Pretraga

Ovo je Marin Montagut, multidisciplinarni umetnik u čije je radove utkan Pariz

Ovo je Marin Montagut, multidisciplinarni umetnik u čije je radove utkan Pariz

Tekst: BURO.

Kako bi izgledao materijalizovani Pariz, da može da se dodirne i oseti pod prstima? Najbliži odgovor tom pitanju pronašli smo u umetnosti Marina Montaguta, ilustratora, reditelja, kolekcionara, avanturiste i autora. On dizajnira porcelanske predmete, mape, vitrine, šalove, knjige, jastuke, čaše i druge predmete koji slave francusku umetnost življenja. Oh la la!

Ovo je Marin Montagut, multidisciplinarni umetnik u čije je radove utkan Pariz (фото 1)

Osnove crtanja naučio je u Londonu, prestižnom Central Saint Martins koledžu, koji je otvorio Marinovo kreativno jezgro da bi ono u nadolazećim godinama nastavilo da buja i rasplamsava se u različitim pravcima. Iako je ovaj grad bio njegova prekretnica u umetničkom smislu, on je odlučio da se usidri u Parizu gde su se oblikovali i izoštrili njegov smisao za umetnost, antikvitete i vintage markete. Uz dekoratera, Christiana Sapeta, čiji je bio asistent on dalje razvija svoje veštine, da bi se potom otisnuo u svet scenografije. Blend svih tih raznolikih, ali komplementarnih iskustava i stanica učinili su da umetnik razvije svoj autentični pečat koji on utiskuje na sve produžetke njegovog stvaralaštva koji nastaju u njegovoj radionici, beskrajnom polju za igru i maštarijama kojima nema granica.

Ovo je Marin Montagut, multidisciplinarni umetnik u čije je radove utkan Pariz (фото 2)
Ovo je Marin Montagut, multidisciplinarni umetnik u čije je radove utkan Pariz (фото 3)

Sve je počelo sa “Bonjour Paris! vodičem koji je Marin osmilio kao mapu skrivenog blaga ovog grada, za koje samo pravi Parižani znaju gde se nalazi. Ovaj koncept prelio se i na druge gradove i mape koje su objavljene pod Flammarion izdavaštvom. Sledeća stanica njegovog stvaralaštva uobličila se kroz knjigu “Under the roofs of Paris”, koju je napisao sa Inès de la Fressange i koja je prevedena na pet jezika. Bila je objavljena 2018. godine i do danas ostala omiljena pozivnica svim turistima da obiđu petnaest tipičnih pariskih stanova. Naredne godine, Marin je producirao MAPS emisiju i kroz nju otkrio svoja omiljena skrivena mesta širom Pariza. Taman kada pomislite da je dosegao visine svoje kreativnosti, on se vine dalje i vrati sa umetničkim delom koje želimo da spakujemo na zid, u vitrinu ili noćni stočić i svaki dan se u njega zagledalo otkrivajući nove detalje u dubinu istorije utkane u te dimenzije.

On je pravi primer multipotencijaliste, a osnovna krilatica rada za Marina je sloboda. Njegova baka je bila slikarka i upravo njen slobodarski način života ga je oduvek fascinirao. Nakon petnaest dugih godina lutanja svetom, skupljanja antikviteta sa njegovih raznolikih adresa, slikanja njegovih pejzaža i saradnji sa velikim brendovima kao što su Diptyque, Pierre Frey, Roger Vivier, pa čak i sa Versajskim dvorcem, Marin Montagut pokreće istoimeni brend i otvara svoju prvu radnju 2020. godine. Njegova zemlja čuda stanuje u ulici Madame 48 u 6. arondismanu, na svega nekoliko koraka od Luksemburške bašte. Drugim rečima, radi se o obaveznoj pariskoj stanici za sve istinske putnike i zaljubljenike u francuski šarm.

Otvaranjem vrata ove radnje, kao Alisa, upadate u rupu gde ćete otkriti jedan čarobni svet keramike, kućnih aksesoara i drugih čuda koji su personifikacija (starog) pariskog duha. Tu predmeti mirišu na prošlost, a škripanje poda je ritam Pariza utkan u ovu radnju koja je njegovo verno ogledalo. Kroz raznorodne kolekcije koje stvara, Marin utiskuje "umetnost življenja" u svakodnevne predmete i piše ljubavno pismo ovom gradu. Rado bismo sa njim podelili i našu adresu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor