Fact & Fiction: Velika izložba radova Helmuta Newtona u Španiji

27.10.2023.
helmut newton
RECOMMENDED

Fotografija mi je oduvek služila kao izazov. Da odem malo dalje od onoga što mi dozvoljavaju moja germanska disciplina i teutonska priroda, izjavio je davne 1966. čuveni Helmut Newton, jedan od najboljih fotografa u istoriji, koji je tokom veoma plodne karijere postao poznat (šezdesetih i sedamdesetih) zbog pomeranja granica dotadašnje fotografije i provokativnog i senzualnog pristupa slici.

Rođen kao Helmut Neustädter, Newton je zapravo stvorio novi stil modne fotografije – udaljivši ga od strogog izveštaja o najnovijim stilovima ka inventivnijem, fantastičnijem prikazu umetnosti.

Ono što će obradovati sve poštovaoce njegovog lika i dela jeste otvaranje izložbe koja istražuje njegov život, proveden u konstantnim putovanjima, kao i njegov jedinstven rad. Pod nazivom Helmut Newton: Facts & Fiction izložba će biti održana u Korunji u Španiji, pod pokroviteljstvom kompanije Inditex (roditeljska kompanija brenda Zara) koja vodi Fondaciju Marte Ortege Pérez (MOP Foundation), a koja je već organizovala dve ovakve izložbe – Petera Lindbergha (2021) i Stevena Meisela (2022).  

Izložba će trajati od 18. novembra do 1. maja 2024. godine, a ako se zateknete u Korunji možete da pogledate seriju videa koji prikazuju Newtona na poslu i u razgovorima sa prijateljima, lične slike iz njegovog detinjstva, kamere i opremu, plakate i druge memorabilije. Tu je i materijal njegove supruge June Newton, modela i glumice, koja je često sarađivala sa suprugom.

Saznaj više:
Povezani članci: