KULTNI PAROVI: Kralj Charles i kraljica Camilla

    20.02.2024.
    RECOMMENDED

    Moja prabaka je bila ljubavnica tvog pra-pra-pra dede. Osećam da imamo nešto zajedničko, navodno je rekla Camilla (Vojvotkinja od Kornvola) kada je upoznala Charlesa na polo meču, ali biografi kažu da i nije baš tako bilo.  Camilla i Charles, jedan od najkontroverznijih parova XX veka i naš ovonedeljni kultni par, zapravo su se kretali u istim aristokratskim krugovima i posećivali iste žurke, a formalno su se upoznali 1970. godine, u stanu Lucije Santa Cruz, Charlesove tadašnje devojke. 

    Tada je princ od Velsa Luciju Santa Cruz sreo je na koledžu „Triniti“ Univerziteta u Kembridžu, gde ju je lord Reb Batler angažovao kao asistentkinju. Bila je vrlo talentovana lingvistkinja, koja je govorila četiri jezika i već imala diplome nekoliko prestižnih ustanova. U Engleskoj se obrela zbog posla svog oca – on je bio čileanski ambasador u Londonu, a posle nekoliko godina se vratio kući, dok je Lucia ostala u Evropi. 

    charles camilla

    Tako je 1969. srela sina kraljice Elizabethe II i postala njegova prva ljubav. A onda je naišla ona prava – prava. Jednom prilikom kada je došao kod Lucije, ona je pomislila da bi bilo baš lepo da upozna Charlesa sa svojom komšinicom i prijateljicom – Camillom. Charles je, pišu biografi, odmah izgubio u razum, a bilo je to, ponajviše, zbog Camillinog vrcavog karaktera.

    Camilla i Charles su još tada započeli vezu koja će, sa prekidima, trajati do danas. Nisu uspeli da je prekinu ni njihovi bračni odnosi sa drugim ljudima, zabrane, skandali.  

    charles camilla 2

    Prvi rastanak  

    Godine 1971. princ Charles se pridružio Kraljevskoj mornarici, a iscrpljujući raspored i vreme provedeno daleko od kuće doveli su njegov odnos s Camillom u krizu. Njihovu romansu dodatno je zakomplikovalo i to što Camilla nije ispunjavala kraljevske uslove za udaju za naslednika prestola: nije bila devica i nije imala aristokratsko poreklo. Charles i Camilla su prekinuli odnos, verujući da ne mogu imati zajedničku budućnost.

    1973. Camilla se udaje za Andrewa Parkera Bowlesa  

    Camilla se udaje za bivšeg dečka Charlesove mlađe sestre Anne, a on je to venčanje pokušao da spreči, očigledno bezuspešno. Uprkos tome, njih dvoje ostaju prijatelji u godinama koje dolaze.  

    camilla muz

    Afera 1978-1979 

    Charles i Camilla započinju ljubavnu aferu oko 1978. ili 1979. godine, a Camillin suprug je, navodno, bio potpuno svestan šta se događa: “Andrew nije bio u poziciji da se žali i kada je otkrio šta se dešava, vrlo mudro, nije pravi buku oko toga. Iduži korak dalje, neki veruju da je deo Andrewa uživao u činjenici da mu je žena spavala s budućim kraljem.“, pišu biografi Charlesa i Camille. 1980. Charles počinje da se viđa sa princezom Dianom, čije je aristokratsko poreklo više odgovaralo njegovoj kraljevskoj porodici, nego poreklo Camille Parker.  

    Charles i Diana se venčavaju 1981. i organizuju im, kako se pisalo, venčanje veka. Venčanju kao gošća prisustvuje i Camilla, sa svojim sinom Tomom Parkerom Bowlesom.  

    charles diana

    Charles i Camilla započinju drugu aferu  

    Malo pošto su mu se rodila obojica sinova, 1986. Charles započinje drugu aferu sa Camillom. Bila je to javna tajna Bakingemske palate, ali nekoliko godina kasnije, tačnije 1993. audio snimci Charlesa i Camille, u kojima razmenjuju nežnosti, procureli su u javnost, dok je njihova prepiska objavljena u većini britanskih tabloida. Snimljeni u decembru 1989. godine – dok je Charles bio u braku sa Dianom, a Camilla sa Parkerom Bowlesom – audio zapisi sadržali su i eksplicitne izjave ljubavi i različite aluzije. 

    Charles je, već naredne godine, 1994, priznao da je prevario princezu Dianu, u intervjuu za ITV izjavio je da je pokušao da bude veran i pošten prema princezi Diani kada su se venčali. S obzirom na to da je njegova afera sa Camillom već bila izložena javnosti, priznao je: “Da, dok se nije nepovratno srušilo, pokušali smo oboje”. Tada je rekao da je Camilla njegova velika prijateljica, i da će nastaviti to da bude još dugo vremena.  

    charles 444

    Camilla se razvodi od supruga Andrewa Parkera Bowlesa, da bi nakon toga Charles i Camilla bili uslikani dok plešu na zajedničkom događaju, a Diana progovara o njihovoj aferi na televiziji. Već naredne godine, 1996, princeza Diana i Charles pristaju na sporazuman razvod. Godinu dana kasnije ona gine u saobraćajnoj nesreći. Sin princa Charlesa, William, 1998. upoznaje Camillu prvi put, ali se iste godine kraljica Elizbeth II suprotstavlja svom sinu i ne odobrava njegovu vezu sa Camillom.  

    Princ Charles, uprkos negodovanju svoje majke, ostaje uz ženu svog života i prvi put se sa njom pojavljuje u javnosti kao par, na rođendanu njene sestre, u hotelu Ritz u Londonu (1999. godine). Kraljici Elizabeth II ne preostaje ništa drugo nego da vezu odobri, što čini, javno, 2000. godine. Usledilo je doba sreže i zajedničkog pojavljivanja u javnosti, da bi 2005. konačno došlo do venčanja Camille i Charlesa, kada ona dobija titulu Vojvotkinje od Kornvola. Nakon kraljičine smrti, Charles postaje kralj, dodeljujući titulu kraljice svojoj ženi (2023).

    – Računam na ljubaznu pomoć svoje drage supruge Camille. U znak priznanja za njen vlastiti javni rad, od kada smo pre 17 godina postali supružnici, ona danas postaje moja Kraljica supruga“, rekao je kralj Charles u svom prvom obraćanju naciji kao monarh. 

    charles camilla 5

    U kasnijim intervjuima Camilla je prinzala da se tokom afera sa Charlesom osećala kao zatvorenik.  

    – Nisam mogla nigde da idem. Ali deca su dolazila, i odlazila, kao i obično – jednostavno su nastavila dalje – i tako su činili i odani prijatelji, rekla je za You magazin. 

    Kaže da joj je to bio jedan od najstresnijih perioda u životu.  

    – Bilo je strašno. Bio je to duboko neprijatan period i ne bih ga poželela ni svom najgorem neprijatelju. Ne bih mogla da preživim to bez svoje porodice. 

    kralj charles

    U intervjuu za britanski Vogue, Camilla je otkrila da su mediji i javnost, koji su u centar pažnje stavljali njen odnos sa princom Charlesom, devedesetih godina prošlog veka, bili izuzetno teški za nju. I kada je postala kraljica, a krunisanje je objavljeno 6. maja 2023, Camilla je govorila o teškom periodu, koji je nekako uspela da ostavi iza sebe.

    – Nije lako. Dugo sam bila pod lupom i jednostavno morate naći način da živite s tim. Niko ne voli da ga neprekidno posmatraju i kritikuju… Ali na kraju, mislim da sam se nekako uzdigla iznad toga i da sam krenula dalje, otkrila je za britanski Vogue, kada se požalila da se zbog obaveza koje je dobio kao kralj manje nego obično viđa sa Charlesom: „Nije uvek lako, ali pokušavamo da nađemo trenutak u toku dana da se sretnemo. Ponekad smo kao brodovi koji se sreću usred noći, ali uvek sednemo zajedno i popijemo čaj i razgovaramo o danu… Znate, kada odemo na putovanje, najlepše je to što zapravo sedimo i čitamo knjige na različitim ćoškovima iste sobe. Vrlo je opuštajuće jer znate da ne morate da razgovarate. Jednostavno sedite i budete zajedno.“

    charles cvece dva

    Nažalost, poslednjih dana još manje vremena provode zajedno, s obzirom na to da je Charlesu, samo nedelju dana nakon što je otpušten iz bolnice gde je lečen od benignog uvećanja prostate, dijagnostikovan karcinom.

    – Tokom nedavne procedure u bolnici za benigno uvećanje prostate Kralja, primećen je poseban problem. Naknadni dijagnostički testovi identifikovali su oblik karcinoma. Njegovo Veličanstvo je danas započelo redovne terapije, tokom kojih su mu lekari preporučili da odloži javne dužnosti. Tokom ovog perioda, Njegovo Veličanstvo će nastaviti da obavlja državne poslove i službene administrativne obaveze kao i obično, saopšteno je iz Bakingemske palate, a saopštenje za javnost imala je i Camilla.

    charles lepa slika

    Dan pošto je Charlesova dijagnoza obelodanjena, kraljica Camilla prisustvovala je muzičkom događaju u čast lokalnih dobrotvornih organizacija u katedrali u Salisberiju. Tada je otkrila kako se oseća njen suprug, nakon što je započeo sa terapijom.

    – On se izuzetno dobro nosi s okolnostima. Veoma je dirnut svim pismima i porukama koje mu javnost šalje iz svih krajeva sveta. To je veoma ohrabrujuće.

    Fotografije: Pineterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: