Filip Bulatović: Njujork širi vidike, ali gde god da odeš, ti si ti

Mapo Keys - pred predstojeći koncert u Domu omladine.
08.12.2023.
RECOMMENDED

Šta god da radite u subotu 9. decembara – otkažite sve planove, obucite nešto elegantno, obujte patike ili cipele za đuskanje i zaputite se u Dom omladine gde Filip Bulatović, poznatiji kao Mapo Keys, u sali Amerikana organizuje koncert tačnije veliku žurku (start: 21 sat). Jedan od naših najboljih džez pijanista i autora džez, pop, fank i fjužn muzike, koji sa ogromnim uspehom nastupa u svetu (sa svojim desetočlanim bendom redovno svira u njujorškom Nublu), obećava dobru zabavu uz stare hitove, nekoliko novih numera, ali i nove aranžmane postojećih pesama.

Pre koncerta pročitajte Filipov intervju za Buro, a dok se spremate za đuskanje, poslušajte playlistu koju je kreirao specijalno za nas.

mapo keys 1

Veruješ li u žanrove u muzici?   

Naravno da verujem da postoji takva podela, pogotovo u ritmovima, jer razni ritmovi dolaze iz različitih delova sveta, a oni možda najviše i karakterišu žanr, kao i kultura iza tih pesama. Činjenica je da u muzici ima raznovrsnoti i da je nama najlakše da to klasifikujemo kroz žanrove. Ono što ne volim je da uopšte razmišljam o tome kad stvaram i da svrstavam svoju muziku u žanr, jer iskreno – nemam pojma kojim žanrovima pripada, već i ja nasumice pišem na šta me moja muzika podseća, pa po tome i klasifikujem.  

Kada si shvatio da ne želiš da se baviš isključivo džez muzikom?   

To sam znao od kada sam počeo da se bavim muzikom, samo što sam u periodu studiranja džez muzike napravio pauzu od svega drugog kako bih najbrže usvojio džez rečnik. Učenje džeza je poput učenja novog jezika, a najbolje je da, kad učite novi jezik, neko vreme govorite i vežbate samo njega.

Šta znači Mapo Keys?  

Keys je zapravo skraćenica od klavijatura, na engleskom Keyboard. Skraćeno Keys. Kao što Alicia Keys ima u svom imenu. Mapo je skracenica za Multiple Artistic Personality Order umesto Disorder. Upravo ovo o čemu pričamo kad pričamo o žanrovima i mešanju svega toga, to je ono što Mapo predstavlja.  

Imao si priliku da sviraš u bendovima dva velikana srpske muzike, Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Šta si tada od njih dvojice naučio o nastupima, muzici, životu u tom periodu?   

Mogao bih da napišem knjgu o tome. Možda najvažnije – njihov odnos prema muzici kao prema nekoj svetinji i vera u to što čuju i sviraju. To nisam viđao ili sam jako retko viđao za života. Samim odnosom prema muzici i Duško i Stjepko su inspirisali nas mlade da radimo isto to, da verujemo u sebe i ono što nas “loži” u muzici.  

A koliko je na tebe uticao Njujork – na tvoje celokupno stvaralaštvo, ali i na tebe kao osobu?  

Gde god da odeš ti si ti, samo što Njujork pruža mogućnost da sebe bolje upoznaš i proširiš vidike. Da kažem da sam bio puno isključiviji u svim stavkama svog života pre nego sam otišao u Njujork. Samim tim što je boravak tamo proširio moje vidike, to se prenelo i na muziku.

Nastupaš u njujorškim džez klubovima, možeš li nam otkriti po čemu se ti nastupi razlikuju od onih u našoj zemlji?  

U Njujorku su, jednostavno, često bolji uslovi, mnogo je više muzičara – veća je konkurencija, ali samim tim veći je i broj kolaboracija sa raznim muzičarima. Ovde uglavnom sarađujem sa istim ljudima šta god da sviram, što takođe nije loše jer volimo da se družimo i stvaramo muziku zajedno, ali u Njujorku je svaki dan drugačiji, svira se nešto drugo i sa drugim ljudima…  

Može li muzička scena bilo kog grada da se uporedi sa njujorškom muzičkom scenom?  

Teško, zato što je Njujork centar svih kultura i podžanrova muzike. Šta god da volite, tamo se održava bar jedan koncert ili svirka tog tipa muzike, dnevno, u nekom od klubova. Njujork ima neprestani muzički festival koji traje 336 dana godišnje.   

Po čemu je beogradska muzička scena jedinstvena?  

Po talentovanim muzičarima i jakoj noćnoj klupskoj sceni.   

Jesi li uzbuđen pred nastup u Domu omladine?

Apsolutno. Pripremio sam jedan specijalno osmišljen program – do detalja. Mnogo dugo pripremam ovaj koncert, i logistički i muzički.   

Tvoja omiljena muzika za slušanje i omiljena za đuskanje?  

House i disco su često i jedno i drugo, i za preko dana, a i za đuskanje. Tu i tamo mešam sa klasičnom i ponekom pop muzikom, ali neki nekomercijalni pop, koji opet vuče na house.  

(Muzički) planovi za 2024?   

Prvi album, pošto sam do sada izbacivao samo singlove. Jedan džez koncert u triju ili sa big bandom RTS-a.

Saznaj više:
Povezani članci: