Pretraga

Instagram art profili koje treba da zapratite

Instagram art profili koje treba da zapratite

Za sve one koji vole umetnosti i art događaje skupili smo stranice koje će vam pomoći da ispratite aktuelna art događanja u svetu.

Tekst: BURO.


Generalno posmatrano, Instagram nam je prijatelj. Dobro, nije u onim trenucima kada stvarno stvarno želimo da spavamo a ne možemo jer skrolujemo po nepreglednim dubinama postova, storija i manje ili više bitnih informacija. Ali van toga stvarno nam jeste prijatelj, jer em se napajamo vizuelno lepim i privlačnim materijalom možemo zapravo da pronađemo i dosta vrednih i korisnih informacija za gde ići i šta raditi. Što u gradu gde smo inače, što ako negde otputujemo. Najlakše je konsultovati Instagram i znati gde usmeriti svoju strelicu kompasa. Za sve one koji vole umetnosti i art događaje skupili smo stranice koje će vam pomoći da ispratite aktuelna art događanja u svetu. Ako želite da otkrijete neka nova imena, ili pak budete u toku sa svime gde možete da vidite radove onih koje već volite ovo su profili za vas.

Tzvetnik

 

Tzvetnik profil postoji već tri godine, i osnovala su ga dva art entuzijasta iz Moskve, koji do danas žele da ostanu anonimni. Stranica prati pojavljivanje mladih umetnika u javnosti, čija imena još uvek nisu uopšte, ili nisu dovoljno poznata, i zato je posebno zanimljivo pratiti njihov rad. Od poslednjih publikacija do najnovijih izložbi i saradnji, sve što je nedovoljno poznato, ali bi moglo da eksplodira svakog trenutka, može se naći ovde. S obzirom da su sasvim neprofitni Tzvetnik traži da se njihov rad podrži na Patreonu - platformi na kojoj mogu da se obavljaju regularne uplate i donira novac umetnicima, blogerima i aktivistima čiji rad vam se dopada. Možda vaša mecenska delatnost počne sa Tzvetnikom a završi se u političkom aktivizmu. Nije ni bitno, dokle god podržavamo dobru stvar.

 

Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 1)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 2)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 3)

Art.Viewer

 

Pažljivo odabrana selekcija najrelevantnijih događanja širom sveta sa razlikom što oni imaju i svoj website. Tako da ukoliko nemate Instagram, ili ga pak ne volite, to definitivno nije dovoljan razlog da ne ostanete u toku sa art zbivanjima širom sveta. Koncept projekta je prilično jednostavan: autori profila/stranice biraju i predstavljaju najzanimljivije izložbe širom sveta, zajedno sa korisnim informacijama: ko izlaže, gde se događa i kada? I to u svim medijima od primenjene umetnosti preko skulpture i fotografija do kolaža i performansa. Izuzetno korisno oruđe i mogućnost da naletite na neka nova genijalna imena čiju ćete izložbu posetiti ako ima prilike ili barem nastaviti da pratite rad koji vam se dopao.

 

Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 4)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 5)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 6)

ATPdiary

ATP Diary - i Instagram i publikacija. Sve je na italijanskom, što i nije tako loše za sve one koji bi malo da provežbaju jezik, a nije ni problem, zato što su ovom slučaju fotografije i osnovne informacije daleko značajnije od samog teksta. Za detaljnije možete da istražujete i sami. Urednici stranice uvek naglase ko su umetnici, kustosi i galerije u kojima se izlaže tako da sve može prilično detaljno da se isprati. ATPdiary je sjajan tutorijal savremene umetnosti: zgodan za koristiti, prijatan za gledanje i neophodan za navigaciju kroz svet aktuelnih događanja.

Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 7)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 8)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 9)

Contemporary Art Daily

Contemporary Art Daily iliti CAD donosi selekciju aktuelnih izložbi širom sveta, ali kuriranih prema afinitetitima urednika stranice. Imaju i web stranu i Instagram, sa tom razlikom što je svaki post na stranici propraćen nešto širim tekstom, bilo kratkim opisom izložbe ili biografijom autora. Jedan od mnogobrojnih pratilaca stranice je i Virgil Abloh tako da ako ništa drugo, to deluje kao dovoljno bitan razlog da ih zapratite.

Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 10)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 11)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 12)

Kao što sami kažu, "definišu umetnost od 1962.godine" i nije da se ne slažemo sa tim. Pored toga što imaju sjajan magazin, imaju i Instagram profil koji prati sva najaktuelnija zbivanja u svetu umetnosti. Ovde nećete naići na skrivena bijenala, i male, nepoznate, alternativne izložbe, ali hoćete na nove autore pred kojima je ozbiljna karijera, ili pak kritike i preglede velikih svetskih izložbi.

Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 13)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 14)
Instagram art profili koje treba da zapratite (фото 15)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar