Predstavljamo 5 celebrity književnih klubova, kojima zaista možete da pripadate

20.03.2024.
RECOMMENDED

Umesto da promoviše svoj poslednji film Madame Web, Dakota Johnson je intervjuu za ženski portal – magazin Bustle najavila svoj književni klub. Beautyland, Marie – Helene Bertino, prvi je roman koji čitaju u klubu koji je glumica nazvala TeaTime, a govori o devojci iz radničke klase, po imenu Adina, koju svake noći posećuju vanzemaljci iz druge galaksije i koriste je da bi prikupili informacije o životu na Zemlji – to je tačno vrsta romana kakva bi mogla da zainteresuje pomalo luckastu Dakotu.

– Naš književni klub interesuje fikcija. Nisu to plažne knjige. Nisu smešne. Nisu sve autorke žene, ali su knjige fokusirane na žene i većinom su debi romani. Ljudi, i oni na instagramu, žele da govore o dubljim stvarima, interesantnijim od toga koje serume za lice koriste celebrity ličnosti, izjavila je Dakota za Bustle, a onda je rekla da voli serume za lice.

Celebrity book club u SNL-u

TeaTime poslednji je u nizu književnih klubova koji je osnovala neka holivudska zvezda. Zbog čega glumice odjednom žele da postanu uticajne u svetu izdavaštva? Kompanija Margot Robbie to radi jer želi da ekranizuje neke dobre romane – glumica trenutno radi na adaptaciji My Year of Rest and Relaxation. Reese Witherspoon je takođe monetizovala svoju ljubav prema knjigama – njeni mesečni izbori knjiga izlaze u biltenima i objavljuje ih na sajtu, a njena producentska kuća ekranizovala je nekoliko romana (jedan od njih je hit-serija Big Little Lies).

Verovatno svaka celebrity ličnost ima razlog za osnivanje svog književnog kluba, a mi predstavljamo 5 omiljenih.

Emma Roberts

Zvezda serije American Horror Story, poznata i kao bratanica Julije Roberts i ćerka Erica Robertsa, davno je – sa svojom drugaricom Karom Preiss, osnovala književni klub Belletrist. Više od platforme za ljubitelje književnosti (a daleko više od celebrity book club-a), Belletrist je postao živahna zajednica, koja slavi moć pripovedanja priča i neguje ljubav prema čitanju.

emma roberts celebrity book club

Emma Watson

Ambasadorka dobre volje za UN Women, glumica i aktivistkinja Emma Watson je 2016. godine pokrenula (feministički) književni klub Our Shared Shelf (Naša zajednička polica). Emma bira knjigu na svaka dva meseca, a odluku da osnuje književni klub, opisala je ovako: „Deo mog angažovanja za UN Women, podrazumevao je da čitam što više knjiga i eseja o jednakosti koliko god sam mogla da ih pronađem. Naišla sam na toliko sjajnih stvari! Na smešne, inspirativne, tužne, one za razmišljanje, osnažujuće Naišla sam na toliko toga da sam ponekad imala osećaj da će mi glava eksplodirati… Odlučila sam da pokrenem feministički književni klub, jer želim da podelim ono što učim i da čujem i vaše misli, istakla je Emma čiji celebrity književni klub je jedan od najaktivnijih.

celebrity book club 2

Kaia Gerber 

Iako je profesionalna manekenka, pa od njenog instagram profila očekujemo da bude pregled kampanja i revija koje je nosila, nalog Kaije Gerber otkriva jednu pasioniranu ljubiteljku književnosti. U martu 2020, na početku pandemije, Gerber je osnovala, nezvanično, književni klub i pozvala pratioce da se pridruže zabavi. Nalsov sa kojim je krenula bio je roman Sally Rooney, Normalni ljudi, što je bila prikladna opcija s obzirom na to da je BBC mini serija počela sa emitovanjem mesec dana kasnije. Skoro četiri godine kasnije, Gerber je svoj književni klub podigla na viši nivo – dala mu je posebnu stranicu na insta, imenovala ga i dizajnirala. Danas je Library Science jedan od omiljenih celebrity književnih klubova.

kaia gerber celebrity book club

Reese Witherspoon

Jedan od najstarijih celebrity književnih klubova, ako izuzmeno klub Opre Winfrey, jeste klub jednostavnog naziva: Reese’s Book Club, koji ima insta stranicu, ali i ceo sajt. Glumica je veoma posvećena svom književnom klubu, te svakog meseca bira knjigu u kojoj je žena u centru priče, o kojoj kasnije fanovi raspravljaju, debatuju i slično.

reese book club celebrity

Florence Welch

Verovali ili ne, književni klub koji je osnovala članica benda Florence and the Machine jedan je od nastarijih celebrity književnih klubova. Osnovala ga je 2012, nakon što joj je fan predložio da osnuje klub u kojem bi „raspravljala“ o svojim omiljenim knjigama. Tako je nastao Between Two Books.

– Počelo je od toga što sam birala knjige koje su mi se zaista sviđale. Ali zapravo sam počela da pronalazim više zabave i interesovanja u tome da tražim preporuke ljudi. Do sada smo imali nekoliko gostujućih preporuka. Uvek me fascinira koje knjige ljudi vole i šta čitaju, pa mi ovo daje odličan izgovor da pitam ljude koje volim i poštujem koje su knjige zaista uticale na njih, istakla je Florence.

florence welch celebrity book club

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: