Pretraga

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer

Tekst: BURO.

Kako god situacija objektivno izgledala, napredovala, nazadovala ili stajala u mestu, prilično je izgledno da se subjektivno sada svi osećamo barem malo bolje nego nekoliko nedelja u nazad. Nije da se nešto drastično promenilo, ali je proleće zvanično stiglo i u kalendare i na termometre i to se prosto i jednostavno oseća. Kada temperatura pregazi 15 podeok znači da je zvanično došlo vreme da okrenemo novi list, unesemo neku novinu, započnemo novi hobi, ili se ponovimo nečim što bi simbolično označavalo nove početke.

Kupiti rad lokalnog umetnika je uvek dobra ideja, ali u ovom trenutku još bolja. Pored toga što time podržavamo nečije stvaralaštvo, i dajemo mu priliku i podršku da nastavi da se bavi onime što zna, ume, sjajno radi i što je i nama neophodno, malo po malo postajemo i kolekcionari. Sa sopstvenim kolekcijama radova onih u koje verujemo, kojima činom kupovine želimo da iskažemo i poštovanje i zahvalnost. Plus, unosimo nešto novo u stan. Nešto što će ga oplementi, razigrati, čime će početi nešto novo. Verovatno je da je ta jednačina i najbolja. Kada je i lepo i korisno.

Zato smo ovaj put odlučili da predložimo radove umetnika koji nama ulepšavaju dane. Baš zato što nam je svima potrebno malo bekstva u neke lepše boje, srećnije teme, i razigraniji svet, ovaj put predlažemo radove koji nam pomažu da to i uradimo. One koji će nas naterati da promislimo neke teme, ali i koji imaju snagu da stave sve na pauzu i učine da “otplivamo” u neke mirnije zone.

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer (фото 1)

  Aleksandar Rakezić

Aleksandar Rakezić je jedan od perspektivnijih slikara mlađe ako ne i najmađe generacije umetnika čije je ime prilično zvučno na sceni već neko vreme. Posebno od kada je oduševio sve koji su posetili njegovu izložbu “Znam za jednu tugu sa mirisom ananasa”. Aleksandar radi radove koji su tako precizno naslikani da iz daljine podsećaju na prave predmete, dok je iz blizine jasno da su u pitanju oslikane kopije svakodnevnih, komercijalnih predmeta. Toliko poznatih da posegnemo za njima gotovo odmah i da nas vrate na neke poznate situacije i stanja. Pomalo vorholovski, Rakezić ponovo promišlja redi-mejd i pop-art, radeći akvarele koje su apsolutno prepoznatljivo rakezasti.

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer (фото 2)

Žolt Kovač

Ime koje poznajemo već dugi niz godina na sceni je Žolt Kovač . Žolt je na svojoj novoj izložbi predstavio dosta novih radova nastalih po principu “iz stomaka”. Kako Kovač kaže ovaj put je odlučio da ne razmišlja toliko već da donosi odluke u trenutku slikanja, pa je takoi predstavio seriju novih radova koji su više rađeni “iz intuicije i osećaja nego iz pameti”. Baš tako se i spajaju precizni geometrijski elementi i rasprsnut kolorit, i tvore dela koja i te kako želimo da imamo.

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer (фото 3)

Jovana Jovanović

Možda vam ne bi palo na pamet da tradicionalna japanska umetnosti i savremeni street art imaju ikakve veze ali u radovima Jovane Jovanović ovi svetovi se i te kako susreću i slažu i izgledaju genijalno. Otvara se sasvim novi svet, čudesan, neonski, zavodljiv, koji čini Jovanine radove savršenim surfom kroz svakodnevicu i skliznjavanje u zabavu. Od nedavno, Jovana je počela da se bavi i keramikom, tako da je moguće i prvu jutarnju kafu piti uz dugu, tigrove, zvezde padalice i bele rade. Na sličnom tragu jarkog, gotovo neon kolorita, i Nataša Mihajlović razvija svoje radove. Njene junakinje su snažne, samosvesne, sigurne, a Nataša neretko reinterpretira poznate radove iz istorije umetnosti. Osavremenjuje radove pre-rafaelita, rasplamsava kultne radove kao “The Sphinx or The Caresses” ili portretiše značajne žene iz domaće istorije.

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer (фото 4)

 Nataša Mihailović

Ukoliko vam se kada zatvorite oči ukaže slika kola, otvorenih prozora, vetra u kosi, i radija na maksimalno, pored toga što znači da vam je potrebno putovanje, znači i da su radovi Ivane Milosavljević urađenih u tehnici akvatinta i bakropis je komad koji vam treba u stanu. Pronađite idealno mesto u stanu za "Dance, dance, dance, dance to the radio" ili "There's a light that never goes out" i sve će ponovo biti u redu.

Izdvojili smo radove domaćih umetnika koji će vam pomoći da osvežite svoj enterijer (фото 5)

 Ivana Milosavljević

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor