BURO. VODIČ: Film, izložba i koncert koji ne propuštamo za vikend

    16.05.2024.
    RECOMMENDED

    Šta gledamo, slušamo i radimo za vikend – pročitajte u nastavku.

    FILM

    Dvorana Kulturnog centra, od 16. do 22. maja – od 17:30

    ANATOMIJA PADA

    Režija: Justine Triet Uloge: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Anne Rotger…

    Nemačka književnica Sandra, njen suprug Samjuel iz Francuske i njihov sin Danijel žive povučeno u zabačenom gradu u francuskim Alpima. Kada je Samjuel pronađen mrtav u snegu isped njihove kolibe, policija istražuje da li je izvršio samoubistvo ili je ubijen. Sandra postaje glavni osumnjičeni. Malo po malo, suđenje postaje ne samo istraga o okolnostima Samjuelove smrti, već i uznemirujuće psihološko putovanje u dubine Sandrine i Samjuelove konfliktne veze.

    Nagrade / Festivali: Kan – “Zlatna palma”, Evropske filmske nagrade (EFA): najbolji evropski film, režija, glumica (Sandra Hiler), scenario, montaža; Oskar za originalni scenario; Lokarno, Toronto, San Sebastijan, Njujork, Karlove Vari, Busan, Talin, Valjadolid, Sevilja, Sarajevo, Rim…

    Anatomija pada 03 kcb

    STARI HRAST

    16. do 22. maja – od 20 časova

    Režija: Ken Loach

    Uloge: Trevor Fox, Debbie Honeywood, Laura Lee Daly, Jordan Louis, Dave Turner, Neil Leiper…

    Film o budućnosti poslednjeg preostalog paba “Stari hrast” u selu na severoistoku Engleske, koje ljudi napuštaju zbog zatvaranja rudnika. Kuće u okolini su jeftine i dostupne, što selo čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice. Gazda paba upoznaje mladu Sirijku. Da li će moći da pronađu zajednički jezik?
    STARI HRAST je film o gubitku, strahu i poteškoćama pronalaženja nade.
    Festivali: Kan, Festival evropskog filma Palić, Festival autorskog filma Beograd, Britanske godišnje filmske nagrade BAFTA – nominacija za najbolji britanski film godine, Lokarno, Palm Springs, Valjadolid…

    Stari hrast poster kcb 1

    LJUBAV I KRVOPROLIĆE

    Menadžerka Lu zaljubljuje se u ambicioznu bodibilderku Džeki koja je krenula u Vegas, u potragu za svojim snom. Nastala lljubav rasplamsava nasilje, uvlačeći ih sve dublje u mrežu Luine kriminalne porordice.

    Ovo je film koji stiže iz renomiranog studija A 24, a u bioskopima širom Srbije je od danas, 16. maja

    NEDELJA KINESKOG FILMA U SRBIJI

    Manifestacija Nedelja kineskog filma u Srbiji održava se tokom maja meseca u dva grada Republike Srbije, Beogradu i Novom Sadu. U Beogradu od 18. do 22. maja 2024, a u Novom Sadu od 19. do 24. maja 2024. Nedelja kineskog filma u Srbiji svečano će biti otvorena u MTS dvorani, hala 6 u subotu, 18. maja 2024.

    Publika će nakon Svečanog otvaranja imati priliku da premijerno pogleda film Apoteoza bogova: Kraljestvo oluja, reditelja Ru Eršina. Film je nastao 2023. godine i zabeležio je zavidan uspeh na svetskim filmskim festivalima. Prikazan je na jubilarnom 80. Filmskom festivalu u Veneciji, u Australiji, Novom Zelandu, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Singapuru itd. U Novom Sadu u Kulturnoj stanici “Eđšeg” u okviru otvaranja festivala, premijerno će biti prikazan film “Čangan”.

    Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

    kineski film 4

    IZLOŽBE

    Slike ravnoteže, Dragan Stojkov, Likovna galerija Kolarčeve zadužbine

    Izložba Slike ravnoteže Dragana Stojkova biće otvorena u sredu, 15. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. zložba će biti otvorena do 25. maja radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

    za mejl

    Dragan Stojkov rođen je u Somboru 1951. godine. Studije slikarstva završio je na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1979. godine, u klasi profesora Carmela Zottija. Priredio je više od 170 samostalnih, a učestvovao na 350 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad, a njegova dela nalaze se u značajnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine (ULUV) od 1981. i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2007. godine. O njegovom umetničkom radu napisan je veliki broj monografija i članaka. Živi i radi u Beogradu.

    DUŠICA PEJIĆ, KONFLIKT, GALERIJA ŠTAB (Od 16. do 25. maja)

    Umetnica Dušica Pejić predstaviće izložbu pod nazivom KONFLIKT, koja je nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta. Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim radovima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo.

    1 37

    KONCERT

    ROD STEWART „Live in Concert – One Last Time“, 17. maj. Štark Arena od 20 časova

    Muzička legenda, jedan od najuspešnijih i najomiljenijih izvođača našeg vremena, čija karijera traje već pet decenija, Rod Stewart 17. maja nastupa u Beogradu.

    Čovek koji je tokom karijere prodao više od 250 miliona albuma širom sveta i ulepšao naše živote hitovima Sailing, The First Cut Is The Deepest, Rhythm Of My Heart, Tonight’s the night i Maggie May, čak dva puta je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame, dobitnik je Grammyja za životno delo, a 2016. je proglašen vitezom – zahvaljujući doprinosu muzici i humanitarnom radu. Jedan je od retkih umetnika koji može da se pohvali sa 16 singlova koji su bili u samom vrhu među 10 najslušanijih na Billboard Hot 100 listi. S neverovatnih deset albuma kao i 26 hit singlova zaseo je na vrh top lista u Velikoj Britaniji, kao i sa 17 albuma i 16 hit singlova u SAD-u.

    rod stewart film buro vodic

    Rod Stewart od 2011. godine nastupa u Ceasars Palace u Las Vegasu i za ove nastupe se još uvek traži karta više. Tako je i sa njegovim nastupom u Beogradu.

    Fotografije: Promo, Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: