POGLED U SVET: Počinje Festival autorskog filma, a ovo su ostvarenja KOJA GLEDAMO

Počinje FAF - 29. izdanje Festivala autorskog filma ima nikad bogatiji program.
19.11.2023.
RECOMMENDED

Ovaj svet, ove 2023. jeste na putu, možda kao nijedan svet pre nas – od tehnologije, robotike i medicine do sfere ratovanja, politike i ekonomije. Kuda se to zaputio današnji čovek i mogu li mu sve znanje i mudrost civilizacija prošlosti pomoći na tom putu, kao da se pitaju autori ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, koji se 29. put održava u Beogradu.  

Ovogodišnje izdanje Festivala autorskog filma, koji traje 24. novembra do 1. decembra, ima nikad bogatiji program, a filmovi su, kao i obično, podeljeni u nekoliko selekcija. Izdvajamo po jedno ostvarenje iz svake.

GLAVNI PROGRAM

Jadna stvorenja

2023 | Velika Britanija | 141 min.

Ovo je neverovatna priča o napretku mlade žene, Bele Bakster, koju briljantni naučnik dr. Godvin Bakster ponovo vraća u život. Pod njegovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, u žudnji da vidi svet, ona beži u vrtoglavu avanturu sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu. 

TAKMIČARSKI PROGRAM

Disko igrač

2023 | Francuska, Italija, Belgija, Poljska | 91 min.

Nakon mučnog putovanja kroz Evropu, Aleksej stiže u Pariz kako bi se pridružio Legiji stranaca. U delti reke Niger Džomo se bori protiv naftnih kompanija koje ugrožavaju selo i život njegove porodice. Jednog dana, naoružana grupa sa Džomom na čelu kidnapuje francuske državljane, a na to interveniše komandos Legije stranaca pod Aleksejevim vođstvom. Aleksejeva i Džomova sudbina se spajaju, putevi im se ukrštaju kroz granice, telo, život i smrt. 

ACID

Pusti me da odem

2023 | Švajcarska, Francuska, Belgija

Svakog utorka Klodin odlazi u planinski hotel i nalazi se sa muškarcima koji tu odsedaju. 

Kada jedan od njih odluči da produži boravak njena svakodnevica biva poremećena i ona počinje da sanja o drugom životu. 

BANDE A PART

Nome 

2023 | Gvineja Bisao, Francuska, Portugal, Angola

Gvineja Bisao, 1969. Nasilni rat između portugalske kolonijalne vojske i gerilske vojske Afričke stranke za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih ostrva. Nome napušta svoje selo i pridružuje se gerilskim snagama. Nakon nekoliko godina, vraća se kao heroj, ali sreća će ubrzo ustupiti mesto gorčini i cinizmu. 

HRABRI BALKAN

Neka cvjeta rosno cveće  

2023 | Crna Gora, Srbija | 17 min. 

Nikola odlazi na jug Crne Gore da se pozdravi sa najboljim prijateljem. Na putu sreće Maju. Zajedno nastavljaju prema nepoznatom odredištu, put ih vodi kroz stene, more im je sve bliže, a oproštaji postaju novi počeci. 

KINOFONDACIJA

Norveški potomci

2023 | Danska | 44 min.

Majka umire, a njen otuđeni sin, opsednut savremenim teorijama o represiju muške seksualnosti, počinje da čezne za sopstvenim potomstvom.  

OMAŽ SRĐANU KOLJEVIĆU – Zlatno runo filmskog mita

Velika iluzija

1937 | Francuska | 114 min. 

Ove godine Festival autorskog filma prikazuje neke od omiljennih filmova reditelja Srđana Koljevića. Mi izdvajamo Veliku iluziju Jeana Renoira, čija se radnja vrti oko grupe francuskih vojnika, uključujući kapetana aristokratu i poručnika iz radničke klase, koji se suočavaju sa klasnim razlikama dok su zarobljeni u nemačkom logoru za vreme Prvog svetskog rata. 

ZABORAVLJENI 

Zaboravljeni, 1950 | Meksiko | 76 min.

U surovoj stvarnosti sirotinjskih četvrti Meksiko Sitija grupa maloletnih delinkvenata upušta se u kriminalne aktivnosti, živeći nasilnim i bezazlenim životom. Među njima je i mladi Pedro, čiji se moral srozava pod negativnim uticajima. 

Saznaj više:
Povezani članci: