Pretraga

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite

Tekst: BURO.

Možda ne možemo mi u Los Anđeles, ali Los Anđeles može kod nas. Možda ne možemo baš nigde da putujemo, ali možemo da se setimo koliko je lepa lepota lutalaštva. Možda životi nisu idealno upakovani i savršeni kao modernistički enterijeri, ali svejedno možemo da uživamo u njima. Ove nedelje izlazimo iz kuće da uživamo u nekim lepšim bojama, divnim sećanjima, velikim planovima, a u tome nam pomažu aktuelne beogradske izložbe.

ZADUŽBINA ILIJE M. KOLARCA

„Lutalaštvo”

Mirjana Boba Stojadinović

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite (фото 1)

Malo nam je potrebno da postanemo nostalgični za putovanjima i lutanjima kroz nepoznate gradove, kojih nije bilo gotovo celu godinu. Nova izložba Mirjane Bobe Stojadinović otvorena je od danas do 30. januara i podseća nas na sve suptilne osete, atmosfere i doživljaje koji putovanja čine tako magičnim. Transport, pored toga što je koristan mehanizam za čitavu civilizaciju, ujedno je proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, a samim tim i prilika za upoznavanje sebe. Upravo tu stranu putovanja umetnica istražuje u radu "Lutalaštvo", baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja.

GALERIJA U10

"STUDIJA SLUČAJA"

Luka Tripković

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite (фото 2)

Rad Luke Tripkovića podrazumeva angažovanost i u književnom i umetničkom domenu. Prošle godine smo razgovarali o njegovoj "Crnoj knjizi"  a ove nas je na samom njenom početku obradovao samostalnom izložbom doktorskog umetničkog projekta. Predstavljeni radovi su nastali sa idejom da se secira "fenomenološki tumor" poznat pod imenom Moderna koju autor opisuje kao "epoha, tvorac dve totalitarne ideologije koje su uništile desetina miliona ljudi, kaleidoskop kroz čiji okulus nasumično stvorene slike zavode i zadivljuju" a svojim radovima Luka predstavlja čudesni splet i potencijale ovog perioda koji je doneo najveća dostignuća civilizacije, ali takođe i uslove za njen najveći sunovrat. Od 14. januara u galeriji U10.

GALERIJA DOMA OMLADINE

"KUPINE, NOĆU"

Mia Ćuk

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite (фото 3)

Mia Ćuk je umetnica koja deluje u polju fotografije, teksta i instalacije. Interesuje se za fragmente, tragove i ostatke svakodnevnice koje sakuplja, dokumetnuje i promišlja i ova izložba sintetiše sve njene sklonosti, tendencije i čežnje. Serija video minijatura, sačinjena od ostataka nikada snimljenog filma, odbačenih kadrova, zapisa i tekstova donosi intimni zapis o svakodnevici, putovanju, istraživanju, emocijama.

EUGSTER II BELGRADE

"we have la at home"

Vuk Ćuk

Ovih dana izložbe su najbolji razlog da izađete u grad. Predlažemo da ove četiri lokalne nikako ne propustite (фото 4)

Kada pomislimo na Los Anđeles pomislimo na kabrio kadilak, tople večeri i vetar u kosi, palme i neku obećanu prelepu budućnost, dani odmora koji ne prestaju. Vuk Ćuk se od početka svoje karijere bavi luksuzom na neki način, a u svojoj najnovijoj izložbi pokušava da odgovori na pitanje šta je zaista luksuz, pri čemu Los Anđeles ostaje i simboličan i realan sinonim toga, ali svakako imaginaran. LA iz naše imaginacije će zauvek biti mesto prosperiteta na kome se snovi ostvaruju, a Vukov LA je priča o fenomenu vrednosti danas i njihovom utemeljenju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor