Kako da započnete svoju kolekciju umetnosti?

    12.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/art-izlozba-cover.gif

    U svojoj novoj kolumni, osnivačica Partnership Editions, Georgia Spray, odgovara na najčešća pitanja koja imaju svi oni koji žele da počnu sa kolekcionarstvom

    Jedan od razloga zašto sam pokrenula Partnership Editions 2017. je bio da bih pokušala da demistifikujem art svet. Da pomognem onima koji vole umetnost ali nemaju predstavu odakle da počnu, i upoznam ih sa mrežom uzbudljivih, mladih umetnika. S obzirom na to da sam radila u različitim umetničkim institucijama u kojima su se radovi prodavali za milione, osetila sam malo nerazumevanje sa kolekcionarima koji su često kupovali radove samo kao investicuju ili da bi stavili umetnost u svoje stanove, umesto da je istinski razumeju, žive sa njom i cene je.

    Nadam se da će ovaj vodič dati dovoljno podrške svakome da započne sa kolekcionarstvom. Upamtite, nema tačnih odgovora, umetnost je veoma subjektivna. Cilj je da kupujete radove koji komuniciraju sa vama i vašom estetikom a ne zato što vam je neko rekao da su dobri.

    Otkrijte šta vam se dopada

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1602497375420318.jpg

    JULIANNA BYRNE – „TOMATO PLANT II“ – SLIKANJE KREĆOM NA PAPIRU

    Sjajan skok u avanturu “sopstvena kolekcija umetnosti” je razumevanje onoga što estetski volite i ne volite. Ovo zvuči očigledno ali često se dogodi da završimo voleći radove samo zato što nam je rečeno da su dobri, ili da je umetnik “uspešan” ali treba imati svoj stav. Posetite muzeje, galerije, istražujte. Ja često posećujem i muzejske radnje nakon što obiđem izložbu i donesem kući razglednice sa reprodukcijama radova koji su mi se dopali- kada ovo uradite nekoliko puta, počećete da uviđate patern sopstvenog ukusa, na primer da li ste više naklonjeni figuraciji, raznobojnom koloritu, apstrakciji itd.

    Podržite lokalne umetnike

    Kupovati umetnost od umetnika koji su još uvek u školama i na studijama ili su nedavno diplomirali, je sjajan način da započnete svoju kolekciju. Ne samo što su njihovi radovi pristupačniji od onih umetnika koje već zastupa neka galerija, nego je izuzetno lepo znati da omogućavate umetniku da nastavi sa razvijanjem svoje karijere. Mnoge umetničke škole i univerziteti imaju završne godišnje izložbe, i tu je veoma lako pronaći nove talente. Svratite u galerije kada vidite da izlaže neko vama nepoznato ime, obiđite lokalne prodajne galerije, svraćajte na završne studentske izložbe.

    Pratite umetnike na Instagramu

    Art svet se dramatično promenio u poslednjih pet godina. Instagram je neverovatno oruđe i način da se upoznate sa procesom stvaranja nekog umetnika, da vidite da li organizuju neka događanja ili otvaranja, na čemu trenutno rade, i generalno saznate o njenom ili njegovom radu. Svi umetnici sa kojima Partnership Editions sarađuje su na Instagramu, a profili kao što su The Great Women Artists, Art She Says i Artsy su sjajni za otkrivanje novih talenata i mladih umetnika širom sveta. Kada jednom počnete da pratite neke, Instagram će početi sam da vam predlaže još novih- iskoristite algoritam na najbolji način!

    Idite na izložbe i upoznajte umetnike

    Veoma je jednostavno saznati za nova art dešavanja preko Instagrama ili ostalih društvenih mreža ili preko newslettera neke od gradskih galerija čiji rad pratite, ili ostalih društvenih mreža. Upoznati se sa umetnikom i povezati se sa njim, čini i sam rad mnogo značajnijim, i velike su šanse da bi i umetnik voleo da upozna vas. Mi smo prošlog decembra imali seriju koja se zvala “In The Studio With” u kojoj smo prostor u Islingtonu transformisali u satelit verziju umetničkih studija, a u projektu su učestvovale umetnice Alexandria Coe, Rose Electra Harris i Isabella Cotier. Bile su u prostoru i stvarale svoje radove tu, i posetioci su mogli bilo kada da svrate i razgovaraju sa njima, i bolje razumeju njihov stvaralački proces i umetnost. Bilo je sjano videti koliko je ovo doprinelo iskustvu kolekcionara, i boljem razumevanju, budući da su se osetili mnogo povezanijim sa umetnicima.

    Budite hrabri

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1602497375508296.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1602497375355287.jpg

    HESTER FINCH – „BURNING HAND ON ORANGE“ – PASTEL NA PAPIRU

    Mislim da je važno da promenite raspored radova svakih nekoliko meseci. Tako unosite osveženje i taj čin će učiniti da vrednujete sve radove drugačije i posmatrate ih na novi način. Volim da mislim da umetnost može da komunicira sa ostalim predmetima u mom stanu. Nemojte da se bojite da kačite radove van centra zida; element iznenađenja može da učini rad mnogo privlačnijim. Ako imate ograničen budžet a želite da napravite “gallery wall” (zid ispunjen radovima) onda kombinujte originalne radove, sa nekim dostupnijim printovima, posterima izložbi, uramljenim razglednicama. Ja takođe skupljam umetničku keramiku i keramičke “tanjire” za zid, a sve to takođe može učini zid interesantnijim.

    Ovaj članak je prvi put objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: