Poor Things: Sve što treba da znate o novom filmu Emme Stone i Yorgosa Lanthimosa

Uskoro ga gledamo na Festivalu autorskog filma.
29.10.2023.
RECOMMENDED

Za ljubitelje dobrih filmova nema veće radosti od jesenjih filmskih festivala – nakon Slobodne zone, stiže FAF (Festival autorskog filma), sa jednim od najiščekivanijih ostvarenja u godini – Poor Things Yorgosa Lanthimosa, sa Emmom Stone u glavnoj ulozi.  

Nakon filma The Favourite (Miljenica), za koji je Emma nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu, glumica i reditelj ponovo udružuju snage i stvaraju nadrealnu priču o ljubavi, otkriću i naučnoj hrabrosti, koja je zasnovana na istoimenom romanu Alasdaira Greya.  

Film se bavi evolucijom Belle Baxter (Stone), mlade žene koju je na nekonvencioanalan način oživeo genijalni naučnik Dr Godwin Baxter (Willem Dafoe), pod čijom zaštitom ona žudi za znanjem. No, uskoro postaje gladna sveta koji joj nedostaje i beži s Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo), lukavim i razvratnim advokatom – u avanturu preko kontinenata. Oslobođena od predrasuda svog vremena, Bella postaje uporna u cilju da se bori za jednakost i oslobođenje. 

Evo šta o svom liku kaže Emma:  

– Želela sam da igram Bellu jer je to izgledalo kao prihvatanje toga što znači biti žena – biti slobodna, biti uplašena i hrabra, kaže Stone.  

Ovo je prva glavna uloga Stoneove od filma Cruella, 2021, a treći projekat u kojem sarađuje sa Lanthimosom – prvi je The Favourite, pa kratak film Bleat, zatim Poor Things (Jadna stvorenja), a igraće i u njegovom nadolazećem filmu And, zajedno sa Williamom Dafoeom, Hong Chau, Joem Alwynom i Hunter Schafer.  

Film Poor Things/Jadna stvorenja nagrađen je ove godine Zlatnim lavom u Veneciji, a kod nas će biti prikazan 25. novembra u mts Dvorani (sala 1), sa početkom u 19 časova.  

Saznaj više:
Povezani članci: