Girl Crush Thursday: Sajsi MC

    01.09.2022.
    RECOMMENDED

    Vrlo verovatno da ne moramo da obrazlažemo ko je Sajsi MC, s obzirom da je ove godine Ivana Rašić obeležila dvadeset godina otkad je prvi put uzela mikrofon u ruke. I kada bismo morati u jednoj rečenici da opišemo njenu biografiju, tu bi se našlo nekoliko titula. Od kojih su možda najznačajnije: muzičarka, pesnikinja, politikološkinja i aktivistkinja-2010. izašao je njen prvi solo album „Daleko je Dizni“ čije su sve pesme hitovi, a on ostao značajan u istoriji pop kulture. A posle su se samo nizali novi, gde je najsvežiji onaj sa nazivom „Kardinalna“ koji je izašao ove godine. Njeni nastupi puni su vernih fanova koji recituju pesme napamet i dive se ovoj neustrašivoj divi koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, bilo da su u pitanju tekstovi ili autentični look-ovi po kojima je poznata. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662028911312804.png

    Međutim, ono po čemu je Sajsi značajna, ali i važna, jeste sloboda kojom odišu njeni necenzurisani tekstovi. Ona je jedna od prvih čiji tekstovi otvoreno i samouvereno govore o seksu, seksualnosti, ali i angažovano kritikuju rupe društva. U pesmi Papa ona iz prvog lice kaže: “Ja sam feministkinja, da li mrziš me, ja sam lezbejka, hajde, tuci me”, a pesma je podstaknuta nasiljem na Prajdu. „Nisam lezbejka (mada jesam feministkinja) i bila sam svesna da će se pričati da jesam, ali je moj cilj bio nešto drugo: da pokažem da su lezbejke dvostruko marginalizovane, i kao žene i kao homoseksualke. Ja ne znam kako se one osećaju, ali samim tim što ću pokušati da razumem, mogu da preuzmem deo tog tereta. Zato se uživljavam u likove koji nisu ja. Da pokušam da razumem nekog drugog kroz pisanje, a kada razumem drugog, onda mi je lakše da razumem sebe“, rekla je ona povodom ove pesme u jednom intervjuu. 

    Njena podrška marginalizovanim zajednicama nije nova stvar, ali je pre nekoliko dana usled cele situacije sa odlaganjem Europride-a ponovo bila u fokusu. Naime, ona je povodom ovih zbivanja na svom Tviteru objavila tvit: „Nećemo šetati već nadrkano hodati“, koji je postao viralan i još jednom iskazao veliku podršku LGBT zajednici.

    Saznaj više:
    Povezani članci: