Za sve kojima su nedostajale izložbe: Tri galerije koje ponovo rade

    19.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/izlozbe-cover.gif

    Dugo je prošlo od kada nismo mogli da pričamo o stvarnim događajima i uživamo na realnim lokacijama. Virtuelni časovi, online radionice, virtuelne ture i posete, virtuelne izložbe. Iako kliktanje i skrolovanje ume da bude beskrajno zabavno i donese neko iskustvo koje ne možemo da doživimo irl, fizički odlazak u galeriju i uživanje u umetnosti koja se tu nalazi je nezamenljivo bilo čime drugim. Iako ćemo još sačekati do onih starih-novih dana kada će biti dozvoljena veća okupljanja i otvaranja i druženja na koja smo navikli, vest o tome da se izložbeni prostori malo po malo vraćaju “u normalu” nas je veoma obradovala i otkrivamo vam koje su to gradske galerije opet otvorene za posetu. Razume se, uz poštovanje mera zaštite, to valjda ne treba naglašavati.

    Galerija U10

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589882774354876.jpg

    Galerija U10 je malo po zvaničnom objavljivanju prestanka vanrednog stanja, imala svoje prvo post-koronsko otvaranje. U pitanju je izložba “Auto-skulpture” Marije Strajnić, koja pod terminom auto-skulpture (auto – kao vozilo i kao odnos sa samim sobom) podrazumeva različite predmete koje stanovnici grada van parking zona postavljaju ispred svojih domova kako bi zauzeli deo javnog prostora radi privatnog korišćenja – parkiranja svojih vozila. Na taj način ovi predmeti menjaju svoju funkciju i dobijaju sasvim novu estetiku, poetiku i značenje. Izložba traje do 23. maja.

    Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589882728064407.jpg

    Izložba “Double Wall of Silence” je nakon izlaganja u galeriji Škuc u Ljubljani predviđena za otvaranje u galeriji Hestia, a nakon nepredviđene pauze, ovog četvrtka će biti premijerno i otvorena. Izrealski psiholog Dan Bar-On je uveo termin “dupli zid tišine” u vezi sa istorijom holokausta, i toga što se o zločinima najčešće duplo ćuti jer žrtva ne želi da se seća i priča, a društvo ne želi da prihvati i sluša i izložba se bavi pitanjem između rečenog i prećutanog, ućutkanog i zaboravljenog, individualnog i kolektivnog. Migracije kao dominantna tema u poslednje vreme su otvorile pitanja o nacionalnim granicama, “nama” i “njima”, opasnostima i traumama, i pitanje snage pripovedanja i sećanja. Ko govori, a ko sluša i koliko je vremena potrebno da onaj koji govori kaže sve, a onaj koji sluša sve prihvati i šta mu odgovara i šta ne? Galerija je otvorena četvrtkom i petkom od 12 do 18 i na zakazivanje vikendom.

    Novembar galerija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589882728100866.jpg

    Izložba “Desiring Machines” se bavi kompleksnim odnosom mašine i tela, i odgovor je na našu opsesivnu vezu sa predmetima digitalnog doba: telefonima, laptopovima, i kompjuterima koji su nerazdvojivi od naše svakodnevice. Viralni sadržaj, globalna mreža, i hiperpovezanost savremenog sveta su nešto bez čega ne možemo i gde se stvaraju novi odnosi među grupama i pojedincima, i “Desiring Machines” je zapravo još relevantnija sada nakon što smo svoj neraskidiv odnos sa tehnologijom posebno osetili i potvrdili tokom karantina. Odabrani radovi istražuju ovaj fenomen, savremeno doba, nove tehnologije i poziciju čoveka u svemu tome. Galerija radi prema standardnom radnom vremenu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: