Instagram art profili koje treba da zapratite

  18.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/instagram_art_cover.jpg

  Za sve one koji vole umetnosti i art događaje skupili smo stranice koje će vam pomoći da ispratite aktuelna art događanja u svetu.

  Generalno posmatrano, Instagram nam je prijatelj. Dobro, nije u onim trenucima kada stvarno stvarno želimo da spavamo a ne možemo jer skrolujemo po nepreglednim dubinama postova, storija i manje ili više bitnih informacija. Ali van toga stvarno nam jeste prijatelj, jer em se napajamo vizuelno lepim i privlačnim materijalom možemo zapravo da pronađemo i dosta vrednih i korisnih informacija za gde ići i šta raditi. Što u gradu gde smo inače, što ako negde otputujemo. Najlakše je konsultovati Instagram i znati gde usmeriti svoju strelicu kompasa. Za sve one koji vole umetnosti i art događaje skupili smo stranice koje će vam pomoći da ispratite aktuelna art događanja u svetu. Ako želite da otkrijete neka nova imena, ili pak budete u toku sa svime gde možete da vidite radove onih koje već volite ovo su profili za vas.

  Tzvetnik

   

  Tzvetnik profil postoji već tri godine, i osnovala su ga dva art entuzijasta iz Moskve, koji do danas žele da ostanu anonimni. Stranica prati pojavljivanje mladih umetnika u javnosti, čija imena još uvek nisu uopšte, ili nisu dovoljno poznata, i zato je posebno zanimljivo pratiti njihov rad. Od poslednjih publikacija do najnovijih izložbi i saradnji, sve što je nedovoljno poznato, ali bi moglo da eksplodira svakog trenutka, može se naći ovde. S obzirom da su sasvim neprofitni Tzvetnik traži da se njihov rad podrži na Patreonu – platformi na kojoj mogu da se obavljaju regularne uplate i donira novac umetnicima, blogerima i aktivistima čiji rad vam se dopada. Možda vaša mecenska delatnost počne sa Tzvetnikom a završi se u političkom aktivizmu. Nije ni bitno, dokle god podržavamo dobru stvar.

   

  Art.Viewer

   

  Pažljivo odabrana selekcija najrelevantnijih događanja širom sveta sa razlikom što oni imaju i svoj website. Tako da ukoliko nemate Instagram, ili ga pak ne volite, to definitivno nije dovoljan razlog da ne ostanete u toku sa art zbivanjima širom sveta. Koncept projekta je prilično jednostavan: autori profila/stranice biraju i predstavljaju najzanimljivije izložbe širom sveta, zajedno sa korisnim informacijama: ko izlaže, gde se događa i kada? I to u svim medijima od primenjene umetnosti preko skulpture i fotografija do kolaža i performansa. Izuzetno korisno oruđe i mogućnost da naletite na neka nova genijalna imena čiju ćete izložbu posetiti ako ima prilike ili barem nastaviti da pratite rad koji vam se dopao.

   

  ATPdiary

  ATP Diary – i Instagram i publikacija. Sve je na italijanskom, što i nije tako loše za sve one koji bi malo da provežbaju jezik, a nije ni problem, zato što su ovom slučaju fotografije i osnovne informacije daleko značajnije od samog teksta. Za detaljnije možete da istražujete i sami. Urednici stranice uvek naglase ko su umetnici, kustosi i galerije u kojima se izlaže tako da sve može prilično detaljno da se isprati. ATPdiary je sjajan tutorijal savremene umetnosti: zgodan za koristiti, prijatan za gledanje i neophodan za navigaciju kroz svet aktuelnih događanja.

  Contemporary Art Daily

  Contemporary Art Daily iliti CAD donosi selekciju aktuelnih izložbi širom sveta, ali kuriranih prema afinitetitima urednika stranice. Imaju i web stranu i Instagram, sa tom razlikom što je svaki post na stranici propraćen nešto širim tekstom, bilo kratkim opisom izložbe ili biografijom autora. Jedan od mnogobrojnih pratilaca stranice je i Virgil Abloh tako da ako ništa drugo, to deluje kao dovoljno bitan razlog da ih zapratite.

  Kao što sami kažu, „definišu umetnost od 1962.godine“ i nije da se ne slažemo sa tim. Pored toga što imaju sjajan magazin, imaju i Instagram profil koji prati sva najaktuelnija zbivanja u svetu umetnosti. Ovde nećete naići na skrivena bijenala, i male, nepoznate, alternativne izložbe, ali hoćete na nove autore pred kojima je ozbiljna karijera, ili pak kritike i preglede velikih svetskih izložbi.

  Saznaj više:
  Povezani članci: