7 zanimljivih činjenica (koje možda niste znali) o Devu Patelu

    02.05.2024.
    RECOMMENDED

    Ako ga se sećate samo kao klinca u filmu Dannyja Boyela, Milioner iz blata, onda ste propustili ozbiljnu karijeru engleskog glumca Deva Patela – film Lion, gde je bio nominovan za Oskara za sporednu ulogu, The Green Knight – naslovna uloga, The Last Airbender (glavna uloga), pa film Hotel Mumbai, ali i The Best Exotic Marigold Hotel, kao i predivnu epizodu sa njim i Caitlin McGee u prvoj sezoni serije Modern Love (Amazon Prime).

    Dev Patel trenutno ubira lovorike za Monkey Man, akcioni film o mladom borcu s ulice koji se sveti za ubistvo majke. Film je osvojio nagradu publike na Filmskom festivalu South by Southwest i premašio zaradu od 10 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi. Patel ga je producirao, napisao i igra u njemu.

    – Želeo sam samo da napravim film koji je mladi Dev oduvek želeo da gleda. Kada sam počeo da pišem scenario, pre više od 10 godina, jedini angažmani koje sam dobijao bile su uloge komičnih pomoćnika ili likova koji hakuju nešto, ispričao je nedavno u emisiji Kelly Clarkson, otkrivši da je oduvek želeo da na filmu bude prikazivan na isti način kao što je to bio njegov filmski heroj, Bruce Lee.

    Patel se još kao dečak zainteresovao za borilačke veštine i filmove Bruce Leeja i želeo je da napiše svoj akcioni film koji bio bio priča o autsajderu. Glavna inspiracija za Monkey Mana potekla je od priče o hinduističkom bogu Hanumanu. Njegov junak u filmu nema ime i prvi put ga zatičemo kao plašljivog dečaka, čiji se pravi identitet otkriva noću dok se bori u underground borilačkim klubovima.

    – Moj junak predstavlja plemenitost, hrabrost i snagu, ali u jednoj od priča, on zaboravlja ko je bio. Gubljenje samopouzdanja za mene je bila dobra polazna tačka za akcioni film, ispričao je Dev koji danas bira projekte u kojima igra, sam ih i kreira, što je daleko od glumca koji je kao tinejdžer zaigrao u seriji Skins.

    dev patel

    Predstavljamo 7 činjenica iz života ovog glumca, koji je nedavno (23. aprila) napunio 34 godine, a koje možda niste znali.

    Posetio je najsiromašnije kvartove Mumbaja kako bi se pripremio za ulogu

    Dev Patel je sa 18 godina dobio naslovnu ulogu u filmu Mlioner iz blata – igrao je mladića iz siromašnih predgrađa Mumbaja, čija mu raznolika životna iskustva pomažu da odgovori na seriju pitanja u kvizu Ko želi da postane milioner? Kako bi što bolje igrao u ostvarenju Dannyja Boylea, Patel je, zajedno sa rediteljem, posetio Dharavi, ekstremno siromašno predgrađe, a kasnije otkrio da je tamo savladao najvažnije lekcije u životu.

    – Gostoprimstvo i otvorenost bili su očaravajući. Upoznao sam ljude koji nisu imali ništa sem najvećih osmeha koje ste ikada videli. Ja sam radoznao čovek i Indiju smatram fascinantnom. Čim siđete s aviona – bam! Udarite u zid toplote, odeća vam postane mokra, vazduh miriše drugačije. Neko je to nazvao mirisom znoja i snova, što mi se dopalo, rekao je Dev i otkrio da se tada nije ograničio samo na posetu predgrađa, već je naučio kako da poslužuje čaj u call – centru i pere posuđe u hotelskoj kuhinji.

    Nije aktivan na društvenim mrežama

    Da, Dev nije aktivan ni na jednoj društvenoj mreži, čak ni na Instagramu. O tome je govorio još 2015. godine u emisiji The Meredith Vieira Show, kada je rekao da smatra da društvene mreže udaljavaju ljude od međuljudske interakcije. Tada je priznao da koristi arhaični BlackBerry.

    Priznao je da ne ume da pleše

    Promovišući film Monkey Man, u emisiji The Kelly Clarkson Show, otkrio je da ne ume da pleše, iako je igrao na filmu Slamdog Millionaire. Kelly je otkrio i da izbegava indijske svadbe zbog pesme „Jai Ho“ koja se neprekidno pušta na njima.

    Ali zato ima crni pojas u tekvondou

    Pre nego što je izašao film Monkey Man, Patel je otkrio za Deadline da je počeo da trenira tekvondo, kako bi kanalisao svoju energiju. Ipak, ovo nije prvi put da se susreo sa borilačkim veštinama – trenirao je karate kao klinac, a za ulogu u filmu Poslednji vladar vetra, imao je zadatak da unapredi svoje veštine borbe.

    Patel je u vezi sa koleginicom Tildom Cobham-Hervey

    Svoju devojku, australijsku glumicu Tildu Cobham-Hervey, upoznao je na snimanju filma Hotel Mumbai 2016. godine. Cobham-Hervey je i režiserka, a režirala je kratki film u kojem igra Patel, Roborovski (2021). Glumica je kasnije otkrila da je ideja za film pala na pamet Devu – priču o hrčku koji pravi haos u prodavnici kućnih ljubimaca, glumac je osmislio tokom večere, kada se povukao u drugu prostoriju, rekavši joj: „Ne mogu sada da razgovaram sa tobom, moram da zapišem ideju koja mi je pala na pamet“.

    dev patel s devojkom

    Majka ga je prijavila na audiciju za Skins

    Zapravo, mama je videla poziv na audiciju i ohrabrila ga da se prijavi. U britanskoj kontroverznoj drami o tinejdžerima dobio je ulogu Anwara, mladog Paksitanca koji uprkos tome što odrasta u islamskom okruženju konzumira seks pre braka, svinjetinu, droge i alkohol.

    dev patel majka
    Dev Patel sa mamom

    Nije prošao na audiciji za Star Wars Sequel Trilogy

    Dok je snimao The Best Exotic Marigold Hotel, dao je šansu franšizi Ratovi zvezda. U intervjuu za Total Film, pričao je o svojoj prilično neuspešnoj audiciji.

    – Poslao sam im video sa iPhonea iz svoje prikolice u Indiji. Već sledećeg minuta, dobio sam povratni poziv, i otišao sam na audiciju. Bilo je fascinantno, ispričao je, iako nije otkrio za koji lik. Pretpostavlja se da je mogao da igra Finna ili Poa.

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: