Tour d’art: Uputite se u neki od ovih gradova na preglede domaće savremene umetnosti

    23.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/izlozbe_tur_cover.jpg

    Više od pola godine smo prošli sa konfuznim informacijama na temu: ima izložbi, nema izložbi, prostori se zatvaraju, otvaraju i tako redom. Sada se pak čini da smo svi kako-tako uhvatili neki ritam i korak sa vremenom u kom smo i iako su se neke velike manifestacije poput Oktobarskog salona to jest od relativno skoro prekrštenog Beogradskog bijenala odložile u potpunosti za narednu godinu, neke druge su ipak uspele da se održe i nastave sopstvenu tradiciju i u ovoj čudnoj godini. Tako nam ova jesen uprkos svemu u potpunosti prolazi u znaku lokalnih bijenala.

    Dosta velikih umetničkih događanja je bilo zakazano za ovu godinu i iako sve jeste pomalo izmenjeno novim merama, Sombor, Čačak i Pančevo su nastavili sa tradicionalnim bijenalnim pregledima umetnosti i otvorili vrata za sve posetioce koji žele da se bliže upoznaju sa mahom lokalnom i delimično regionalnom umetničkom scenom. Od severa ka zapadu, organizujte sebi jedan vikend van grada u kom živite i skoknite na jednodevni izlet na neku od ovih izložbi.

    19. bijenale umetnosti

    Grad: Pančevo

    Kada: Od 31. oktobra do 27. novembra

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603452565386894.jpg

    Devetanesto po redu Pančevačko bijenale pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!” se otvara sledećeg petka. Ovo izdanje Bijenala bavi se temom „druge linije“ u umetnosti, to jest onim pojavama u umetnosti koje su nicale mimo uobičajenih pravila i normi svog vremena i mimo svih očekivanja, i za koje se na kraju, za neke čak i mnogo posle njihovog nastanka, ispostavilo da su predstavljale progres u umetnosti.

    Izložba se otvara u petak 31. oktobra i paralelno će se događati na nekoliko lokacija u Pančevu a to su Galerija savremene umetnosti, Narodni Muzej u Pančevu, Galerija Milorada Bate Mihailovića, Bioskop Vojvodina. Sve o pratećim programima Bijenala kao i o izlagačima možete pronaći ovde.

    30. memorijal nadežde petrović

    Grad: Čačak

    Kada: Od 3. oktobra do 10. novembra

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603452486968576.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603452486373077.jpg

    Somborska manifestacija „Likovna jesen“ se tradicionalno održava od 1961. godine kada je slikar Milan Konjović u Somboru pokrenuo Izložbu jugoslovenskog slikarstva. Ove godine centralna izložba nosi naziv „Slika u doba opšte medijalizacije“ i fokusirana je na najaktuelnije tendencije u savremenom srpskom slikarstvu. Paralelno sa glavno izložbom u Somboru se događaju još dve u okviru ove manifestacije- „Street art slikarstvo/ Murali svakodnevlja“ na kojoj učestvuje šest street artista iz Srbije, kao i  „Fantastična figuracija na razmeđi vekova“ Vladimira Dunjića. 

    Izložba je otvorena do 6. novembra.

    Saznaj više:
    Povezani članci: