankfurt
Kada: 13. februar - 24. maj

Žene su uvek bile centralna tema nadrealističkih muških fantazija, i partnerke i saradnice, ali su ostale uskraćene za odavanje priznanja da su mnogo doprinele nadrealizmu takođe i kao aktivni stvaraoci. SCHIRN proslavlja ženski doprinos nadrealističkom pokretu velikom izložbom na tu temu. Umetnice su se razlikovale od svojih kolega u promeni perspektive i često su tragale za novim modelima ženskog identiteta istražujući sopstvene odraze ili preuzimajući različite uloge. Savremeni politički događaji, književnost, i ne-evropski mitovi i verovanja su dodatne teme koje umetnice nadrealizma istražuju u svojim radovima a velika izložba u SCHIRN-u predstavlja obimnu retrospektivu i biće predstavljeno 260 radova 34 autorke. Neverovatan spektar stilova, estetike i sadržaja autorki kao što su Louise Bour­geois, Frida Kahlo i Meret Oppen­heim, do manje poznatih imena nadrealističke prakse. Konačno izložba kakvu ove umetnice zaslužuju i koja se nakon Frankfurta seli u Kopenhagen u Louisiana muzej gde će biti otvorena od 18. juna, do 27. septembra.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 3)

Steve McQueen retrospektiva

Gde: Tate Modern
Grad: London
Kada: 13. februar - 11. maj

Ove godine i britanski umetnik i režiser Steve McQueen dobija veliku retrospektivu u muzeju Tate Modern. Tokom dvadesetpetogodišnje karijere McQueen se doticao pitanja mesta, vremena, politike, reprezentacije, identiteta, dok je paralelno i pomerao granice kinematografskog sveta. “Hunger”, “Shame”, “12 Years a Slave” su naslovi koji su jedan za drugim dokazali da su njegovi filmovi prava umetnička dela. Izložba će uključivati sve njegove revolucionarne doprinose svetu filma od prvog filma “Exodus 1992/7”, do poslednjih ostvarenja. 

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 4)

"Masculinities: Liberation through Photography"

Gde: Barbican
Grad: London
Kada: 20. februar - 17. maj

Dešifrovanje maskuliniteta je centralna tema izložbe koja će se krajem februara otvoriti u Barbicanu i predstavlja prvi put da su na jednom mestu okupljeni radovi preko 50 fotografa i režisera od 60-ih do danas koji su se bavili temama queer tela, patrijarhalnog sistema, rodnih uloga, stereotipa, hipermaskulinizacije. Ujedinjeno razbijaju stereotipe a svaki od radova na neki način “otpakuje” i preispituje mitove o savremenoj muževnosti i istražuje na koji način se maskulinitet doživljava, kodira i društveno konstruiše i uslovljava.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 5)

"Andy Warhol"

Gde:Tate Modern
Grad: London
Kada: 12. mart- 6. septembar

Umetnik čija popularnost nikada ne prestaje već samo raste s vremenom. Warhol je bio jedan od umetnika koji je reinventovao koncept umetnosti i pokazao šta bi ona mogla da bude u eri društvenih, tehnoloških i političkih promena, i vremenu kada je svega previše, koje praktično kao da je najavio. Izložba će pored favorita kao što su portreti Marilyn Monroe, Campbell konzerve i radova iz serije “Ladies and Gentlemen” predstaviti i druge manje poznate radove i sve fasete njegovog pop art opusa. Pa će tako posetioci moći da “plutaju” u njegovoj Silver Clouds instalaciji ali i otkriju psihodelični multimedijalni svet Exploding Plastic Inevitable, poznatih muzičkih i filmskih događaja koje je Warhol organizovao.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 6)

"Christo et Jeane Claude"

Gde: Centre Pompidou
Grad: Pariz
Kada: 18. mart - 15. jun

Fantastična izložba posvećena paru umetnika zbog kojih kada čujemo reč “pakovanje” ne pomislimo na poklon nego recimo upakovan Rajhstag u Berlinu. Izložba posvećena njihovom celokupnom stvaralaštvu biće otvorena u martu, a aposlutni once in a life time događaj je i to što će Christo, kako se za sada planira, pakovati Trijumfalnu kapiju od 6. do 19. aprila. Istorijski događaj.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 7)

"Cindy Sherman Retrospective 1975-2020"

Gde: Fondation Louis Vuitton
Grad: Pariz
Kada: 1. april - 31. avgust

Tokom svoje 45-ogodišnje karijere Sherman je postala poznata radovima u kojima preispituje koncept identiteta u savremenoj kulturi. Koristeći ogromne količine šminke ali i umetke i dodatke Shermanova se konstantno transformiše u likove koji je inspirišu. S obzirom na to da je “kostimiranje” i koketiranje sa idejom o drugom identitetu suština njenih radova pronalazila je dosta inspiracije u modi, ali i bila inspiracija za istu i sarađivala sa brendovima Louis Vuitton, Rei Kawakubo i Balenciaga. Izložba će trajati punih pet meseci i pokriće i ovaj deo njenog stvaralaštva i predstaviti preko 170 radova. 

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 8)

"Prada: Front and Back"

Gde: Design Museum
Grad: London
Kada: Septembar

Kao što i piše u najavi izložbe Prada je “promenila način na koji se ljudi oblače, redefinisala kako shvatamo luksuz, istražila nove materijale i tehnologije i strastveno povezivala umetnost, dizajn i arhitekturu”. Ovo je prvi put da se na jednom mestu, ovako sveobuhvatno predstavi čitava istorija ovog brenda i kao što i naslov izložbe nagoveštava Prada: Front and Back, izložba ima za cilj da istraži sve aspekte Pradinog sveta, od dizajnera koji su radili za brend do kreativne i industrijske infrastrukture na kojoj je izgrađena. Svakako da će mnogo reći biti i o Miuccia Pradi, njenoj viziji brenda i svim načinima na koje se ona menjala tokom više do 40 godina bivanja na čelu kompanije. Ukratko, Prada sa svih strana i iz svih perspektiva- delikates za ljubitelje mode, ali i sve ostale.

Blockbuster izložbe u 2020. koje ne želite da propustite (фото 9)

Yayoi Kusama restrospektiva

Gde: Gropius Bau
Grad: Berlin
Kada: 4. septembar 2020 - 17. januar 2021.

Prva retrospektiva Kusaminog rada koja je ikada organizovana u Nemačkoj, i jedna od malobrojnih u Evropi. Nezaustavljiva devedesetogodišnjakinja je posebno za ovu izložbu pravila nove radove, uključujući i ‘Infinity Mirrored Rooms’ i novu instalaciju, i ne možemo da se odlučimo šta će od ta dva odneti pobedu na instagramu, ali je sigurno da ćemo ove nove radove, i mnoštvo starih viđati na mrežama. Izložba će zauzimati svih 3000 kvadratnih metara Gropius Bau muzeja što znači da će poseta ovoj izložbi biti apsolutno imerzivno iskustvo i jedinstveno uplovljavanje u tačkasti univerzum japanske umetnice. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar