Pretraga

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi.

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi.

Tekst: BURO.

Do pre nekoliko nedelja unazad NFT nam je bio sasvim nepoznat pojam. Mnogima možda ni danas nije baš najjasnije o čemu se tačno radi, ali je činjenica da je svet poludeo za novom kripto umetnošću. Još uvek nije moguće proceniti da li će ovo biti samo post-pandemijski talas opsesije koji će da ode kako je i došao ili pak dugotrajnija promena koja će ostaviti ozbiljnog traga u art sistemu, ali jedno je sigurno: poznate ličnosti, milijarderi i influenseri su potpuno poludeli sa ovim trendom i mnogi od njih prave i sopstvene NFT radove. NFT su trenutno zapalili tržište, a najskuplji rad je prodat za 69 miliona dolara, ali iako nam možda na momente još uvek zvuči suludo prodaja autentičnosti, na kojoj se ovaj koncept bazira, je poznata svetu umetnosti i pre kripto pandemije. Konceptualni umetnici od Manzonija do Cattelana i banane izložene na sajmu Frieze već dobar vek zarađuju na prodavanju svog potpisa na rendom predmetima. I to zaista mislimo bukvalno. Tako da, samo je bilo pitanje trenutka kada će se to preneti u digital svet. Trenutak je očigledno došao, a ovo su poznate ličnosti koje su rešile da krenu putem zarade od kripto umetnosti.

Kate Moss

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 1)
NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 2)
NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 3)

Za razliku od većine NFT radova koji su u skladu sa vremenom i platformama na kojima nastaju prilično digital, Kate Moss se opredelila za nešto tradicionalniji pristup. Njena tri kratka videa imaju manje techy atmosferu, i zamišljeni su kao prilika da se fanovima ponudi pogled u njenu realnost i sitne dnevne rutine kao što su spavanje, šetanje, vožnja kola. “Umetnost je za mene uvek bila pažjivo odabran trenutak. Vreme je ono nešto čega nikada nemamo dovoljno, a što ne čeka nikoga i samo prolazi; zanima me ko će želeti da poseduje delić mog vremena” napisala je legenda modnog sveta. Sav prihod od njenih NFT-ova biće doniran Gurls Talk fondaciji koju vodi Adwoa Aboah, i za podržavanje mentalnog zdravlja žena.

Paris Hilton

Da li postoji išta što Paris Hilton ne ume da radi?  Super star, DJ, biznis mogul, rijaliti zvezda pre rijalitija, model... NFT umetnica?  Izgleda da je tako. Paris Hilton je nedavno izbacila seriju svojih NFT-ova i ako još uvek niste pronašli nešto što vas je potpuno zavelo i oduševilo, ovaj kul treš bi mogao biti the thing.  Njena prva NFT kolekcija je debitovala na Nifty Gateway pod nazivom Planet Paris i u potpunosti je rasprodata. Radovi su veoma sneni, veoma 2000-te estetika (nije da smo iznenađeni), pomalo kič i veoma kul. Predstavljen je njen autoportret Iconic Crypto Queen, digitalna verzija njenog kučeta Thinkerbell pod nazivom "Legendary Love", i nekakav gotovo digitalni raj "Hummingbird In My Metaverse". "Planet Paris" je kako kaže autorka "ženstvena, moćna i prelepa serija radova od kojih svaki prikaz predstavlja onu stvar u mom životu koja čini da se oseam sigurnom" i zamišljen je da proslavlja žensko osnaživanje. Kako bi realizovala radove, Paris je sarađivala sa umetnicom Blake Kathryn

Lindsey Lohan

Lindsay Lohan je objavila NFT koji je nedavno prodat na aukciji za više od 85.000 dolara. Lohanin NFT čini je najviše nalik na gif, a rad prati nova pesma "Lullaby" koju peva sama Lindsey (pesma je urađena u saradnji sa producentom Manuelom Riva). Njen rad je prodat na platformi FansForever, koji se sve više profiliše kao ekskluzivni zastupnik NFT radova poznatih ličnosti, a LL smatra da je to budućnost svih industrija. Okej i mi bismo da zaradimo 85.000 evra za jedan rad.  “Pitanje je trenutka kada će svi u Holivudu shvatiti da je ovo budućnost i kada će se pridružiti. Možda ćemo svedočiti i tokenizaciji filmova, muzike, umetnosti. Ja stvarno vidim budućnost u kojoj kriptovalute i NFT postaju norma i mejnstrim, a ne izuzetak". 

Damien Hirst

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 4)

Ovo je bilo prilično očekivano da jedan od najprodavanijih savremenih umetnika uskoči na "prodaj brzo i lako" voz. Damien Hirst je započeo svoje NFT putovanja projektom "The Currency Project," gde mu je cilj da uradi 10.000 ulja na papiru, gde će svaki biti NFT za sebe. Pre ove serije, Hirst je već predstavio seriju od osam printova "The Virtues" koji su mogli da se kupe samo kriptovalutom. "Currency Project" je planiran da traje pet godina, a serija podrazumeva slike trešnje u cvatu i kako autor kaže "istražuje pitanje sukoba umetnosti i bogatstva".

Grimes

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 5)

Elon Musk i Grimes su takoreći nezvanični kralj i kraljica kriptovaluta, osvajanja planete Mars i svega ostalog što ne razumemo tako da je sasvim logično da će potpisivati i po neki NFT. Kanadska muzičarka je zapravo zvezda NFT univerzuma, i do sada je prodala radove u iznosu od oko 6 miliona dolara. Mogli bismo da kažemo da ju je bavljenje umetnošću pretvorilo u milionerku, da to nije bila i pre toga, ali svakako je postigla neverovatan uspeh. Njena kolekcija "WarNymph" koju čini 10 NFT radova prilično tripoznih i fantastičnih, je bila najbrže prodata kolekcija ikada, i lansirala je u zvezde ovog tržišta. 

Kings of Leon

NFT je nova opsesija sveta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 6)

Malo po malo i muzičari se priklanjaju NFT carstvu. Rok bend Kings of Leon je zaradio impresivnu sumu od 2 miliona dolara od prodaje svog poslednjeg albuma “When You See Yourself,” kao NFT. Deo prodaje je uključivao i aukciju za "Golden Ticket" koja garantuje onome ko ih kupi da će imati red u prvom mestu na svim nastupima Kings of Leon. I to do kraja života. Prilično posvećeno i impresivno, malo i bizarno ali za hardcore fanove svakako ponuda koja se ne odbija.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor