Gledali smo THE GENTLEMEN, novi Netflixov hit i evo šta imamo da kažemo

10.03.2024.
RECOMMENDED

Koliko puta vam se dogodilo da gledate film i da vam je žao što traje samo dva sata ili ima samo dva dela, jer vam se učinilo da postoji ogroman prostor da se priča proširi, završi drugačije, da se likovi razviju? U poslednje vreme svedoci smo toga da rimejci poznatih filmova postaju serije – uskoro nas očekuje Talenovani gospodin Ripley, gledali smo Gospodin i gospođu Smith, a sada i seriju koju je režirao Guy Ritchie po svom, sada već kultnom filmu – The Gentlemen.

Serija The Gentlemen upravo je počela da se prikazuje na Netflixu i ima identičnu, samo proširenu, radnju (od osam epizoda) kao i istoimeni Ritchijev film iz 2019. i možete je gledati čak i ako niste pogledali ostvarenje po kojem je nastala.

Trejler filma The Gentlemen

Likovi

Glavni likovi u seriji The Gentlemen su ugledni mladi oficir, Eddie Halstead (Theo James), izvučen je iz vojničkog života koji voli, kako bi preuzeo porodično imanje – vojvodstvo staro 500 godina, nakon što mu je otac iznenada preminuo. Kao drugi sin, Eddie nije očekivao ovo. Prvorođeni sin, Freddy (Daniel Ings), još manje. Ali testament je testament i očeva odluka veoma je jasna. Činjenica da je Freddie neumorni kockar možda navodi na razlog očevog odricanja prvenstva u nasleđivanju, ali, postoji li još nešto što se krije iza ove neobične odluke?

Radnja

Haotični Freddy je u dugovima, ulazi iz lošije u još lošiju investiciju – u jednu od nih umešaju se i dileri kokaina koje upoznaje na rehabilitaciji – Liverpulci, što možda predstavlja Ritchijev odgovor na optužbe za rasizam koje su mu upućene nakon filma The Gentlmen, gde je pojedincima delovalo kao da je reditelj podelio svet na dva dela – na bele i one koji nisu belci, a koji su sitni dileri ili se bave raznim nezakonitim aktivnostima… U seriji je sve svedeno na malo niži nivo i jedini negativci su sada Severnjaci.

Zaplet

Radnja serije The Gentlemen vrti se oko Eddyja i Freddyja. Freddyju je potrebno da do kraja nedelje pronađe 8 miliona funti. No, kako je u tako kratkom vremenskom roku teško likvidirati porodične Gainsboroughse, izgleda da mu se ne smeši happy – end… No, možda dva miliona u sefu u dnevnoj sobi porodične kuće itekako mogu da preokrenu stvari. Novac od podzemne plantaže kanabisa u mirnom delu imanja koju vodi lokalna kriminalna porodica iz istočnog Londona, a koja je starom vojvodi plaćala lepu godišnju rentu i deo profita za privilegiju, godinama… sve dok nije naišao Eddy…

Još zapleta

… Ali i Susie Glass koju igra fenomenalna Kaya Scodelario, zadužena za operaciju sa kanabisom, dok je patrijarh Bobby (Ray Winstone) u zatvoru. Susie pruža kontakte kriminalnom podzemlju i znanje, Eddy hrabrost, a Freddy – pa, Freddy samo pravi još više haosa, ali da nije toga ne bi ni bilo Ritchijeve kriminalističke komedije.

O da, prisutan je i Vinnie Jones, kao supervizor, verni Geoff Halstead. Dogovori, dvostruki dogovori, komične situacije, akcija, mnogo akcije (iako ona koja uključuje kostime pilića možda malo duže raje), krvavi okršaji i neke neočekivane smrti – to je ono što je činilo Ritchijev film uzbudljivim i zabavnim, a sada je deo serije The Gentlemen. Mali zapleti rađaju velike zaplete, veliki zapleti rađaju još više zapleta, ali sve to napravljeno je u finom ritmu, da i ako propustite neki sitni detalj, to neže uticati na vaše uživanje u seriji.

the gentlemen

Zaključak

Sve je kako treba da bude, narativno i stilski. Sem akcije, komedije i trilera, seriju možete da doživite i kao meditaciju o klasnom ratu i beskonačnoj pokvarenosti ljudskog roda – kada dobije mogućnost da zaradi, osvoji, dobije mnogo novca.

Seriju The Gentlemen možete doživeti i kao čistu zabavu. Kao malo slabiji Ritchijev film. Ako ste njegov fan, seriju bi trebalo da pogledate, ako niste, nećete mnogo propustiti.

Fotografije: Netflix, Instagram, Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: