Girl Crush: Emerald Fennell

Glumica, scenaristkinja, rediteljka i spisateljica Emerald Fennell naša je omiljena devojka ove sedmice.
11.12.2023.
RECOMMENDED

Pre nego što je zaigrala trudnu barbiku, Midge u filmu Barbie, glumica Emerald Fennell bila je mlada žena puna obećanja odnosno za svoj debitantski film, Promising Young Woman to jest rediteljski prvenac (u kojem se pojavljuje u jednoj maloj epizodnoj ulozi – glumi voditeljku videa sa uputstvima za šminkanje na koje se ugleda glavna, osvetoljubiva junakinja Cassie), osvojila je OSKARA za najbolji originalni scenario (jedna je od samo osam žena nominovanih za nagradu za najbolju režiju u 95-godišnjoj istoriji Akademije).

A sada je ponovo hvale širom sveta, zbog rediteljskih dometa u filmu Saltburn, jednom od najgledanijih filmova u 2023, koji za koji dan stiže na Prime Video (22. decembra).  

Rođena u Londonu, studirala je englesku književnost, a onda je 2013. izdala nekoliko knjiga za decu. Iako je u to vreme na Oksfordu igrala u predstavama, od glume je više koristila književni dar, pa je napisala komediju o dvadesetogodišnjacima, Drifters.  

Izgleda da je Emerald Fennell još kao mala znala čime će se baviti kad odraste – sa sedam godina rekla je roditeljima da želi da ode u Ameriku i piše priče o ubistvima, a nešto slično je zapravo i uradila. Iako u njenom debitantskom filmu ima ubistava, mnogo ih je više u scenariju za seriju Killing Eve, na kojoj je u pisanju scenarija zamenila svoju prijateljicu Phoebe Waller-Bridge (BBC America, 2018-). 

Kao glumicu gledali smo je i u seriji The Crown, gde je igrala mladu Camillu Parker – uloga za koju su je nagradili i publika i kritika.

Zašto je zapravo Emerald Fennell naša ovonedeljna girl crush?  

Zato što sa lakoćom obrađuje teme od velikog društvenog značaja.Nakon hvaljenog Saltburna, prisetimo se njenog prvenca u kojem Carey Mulighan igra studentkinju medicine, koja je odlučuje da kazni muškarce predatore iz svog života, obrađuje bitne teme – traume, nasilje, ženski bes, a sve to u pastelnim bojama sa zavodljivim, šarenim vizualima.

Ako ste ljubitelji trivije, možda ne znate da je Emerald Fennell sestra modne dizajnerke Coco Poppy Fennell, da je udata i ima dva sina.

Zanimljivo je i to da je bila u osmom mesecu prve trudnoće dok je završavala Promising Young Woman (2020), a trudna sa drugim detetom kada je primila Oskara za najbolji scenario za taj film.  

Saznaj više:
Povezani članci: