BURO. Vodič: Šta radimo za vikend?

    Šta gledamo, slušamo i posećujemo ovog vikenda - čitajte u BURO. Vodiču.
    18.01.2024.
    RECOMMENDED

    FILM

    PAFF – Pančevo film festival

    Nakon četiri godina pauze, Pančevo film festival otvara novo poglavlje. Na nekoliko lokacija u Pančevu, od 19. do 21. januara prikazivaće se ne samo filmovi, nego će publika imati priliku da pogleda muzičke spotov alternativnih muzičkih sastava koje su režirali mladi reditelji, kao i da učestvuje u raznovrsnom pratećem, edukativnom i muzičkom programu. Festival će biti realizovan na nekoliko lokacija u gradu – u prostorijama Kulturnog centra Pančevo, Štab pogonu i Trećem prostoru. Ulaz na sve programe je besplatan.

    vodic 4

    Film će otvoriti film rumunskog reditelja Radua Žudea Ne očekujte previše od kraja sveta, a tokom tri dana festivala biće prikazano još pet dugometražnih ostvarenja: Prizvan i pozvan, Ekskurzija, Zlo ne postoji, Izgubljena zemlja i Disko igrač. Tokom drugog i trećeg dana festivala biće prikazani kratkometražni filmovi mladih autora i autorki, a kao još jedan bitan segment ovogodišnjeg programa ističe se i program namenjen srednjoškolcima Mladi žiri.

    vodic 3

    PAFF ove godine ima i bogat prateći program, pa će posetioci biti u prilici da učestvuju na radionicama, prisustvuju filmskoj šetnji gradom Pančevom i da uživaju u bogatom muzičkom programu.

    Nedelja

    Film Nedelja prati život jednog od najomiljenijih pevača na ovim prostorima, Džeja Ramadanovskog. U glavnoj ulozi našao se Husein Alijević Husa, koga znamo iz benda Beat Street, a u ostalim ulogama gledamo Marka Janketića, Stefana Vukića, Alekseja Bjelogrlića, Alena Selimija, Anu Pindović, Zlatana Vidovića, Milicu Janevski. Film su režirali Nemanja Ćeranić i Miloš Radunović, a možete ga pogledati u bioskopima širom Srbije.

    FAF predstavlja: Besplatna projekcija filma Jahači 

    Povodom početka drugog Zimskog izdanja, online festivala u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, Festival autorskog filma s ponosom predstavlja film Jahači slovenačkog reditelja Dominika Menceja (uloge u filmu tumače Nikola Kojo, Timon Šturbej, Petja Labović i Anja Novak).

    Besplatna projekcija biće održana u petak 19. januara u 19 sati u sali 6 mts Dvorane. Pre početka filma zajedničkim live streamom iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Herceg Novog i Beograda biće obeležen početak Zimskog izdanjaonline festivala nastalog udruživanjem vodećih festivala iz regiona. Nakon projekcije biće održan razgovor sa Borisom Grgurovićem, ko-scenaristom filma.

    Besplatne ulaznice za film mogu da se preuzmu na blagajni mts Dvorane.

    Potraga za slobodom u fokusu je filma Jahači o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim moticiklima upućuju na životnu avanturu prema Splitu. Jahači su istovremeno film sazrevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru.

    Zimsko izdanje je zajednički projekat festivala udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodnog filmskog  festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala.  

    jahaci slika

    IZLOŽBE

    MOBILKONSTRUKT Save Travanova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

    Izložba Mobilkonstrukt Save Travanova biće otvorena u sredu, 17. januara u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Izložba beogradskog umetnika Travanova predstavlja nastavak njegovog višedecenijskog projekta zasnovanog na konceptu konstrukta, gradnje i razlaganja različitih medija prema sebi svojstvenoj filozofiji, teoriji, idejama.

    Travanov je 1989. godine počeo da radi na projektu koji se sada već smatra njegovm prepoznatljivim tragom delovanja, pod nazivom Mobilna konstrukcija. Travanov gradi konstrukte različitog karaktera, eksponate, instalacije, mehaničke instrumente…

    Izložba će biti otvorena do 27. januara radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 16.

    IMG 6275 1

    AFEKTIVNA VEZANOST Ane Simić i Nikole Pavkovića u Galeriji Doma omladine

    Izložbom Afektivna vezanost Ane Simić i Nikole Pavkovića Galerija Doma omladine Beograda otvara novu izlagačku sezonu u 2024. godini. Početak godine obeležiće projekti sasvim mladih umetnika koji su na završnim godinama studija ili koji su tek odskora izašli iz akademskih okvira i zakoračili u ozbiljniju izlagačku praksu. Izložba Afektivna vezanost predstavlja crteže na platnu i skulpture u metalu autora Ane Simić i Nikole Pavkovića. Pored zajedničkog interesovanja za psihologiju, umetnici dele i srodan senzibilitet i umetnički izraz. Svojim ahromatskim radovima, svedenih formi, umetnici teže neposrednosti i jednostavnosti zarad efektivnijeg dočaravanja izvesnih emotivnih stanja, u ovom slučaju aspekata afektivne vezanosti.

    izlozba 7777
    Nikola Pavković, Detalj rada Čekam, iz ciklusa Aleksa ima brata, ali to nisam ja, ugljen na čaršavu

    Pored veštog umetničkog izraza i oštroumnosti, umetnici skreću pažnju na veoma važan segment psihologije koji utiče na oblikovanje ljudskog identiteta i njegove svakodnevice kroz usvojene obrasce ponašanja. Oba umetnika odgovaraju na temu iz pozicije ličnog, zaokupljeni mogućnostima osvajanja novih horizonata u domenu ličnog i društvenog razvoja. Predmet umetničkog projekta je pojam iz psihologije preuzet iz teorije afektivne vezanosti. Pojam afektivne vezanosti odnosi se na sistem genetski programiranih obrazaca formiranih s ciljem održavanja blizine i kontakta sa majkom. Inspirisani ovom teorijom, Ana Simić i Nikola Pavković, istražuju uticaj odnosa privrženosti između čoveka i figure afektivne vezanosti na oblikovanje ljudskog identiteta i njegove svakodnevice.

    ŽURKE

    KC GRAD Sexual Friday – Episode 2: Freaky Saturday/ Subota od 22 sata

    „Upalite plamen strasti usred zimskog hladnoće, gde treperava sveća baca zavodljiv sjaj. Pridružite nam se za noć senzualnih uživanja, gde se toplina susreće sa željom, u udobnom okruženju sa primamljivom atmosferom. Ne dozvolite da hladan vazduh napolju utiče na vrelu atmosferu unutra – pripremite se za veče neodoljive privlačnosti i vrelog povezivanja“, poručuje Sexual Friday i zove na svoj DJ set (DJ Praktikal i Strahinja Vukić).

    Fotografije: Promo, Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: