Pretraga

Tour d'art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti

Tour d'art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti

Tekst: BURO.

Više od pola godine smo prošli sa konfuznim informacijama na temu: ima izložbi, nema izložbi, prostori se zatvaraju, otvaraju i tako redom. Sada se pak čini da smo svi kako-tako uhvatili neki ritam i korak sa vremenom u kom smo i iako su se neke velike manifestacije poput Oktobarskog salona to jest od relativno skoro prekrštenog Beogradskog bijenala odložile u potpunosti za narednu godinu, neke druge su ipak uspele da se održe i nastave sopstvenu tradiciju i u ovoj čudnoj godini. Tako nam ova jesen uprkos svemu u potpunosti prolazi u znaku lokalnih bijenala.

Dosta velikih umetničkih događanja je bilo zakazano za ovu godinu i iako sve jeste pomalo izmenjeno novim merama, Sombor, Čačak i Pančevo su nastavili sa tradicionalnim bijenalnim pregledima umetnosti i otvorili vrata za sve posetioce koji žele da se bliže upoznaju sa mahom lokalnom i delimično regionalnom umetničkom scenom. Od severa ka zapadu, organizujte sebi jedan vikend van grada u kom živite i skoknite na jednodevni izlet na neku od ovih izložbi.

19. bijenale umetnosti

Grad: Pančevo

Kada: Od 31. oktobra do 27. novembra

Tour d'art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti (фото 1)

Devetanesto po redu Pančevačko bijenale pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!” se otvara sledećeg petka. Ovo izdanje Bijenala bavi se temom "druge linije" u umetnosti, to jest onim pojavama u umetnosti koje su nicale mimo uobičajenih pravila i normi svog vremena i mimo svih očekivanja, i za koje se na kraju, za neke čak i mnogo posle njihovog nastanka, ispostavilo da su predstavljale progres u umetnosti.

Izložba se otvara u petak 31. oktobra i paralelno će se događati na nekoliko lokacija u Pančevu a to su Galerija savremene umetnosti, Narodni Muzej u Pančevu, Galerija Milorada Bate Mihailovića, Bioskop Vojvodina. Sve o pratećim programima Bijenala kao i o izlagačima možete pronaći ovde.

30. memorijal nadežde petrović

Grad: Čačak

Kada: Od 3. oktobra do 10. novembra

Tour d'art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti (фото 2)

Memorijal Nadežde Petrović slavi šezdeset godina svog postojanja i svake druge godine Bijenale okuplja eminente umetnike iz regiona, pokušavajući na taj način da oda počast sećanju na poznatu začetnicu moderne umetnosti, i da nastavi da neguje vrednosti utemeljene na etičkim i estetičkim principima njenog životnog dela. Ove godine, Bijenale nosi naziv "Na jug, na jug! Idemo na jug!" čime se aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga koja je povezivala London, Pariz, Minhen, Beč, Budimpeštu, Beograd, Sofiju i Istanbul. Predstavljeni su radovi 30 autora i umetničkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije i iz Bugarske a izložba je strukturisana tako da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja.

Izložba je otvorena do 10. novembra i to u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” i Galeriji “Risim”, kao i na još devet lokacija u Čačku, uključujući i javni prostor tako da ukoliko se uputite u Čačak, spremite se da izdvojite ceo dan za umetnost.

"Likovna jesen 2020"

Grad: Sombor

Kada: Od 17. oktobra do 6. novembra

Tour d'art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti (фото 3)

Somborska manifestacija "Likovna jesen" se tradicionalno održava od 1961. godine kada je slikar Milan Konjović u Somboru pokrenuo Izložbu jugoslovenskog slikarstva. Ove godine centralna izložba nosi naziv "Slika u doba opšte medijalizacije" i fokusirana je na najaktuelnije tendencije u savremenom srpskom slikarstvu. Paralelno sa glavno izložbom u Somboru se događaju još dve u okviru ove manifestacije- "Street art slikarstvo/ Murali svakodnevlja" na kojoj učestvuje šest street artista iz Srbije, kao i  "Fantastična figuracija na razmeđi vekova" Vladimira Dunjića. 

Izložba je otvorena do 6. novembra.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor