Pretraga

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion

Tekst: BURO.

Ako tražite izgovor za još jedan skok u avion ove sezone, evo ga: umetnost, ali na malo drugačiji način. Dobri muzeji možda liče jedni na druge, ali je svaki neobičan muzej neobičan na svoj način. Zbog ovih - vredi sesti u avion.

 

Molinere

 

 

Grenada

 

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 1)
Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 2)

 

Vajar i ekolog, Jason deCaires Taylor, poznat je po specifičnim skulpturalnim delima smeštenim u morskim sredinama. Svi njegovi radovi imaju za cilj da podstaknu i inspirišu ekološku svest, a izgrađeni su od osetljivih materijala koji su pH neutralni, kako bi se olakšao prirodni rast. U zalivu Molinere nalazi se 75 radova, a ovaj skulpturalni park možete razgledati dok ronite na 25 metara dubine. Ne šalimo se kada kažemo da bismo leteli na drugi kraj sveta zarad ovakvog iskustva.

 

 

Naoshima

 

 

Japan

 

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 3)
Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 4)

 

Naoshima je poznata kao umetničko ostrvo Japana. Dom je nekoliko muzeja i stalnih umetničkih instalacija, kao i jednog od najfotografisanijih umetničkih dela Japana (mora da ste ga bar jednom videli na Instagramu) - ogromne bundeve sa slike. Milijarder Soichiro Fukutake je izmaštao ovo ostrvo, a ideju je u opipljivu formu pretočio arhitekta Tadao Ando kao kreativni direktor. Japan je svakako na bucket listi, ali ne zaboravite da dopišete ovo umetničko ostrvo u svoj travel plan. 

 

 

Inhotim

 

 

Brazil

 

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 5)
Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 6)

 

Iako ga još nismo posetili, usudićemo se da kažemo da je Inhotim najlepši muzej na otvorenom. Okružen bujnim zelenilom, čuva preko 1300 dela stotinu renomiranih brazilskih i međunarodnih umetnika proizvedenih od 1960-ih do danas i to u nizu medija, uključujući slike, skulpture, crteže, fotografije, video zapise i instalacije. Milioner Bernardo de Mello Paz osnovao je muzej kako bi skladištio svoju privatnu kolekciju, ali je Inhotim danas domaćin domaćin jedne od najvećih fondacija savremene umetnosti u Brazilu i najveće kolekcije savremene umetnosti na otvorenom u celoj Latinskoj Americi. Ovakav spoj prirode i umetnosti je zaista jedinstven, a ako putujete u Rio, do ove oaze avionom stižete za sat vremena.

 

 

Hauser & Wirth

 

 

Menorka

 

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 7)
Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 8)

 

Pretpostavljamo da su vam prva asocijacija na Menorku žurke do jutra, kokteli, plaže i najmanje - umetnost. Ipak, Ila del Rei, prelepo ostrvo u luci Mahon, dom je Hauser & Virth muzeja gde se umetničke izložbe i aktivnosti prave tako da se povezuju sa lokalnim okruženjem i zajednicom. Skulpture na otvorenom dela su velikih umetnika kao što su Louise Bourgeois, Martin Creed, Camille Henrot, Eduardo Chillida, Joan Miró i Franz West. Hauser & Wirth broji osam galerija koje se nalaze u pomoćnim zgradama pomorske bolnice iz 18. veka. Pomalo mistično, neobično i aposlutno prelepo. 

 

 

Messner 

 

 

Italija

 

Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 9)
Zbog ovih muzeja vredi sesti u avion (фото 10)

 

Planinar Reinhold Messner, prvi penjač koji se ikada popeo na svih 14 vrhova preko 8.000 metara, započeo je projekat muzeja u svom rodnom Južnom Tirolu, najsevernijoj italijanskoj pokrajini, 2006. godine. Danas se on sastoji od šest različitih lokacija, od kojih su sve posvećene planinskoj kulturi i smeštene na tačkama koje oduzimaju dah. Dizajniran je od strane Zahe Hadid i delimično zakopan na vrhu planine odakle se pruža nadrealan pogled na obroke, dok unutrašnjost sadrži eksponate posvećene tradicionalnom alpinizmu. 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor