Pod kojim izgovorom Instagram cenzuriše Photoshop

    15.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/insta-cenzura-cover.gif

    Da li se još nekome čini da je Instagram postao poput nekog puritanca malo nezgodnije naravi koji kad malo popije ili mu nije dan, voli da se svađa sa svima za stolom? Lajkovi? Da se ukinu. Štete mentalnom zdravlju korisnika, i trebalo bi da lete. Voće koje “izgleda seksualno” i aplikacije koje čine da imamo tzv “insta face” tj kao da smo upravo izašli od hirurga? Takođe da se zabrane! Muške bradavice okej, ženske ni pod tačkom razno, odmah blurovati jer… nema veze sad zašto, samo reportuj. Superinstaman je rekao i stop internet maltretiranju ne bi li naterao neke ljude da razmisle, ne moraju evo ni dva puta ali makar jednom, pre nego što zatrpaju nečiju objavu uvredljivim i malicioznim komentarima. Sve u svemu, sa svačim se Instagram razmiruje i bori u poslednje vreme, od čega nešto ima manje nešto više, a nešto nema uopšte smisla.
    Sve bi to i bilo okej da Instagram nije istovremeno i onaj tip koji je sve gorepomenute na prvom mestu i pozvao za sto. Super je što se sada brine o mentalnom zdravlju, ali isti taj Instagram nam je svojom politkom funkcionisanja, brojanja lajkova i pratilaca, i neophodnosti sharovanja svega, i nabacio osećaj nadmoći ili nedovoljnosti, i more današnjih dijagnozica i anksioznosti (poput FOMO-a Fear of Misising Out) dolazi upravo odavde, pa je pitanje koliko je zaštitnički, a koliko licemerno da nakon deset godina ispravlja sopstvene krive drine.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579108733967738-1.gif

    U tom, stiže još kontradiktornih vesti u kojima se prešlo na novi nivo. U eri kada društvene mreže imaju veliku ulogu u širenju lažnih vesti, doduše i onih pravih i mogućnost brzog regrutovanja javnosti da se angažuje po raznim pitanjima, sasvim je logično da te iste društvene mreže snose i najveći deo odgovornosti za svaku potencijalnu laž koja u moru dnevnih informacija može lako da se provuče, ili tendenciozno plasira. U tom duhu, počeli su da pristupaju mnogo temeljnije izveštavačkoj politici i detaljnim proverama svih informacija koje pristižu pa tako i fotografija. Kao najnoviji neprijatelj na Instagramovoj prvoj liniji borbe, našle su se fotografije obrađivane u Photoshopu. Pojavu prijavljivanja objava koje su bilo kako obrađivane primetila je Toby Harriman, fotografkinja iz San Franciska kada je jedna njena fotografija bila, kako Instagram voli da kaže “sakrivena”. U “Nikita” seriji (ako je se iko i seća) se to kaže “ukinite je”, a jezikom običnih smrtnika – “obrisana je”. Razlog: na njoj je bio prikazan čovek na planinama koje su veoma jasno editovane, i u umetničke svrhe, obojene u dugine i pastelne boje. Ali, kako svi znamo da tako nešto ne postoji u prirodi, to znači da se šire lažne vesti, i Instagrama što se tiče treba da leti i to! Šalu na stranu (iako ovo nije šala, nego je fotografija stvarno uklonjena) nekoliko ozbiljnijih pitanja se postavlja ovim novim “pravilima”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579108734187652-1.gif

    Treba reći da je za svaku pohvalu što Instagram pokušava da reši savremeni problem dezinformacija ali opravdano smo sumnjičavi prema tome da li je baš ovo pravi metod. Kao prvo, Instagram je pre svega nastao kao aplikacija za deljenje i objavljivanje vizuelnog sadržaja, a da ne pominjemo to da nas je upravo on opremio i izvitoperio nam realnost raznoraznim filterima, cvećem na glavi, rogom jednoroga, i full makeupom, da bi sada to isto zabranio. Gojin “Saturn prožidire svoga sina” momenat. A kao drugo, još važnije za sve nas koji imamo obiljno poštovanje prema digital i internet umetnosti, kako će se tačno tu postaviti granica? Siva zona je izuzetno široka, i ako ostavimo po strani sve one koji se bave digitalnom umetnošću i manipulacijama, 3D skulpturom koja može da izgleda gotovo hiperrealistično, postoji i veliki broj umetnika čije su čitave karijere izgrađene upravo na manipulisanju fotografija, kao što je recimo danski fotograf Asger Carlsen

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579108734135975-1.gif

    Kako će oni plasirati svoju umetnost i predstavljati se na Instagramu, ako je prioritet da sadržaj bude „istinit“? Umetnost već poslednjih vek i po nema imperativ da bude “verna stvarnosti”, štaviše neretko je cela poenta da se stvarnost “izda” ili izokrene, i definitivno nije na ovoj platformi da menja nešto za šta se dugo borilo. I ako se stvarno ovaj sistem bude primenjivao po istom principu za sve, izgleda da ovaj poslednji potez Instagrama u bitci protiv dezinformacija, i potrazi za istinom neće biti od velike pomoći u sprečavanju lažnih vesti, koliko će doneti štete određenim umetnicima, a potencijalno i umetnosti uopšte.

    Saznaj više:
    Povezani članci: