Buro. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo u danima pred nama

    29.08.2024.
    RECOMMENDED

    FILM

    78 dana

    Bioskopska premijera filma 78 dana Emilije Gašić održana je sinoć (28. avgusta), a oduševljena publika pozdravila je ekipu fima čija radnja je smeštena u period bombardovanja tokom 1999. godine. Film koji je svetsku premijeru imao u Roterdamu početkom ove godine, prikazan je na brojnim festivalima, od kojih se posebno izdvajaju filmske smotre na Kipru, u Inzbruku u Austriji i Tofifestu u Poljskoj – gde je proglašen za najbolji film. Istu titulu poneo je i na Paliću ove godine, osvojivši glavnu nagradu – Zlatni toranj. Film je od danas na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

    Buro. VODIČ koncerti & nastupi

    Grupa Bajaga – 40 godina karijere

    Jedan od najvećih pop-rock bendova ovih prostora, Bajaga i Instruktori, u subotu, 31. avgusta, na Ušću, održava možda i najveći koncert u Beogradu do sada. Samo nam je ljubav potrebna je više od turneje – to je ljubavno pismo brojnim generacijama obožavatelja širom sveta, kojim bend proslavlja 40 godina postojanja. U okviru turneje, bend sprema nezaboravno veče i veličanstveni letnji koncert – tu je fenomenalno ozvučenje, brojni gosti, kao i set-lista sastavljena od numera sa 13 studijskih albuma benda, koji će uživo izvesti pesme koje nikada do sada nije svirao uživo, zatim one koje retko svira na koncertima, ali i sve one pesme koje je nemoguće izostaviti, nezamenjive himne koje su Bajagu i Instruktore učinile omiljenim bendom generacija.

    buro vodic bajaga

    Nakon koncerta u aprilu u mts Dvorani, koji je rasprodat za manje od 24 časa i na kojem će se svirati samo pesme sa prvog albuma Pozitivna geografija kao omaž prvog velikom koncertu iz 1984. godine, koncert na Ušću biće jedna posebna prilika za osvrt na 40 godina izuzetne karijere i susret sa vernom publikom koja se očekuje iz raznih delova regiona i sveta. Koncert počinje od 18 časova, s obzirom na veliki broj gostiju, dugu listu pesama, ali i sve ono što je planirano za ovu neponovoljivo veče i koncert drugačiji od dosadašnjih.

    SENIDAH – veliki koncert na Tašmajdanu – 30. avgust u 20 časova

    Jedna od najpopularnijih pevačica u regionu, Senidah, održaće prvi veliki solistički koncert sutra na Stadionu Tašmajdan u organizaciji Skymusic-a, a ulaznice za, kako mnogi smatraju, najurbaniji događaj godine, doslovno su planule. Mesta na parteru, VIP sektor, barski i banket stolovi odavno su rasprodati, dok se poslednje ulaznice za tribine prodaju neverovatnom brzinom. Fanovi koji još uvek nisu nabavili svoje ulaznice za Senidin koncert trebalo bi da to učine što pre, jer je sva prilika da će na dan koncert biti nemoguće naći kartu, a iste se mogu nabaviti putem besplatne aplikacije eFinity, na sajtu efinity.rs, na blagajnama Beogradske arene i Doma omladine Beograda (DOB), u Tržnom centru Rajićeva (I sprat) i na više od 1.000 Mojkiosk trafika širom Srbije.

    Senida 1920x1080 1

    Senidah je svojom jedinstvenom energijom, beskompromisnim stavom i inovativnim pristupom muzici osvojila region, a očekuje se da će njen prvi solistički koncert u karijeri svakom smislu pomeriti granice. Ona je za srpske medije nedavno otkrila da će se nekoliko puta presvlačiti na sceni, a kako je navela, imaće i specijalnog gosta, za kog kaže da dugo nije nastupao i da veruje da će beogradska publika biti jako zadovoljna.

    NASTUP – Qzama Quartet

    Ova ekipa nije često na okupu, ali kada jeste, dešava se magija i zato je ovo koncert koji ne smete da propustite. U jedinstvenom ambijentu kluba Karmakoma 29.8. imaćete retku priliku da čujete Qzama Quartet,  jedan od najboljih autorskih džez sastava u Srbiji. Karte za koncert na: tickets.rs prodajnim mestima.

    Ako ijedan nastup (ne mislimo na koncert jer prosto morate da idete na Senidu i Bajagu) treba da posetite ovog vikenda, a da je najavljen u rubici Buro. Vodič, preporučujemo da to bude nastup Qzama Quartet-a, zato što je u pitanju bend koji svojim nastupom, energijom i muzikom nijednog slušaoca ne ostavlja ravnodušnim (a da ih je slušao uživo!). Kvartet koji je ubrzo nakon svog nastanka privukao pažnju najvećih festivala u regionu, a na nastupima u susednim zemljama dobio zvanje jednog od najboljih džez sastava na prostoru bivše Jugoslavije, izvodi isključivo autorski program, džez numere Filipa Bulatovića i Luke Ignjatovića, koje prosežu od mainstream džez-a preko mešavine džeza i foklora, pa sve do modernog zvuka i neparnih ritmova.

    FESTIVAL

    Los Silos

    Od 30. avgusta do 8. septembra Beograd će ponovo postati centar burger kulture na trećem po redu Los Silos Burger Festivalu na Silosima. Ova manifestacija, jedinstvena po svom nesvakidašnjem ambijentu smeštenom na Silosima na Dunavskom keju, donosi autentično gastronomsko iskustvo i pruža priliku svim posetiocima da uživaju u čarima burger specijaliteta.

    Ovaj festival započeo je svoju priču 2022. godine kada je, kao pionir burger festivala u regionu, okupio ljubitelje hrane iz svih krajeva Srbije, ali i šireg Balkana. Prvi festival bio je zamišljen kao manji događaj sa nekoliko izlagača, ali je postao pravi hit i ušao u medijski fokus kao događaj koji ne samo da promoviše burger kulturu već i unapređuje lokalnu gastronomsku scenu. Već na drugom festivalu, održanom 2023. godine, broj posetilaca se značajno povećao, kada je Los Silos Burger Festival okupio je preko 30 izlagača, i tokom sedam dana, događaj posetilo više od 25.000 ljudi. Sve o tome pročitajte: OVDE.

    Program festivala biće bogat i raznovrstan – od edukativnih i zabavnih aktivnosti za decu, do kulinarskih radionica i interaktivnih sadržaja. Poseban događaj predstavlja tradicionalno amatersko takmičenje u pravljenju burgera, poznato kao Los Silos Cup, gde svi ljubitelji kuvanja imaju priliku da pokažu svoje veštine i možda osvoje titulu najboljeg burger majstora.

    Fotografije: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: