Buro. Girl Crush: Kaya Scodelario

11.03.2024.
RECOMMENDED

Kaya Scodelario, prelepa britanska glumica koju trenutno gledamo u Netflixovoj seriji The Gentlemen, privukla je našu pažnju pre više od deceniju – ulogom Effy Stonem u seriji Skins, za koju je nagrađena brojnim glumačkim priznanjima. Serija kanala E 4 donela joj veliku popularnost, koju je tada četrnaestogodišnja Britanka iskoristila na najbolji mogući način. Usledile su uloge u filmu Wuthering Heights (2011), seriji Maze Runner (2014–2018), filmovima Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017), Crawl (2019), i Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021) i ona zbog koje je stekla veliku popularnost u našoj zemlji, serija Spinning Out.

Kaya Scodelario, koja za dva dana slavi 32. rođendan, naša je ovonedeljna Girl Crush.

Kaya Scodelario

Rođena kao Kaya Rose Humphrey 13. marta 1992. godine u Zapadnom Saseksu, Kaya Scodelario u sebi nosi brazilske gene – po majci koja je se iz Sao Paula preselila u Englesku devedesetih godina (prezime Scodelario pripada njenom dedi po majci, koji je bio Italijan), gde se ubrzo udala za Kayinog tatu, Engleza, Rogera Humphreyja, ali od koga se razvela kada je glumica imala samo godinu dana.

Kaya Scodelario odrastala je sa mamom u veoma teškim finansijskim uslovima. Kod kuće je govorila portugalski, pohađala je katoličku školu Bishop Douglass, potom i Školu umetnosti i medija u Izlingtonu. Učestvovala je u školskim predstavama i časovi drame spašavali su je od vršnjačkog nasilja, ali su bili i beg od kuže – njena mama borila se s depresijom i radila je po nekoliko poslova, jer je porodica jedva spajala kraj sa krajem.

Kaya Scodelario 2

Kada je sa 14 dobila ulogu u prvoj sezoni serije Skins kao Effy Stonem, Kaya Scodelario u prvoj sezoni imala je minimalne dijaloške linije. Njen lik se znatno razvio u drugoj sezoni, da bi na kraju postala centralni lik u trećoj i četvrtoj. Nakon ove serije, imala je manje uloge u filmovima da bi je nakon uloge u Orkanskim visovima Andree Arnold, filmu koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2011. nazvana „srceparajućim otkrićem“. Ovo ostvarenje prikazano je na još nekoliko internacionalnih festivala, donešvi joj međunarodnu slavu.

Kaya Scodelario snimila je svoj prvi američki film „The Truth About Emanuel“, u Los Anđelesu, pa je imala cameo u filmu „Spike Island“. Probila se i kao model, na internacionalnom tržištu, a učestvovala je u reklamnoj kampanji za korejski brend nakita J. Estina. Zanimljivo je da je jednom posetila i Beograd – ovde je snimala horor film Crawl, 2018. godine.

kaya

Veoma privatna osoba, poznato je da je Kaya Scodelario bila u vezi sa kolegom iz serije Skins Jackom O’Connellom, oko godinu dana, pa sa Elliottom Tittensorom, a onda sa kolegom Benjaminom Walkerom.

Kaya Scodelario i Benjamin Walker počeli su da se viđaju tokom snimanja filma The King’s Daughter početkom 2014. godine, verili krajem te godine i venčali u decembru 2015. Oboje su kasnije usvojili prezime Scodelario-Davis. Njihovo prvo dete, sin, rođen je u novembru 2016. godine, u septembru 2021. dobili su i ćerku. U februaru 2024. godine, par je objavio da se razvodi.

Scodelario, koju trenutno gledamo u seriji The Gentlemen, sve je angažovanija kao glumica, a u narednim mesecima gledamo je u mini seriji Senna i filmu Apteros.

Fotografije: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: