Buro. VODIČ: Gde izlazimo, ŠTA RADIMO, slušamo i GLEDAMO u danima pred nama

Vikend u gradu.
16.11.2023.
RECOMMENDED

IZLOŽBE

Putevi, Jovan Marjanov, KC Grad – do 25. novembra 2023.

Kada neko učestalo provodi vreme za volanom, vozeći uglavnom istu destinaciju, a taj neko je još fotograf prirodno je da se javlja potreba za dokumentovanjem predela koji promiču i samo se letimično beleže okom. Jovan Marjanov, umetnik i fotograf, za osnovu rada Putevi, koristi upravo snimke nastale tokom takvih putovanja poslednjih godina.

Fotografije su nastale na krovu automobila, fotoaparatom koji je pričvršćen za nosač a daljinski upravljan iz samih kola, hvatao je prizore predela koristeći duže ekspozicije. Ova vrsta eksperimenta je nešto što nas vraća na same početke fotografije, kad su prve dobijene fotografske slike zahtevale vremenski dugo izlaganje svetlosti. Tadašnji napori da se dobije kraća ekspozicija, deo su procesa evolucije fotografske slike i nastanka fotografije kakvu danas poznajemo.

Nikola Žigon, Galerija Štab, Izložba Slike u e-molu – od 17. novembra do 3. decembra 2023.

Umetnik koji iza sebe ima mnogobrojne samostalne izložbe, na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja posle duže pauze vratio 2021. izložbom radova pod imenom Osmeh se vratio u grad, a sada i serijom velikih formata pod nazivom Slike u e-molu, nastalih tokom 2023.

– Samo mi je “kliknulo”, izložba će se zvati, “Slike u e-molu”. I to kad sam se setio da su moje omiljene kompozicije, Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu. Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem. Kako priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu, Ljubav. Prisutna je svugde i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne, i dajemo joj izvesni obrazac postojanja. Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom, linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji Ljubavi, koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću? Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka, drže otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet, rekao je umetnik o predstojećoj izložbi.

Još malo dobrih vesti, Kula CETINJSKA

Projekt i izložba Još dobrih vesti koji je nastao u Rijeci tokom 2022. i 2023. godine dolazi u Beograd i radovi izabranih umetnika biće izloženi u galeriji Kula od 16. do 23. novembra.

Izložba Još malo dobrih vesti tematski se fokusira na koncept negativne pristranosti medija, poznate kao Bad News Bias. Istraživanja su pokazala kako se češće naglašavaju loše vesti u poređenju s pozitivnim izveštavanjem. U današnjem društvu, u kome smo izloženi velikoj količini informacija, mediji imaju značajan uticaj na naše misli te ključnu ulogu u oblikovanju stavova i svakodnevnog života.

NASTUPI, KONCERTI & SVIRKE

16. novembar, četvrtak

Strogi centa, nastup benda Fish & Oil početak u 20 časova

Obujte patike ili cipele u kojima možete da đuskate i zaputite se na najbolju svirku ovog meseca.

17. novembar, petak, KARMAKOMA

Novo mesto za izlaske u gradu, koje preti da postane kultno, već nekoliko vikenda nudi najbolju zabavu u gradu. Proverite.

18. novembar, subota

20/44 ПОЛАКО ТИГРЕ

Nastup Marka Nastića – all night long!

FILMOVI

Festival INDIE filma, DOM omladine

Festival američkog nezavisnog filma IndieBelgrad održava se deveti put zaredom u Domu omladine Beograda, od 17. do 19. novembra 2023. tradicionalno će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi. Ovogodišnji fokus festivala je na porodičnim vezama, dubokim nitima koje određuju čoveka i koje prave uspešne filmske junake, ali i antiheroje. U tom duhu festival otvara film Juana i Clare MacGregor Ti pevaš glasno, a ja glasnije.

Zaplet filma je smešten u američki zapad i daleko je od stvarne situacije u porodici MekGregor. Juan igra izlečenog alkoholičara koji pokušava da opet uspostavi bliskost sa svojom ćerkom nakon što je izvodi iz bolnice. Ona misli da su krenuli u posetu tatinom drugaru umetniku, dok u stvari, u pokušaju da se oslobodi krivice koja ga godinama muči, on nju vodi u centar za odvikavanje od zavisnosti.

Na 9. IndieBelgrade festivalu održaće se pet srpskih premijera, a ceo program pogledajte ovde.

VINSKI FESTIVAL – Wine Vision by Open Balkan

Na Beogradskom sajmu danas je počeo najveći vinski festival u Srbiji. Prvi dan rezervisan je za poslovne partnere festivala, a od sutra su dobrodošli svi. Festival na kojem će svoja vina predstaviti neke od najboljih vinarija iz Srbije i regiona, traje do 19. novembra.

Saznaj više:
Povezani članci: