Ove performanse ne smete zaobići na Oktobarskom salonu

    20.10.2022.
    RECOMMENDED

    Danas se otvara 59. Oktobarski salon – jedna od najznačajnih manifestacija u zemlji kada je savremena umetnost u pitanju tokom koje imate priliku da sagledate radove omiljenih umetnika, ali i otkrijete neke nove koje ćete posle Oktobarskog, nastaviti da pratite. U najavnom katalogu navodi se da u okruženju i vremenu u kojem je proizvodnja osećaja straha i pohlepe značajno moćnija u odnosu na pojedine društvene ili kulturne vrednosti, za kojima je nekada tragao i Gogen na udaljenim ostrvima, pitanja odakle dolazimo? šta smo? kuda idemo? i dalje su aktuelna. A kao odgovor na to i na najavu manifestacije, piše „Referišući na blisku prošlost, istoriju manifestacije, različite ideologije, geografije i klasna ali i druga pitanja politika, 59. Oktobarski salon je poziv da promislimo o mogućem boljem zajedničkom životu“.

    Ove godine, Salon nas očekuje na više lokacija, među kojima su nedavno otvoreni Salona Muzeja grada Beograda, prostori Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Biblioteke grada Beograda, Кluba Radio-televizije Srbije (u zgradi Radio Beograda), Art Haba Кula, RTS Кluba, Fakulteta dramskih umetnosti, ali i Narodnog muzeja i Salona Muzeja savremene umetnosti. Posebna zanimljivost su prostori kao što je Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa ili paviljon Cvijeta Zuzorić na Cvetnom trgu, kao i radovi izvedeni u javnom prostoru i u štampanim medijima. Na svim ovim lokacijama biće predstavljeno preko pedeset umetničkih radova, a nekima od njih se posebno radujemo. Delimo sa vama listu predloga. 

    PERFORMANS MILICE TOMIĆ 

    Javni prostor ispred ulaza u Kulturni centar Beograda i knjižaru Vulkan, u bazenu ugašene fontane, 20. oktobar, 19h

    Beogradska ekstenzija Edinburške izjave: Ko profitira od umetnosti a ko pošteno zarađuje je ekstenzija rada čuvenog Raše Todosijevića iz 1975. godine koja je izvedena prvi put pre deset godina u okviru Pančevačkog bijenala i simposiona Oktobar XXX kustoskinje Jelena Vesić. Nekoliko umetnika i kritičara pozvano je na ponovno izvođenje i aktualizaciju pitanja svojevremeno pokrenutih u okviru projekta Oktobar 75, koji je inicirala Dunja Blažević u Studentskom kulturnom centru 1975. godine, kao kontraizložbu naspram Oktobarskog salona, manifestacije koja je u to vreme predstavljala neku vrstu birokratske kulturne manifestacije sa građansko-modernističkim tendencijama. Milica Tomić će za beogradsko izvođenje „Edinburške izjave – Ko profitira od umetnosti a ko pošteno zarađuje“ izvesti prostorno-semantičku ekstenziju rada Raše Todosijevića, uvođenjem aktuelnih pozicija i funkcija unutar ’sistema umetnosti’.

    PERFORMANS SANJE ANĐELKOVIĆ

    Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, 20. oktobar,  20h

    Dovoljan je sam naziv ovog performansa „Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik!“ da poželimo da saznamo šta se kkrija iza njega. U pitanju su spekulativne horske partiture, a Sanja je umetnica koja se audio sredstvima izražava na temu rodnih uloga, društvenih događanja i ličnih trauma koje govore o kolektivnim problemima. 

    PERFORMANS MILICE RAKIĆ

    Legat Vojislava M. Jovanovića Maramba, 22. oktobar, 15h

    Ukoliko ste nekako propustili izložbu i performans Milice Rakić pod nazivom „Lepa kao revolucija“, sjajna je prilika da to nadoknadite. Ova umetnica se u okviru svog rada bavi kritičkim preispitivanjem socijalističkog nasleđa u kontekstu ženske emancipacije. U programu se navodi da će posetiocima biti dodeljeno i ograničeno izdanje knjižice, urađene posebno za 59. izdanje Oktobarskog salona u kojoj se nalazi deset pesama koje potpisuju:: Damir Avdić, Goran Babić, Dubravka Đurić, Vlado Martek, Dragana Mladenović, Radmila Petrović , Maša Seničić, Maja Solar, Marko Tomaš, i Monika Herceg. 

    VOKALNO-KUSTOSKI SINDROM PERFORMANS

    Kulturni centar Beograd, 22. oktobar, 20h 

    Vokalno-kustoski sindrom čine istoričari umetnosti Senka Latinović i Vladimir Bjeličić. Oni će izvesti šezdesetominutni performans Mesto zločina, koji je nov i ovo će biti premijera njegovog izvođenja, te se na vreme prijavite za priustvo! 

    PERFORMANS ANTONIJA GRGIĆA

    Plato ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 22. oktobar, 13h

    „Spomenici pevaju“  je naziv ovog performansa, odnosno participativnog koncerta koji će biti održan kod spomenika Ranjenik, vajara Vanje Radauša. Participativni koncert funkcioniše tako što se odabrani spomenik ozvuči mikrofonima, te se javnim pozivom omogućuje zainteresovanim dobrovoljcima da na koncertu sudeluju uz unapred pripremljene udaraljke, koristeći spomenik kao instrument.

    Saznaj više:
    Povezani članci: