Girlcrush Thursday: Ana Petrović

    07.09.2022.
    RECOMMENDED

    Polako koračamo ka tom velikom datumu i događaju koji će se uprkos svim komplikacijama održati, jer je zaista važno da se održi. Tog 17. septembra u Beogradu će se desiti Europride, a aktivisti i aktivistkinje za LGBTQ prava čini se glasnije nego ikad pokušavaju da objasne zašto moramo da razgovaramo o njihovom položaju, pravima i naravno sprečavanju diskrminicacije koja je zabrinjavajućem nivou, što nažalost potvrđuju i ovogodišnji podaci. Neki poznati ljudi stali su čvrsto kao saborci u borbi, dok je dosta njih ostalo nemo. Međutim, ono što zaista inspiriše jesu neki prodorni glasovi kakve smo povodom cele situacije čuli u mainstreem medijima malo glasnije nego što za to imaju prilike tokom regularnih godina. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662543520352043.png

    Baš takav jedan glas je glas Ane Petrović, aktivistkinje čije ste prodorne rečenice sigurno čuli. Ona je u medijskom aktivizmu od 2009. godine, a u timu organizacije Da se zna!  od 2020. godine. Producentkinja, aktivistkinja, zagovaračica, queer žena i mama jedne devojčice. Ona se britkim rečima i ekspertizom svakodneno bori za socijalne promene, za menjanje procedura i zakona, želeći da stvori tolerantniji i normalniji svet. Njena sjajna retorika koja je prilikom jednog gostovanja tako koncizno, intenzivno i argumentovano objasnila svoju borbu i neravnopravnost koja je utkana u živote LGBT ljudi, probudila je mnoge ljude koji su tog dana sedeli ispred televizora, žacnula i naterala da promisle svoja shvatanja. 

    Gostujući u emisiji zajedno sa narodnom poslanicom Milicom Đurđević Stamenkovski. 

    „To su moja prava. Mi moramo da imamo ista prava. Ja sam Srpkinja, imam svoj matični broj, živim ovde, plaćam porez, kao i vi. Vi imate prava, a ja nemam prava. Mi nećemo prestati da se borimo na miran način, podsećajući jedan dan u godini to većinsko stanovništvo da naša prava nisu ista. Pustite nas da pričamo šta hoćemo na toj paradi da postignemo. Zanimljivo je kako ste se osvrnuli na sve ono što mi nismo od vulgarizma ili nečega što mi jesmo odnosno građani drugog reda u zemlji gde imamo iste obaveze, ali manja prava. Pričate s majkom 9-godišnje ćerke kojoj ne znam kako da objasnim zašto misle da ovo nije normalno“, rekla je ona. 

    Bravo Ana! Vidimo se 17. septembra!

    Saznaj više:
    Povezani članci: