FILM ČELIČNA KANDŽA stiže u bioskope – evo šta treba da znate, pre nego što ga pogledate

20.03.2024.
RECOMMENDED

Film Seana Durkina, Čelična kandža ili Iron Claw, na veliko platno donosi istinitu priču o braći Von Erich, koji su ispisali istoriju u profesionalnom rvanju početkom osamdesetih godina prošlog veka. To su rvači koji su postavili osnove velikog sportskog spektakla danas, poznatog kao WWE (World Wresteling Entertainment), a film o teksaškoj porodici vraća nas u šezdesete godine prošlog veka, kada Fritz Von Erich, začetnik dinastije, dostiže vrhunac slave. Međutim, svetske trijumfe u jednom momentu počinju da zamenjuju tragedije, a porodica počinje da broji sve manje članova.

Film Iron Claw, producentske kuće A 24, na repertoaru domaćih bioskopa nalazi od sutra (21. mart). Kod nas je preveden kao Čelična kandža, a okuplja impresivnu glumačku ekipu koju čine Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Stanley Simons, Holt McCallany, Lily James.

Šta donosi film Iron Claw

Evo šta treba da znate o Čeličnoj kandži, pre nego što krenete da ga pogledate u bioskopu.

Ko je bila porodica Von Erich

Glava porodice, otac Jack Adkinsson, poznatiji kao Fritz Von Erich, usvojio je nemačko ime kao deo ličnosti nacističkog negativca, a prezime je zadržala cela porodica. Tokom karijere postao je zvezda profesionalnog rvanja i pionir ovog sporta u Teksasu, a nadimak Čelična kandža stekao je kroz zaštitni znak kojim je završavao meč – raširio bi ruku preko lica svog protivnika i stisnuo je. Pet sinova Fritz Von Ericha, Kevin, David, Kerry, Mike i Chris Von Erich (o četvorici govori film), i sami su postali profesionalni rvači, a Kevin, David i Kerry zauzimali su prva mesta u nacionalnom takmičenjima.

Porodica Von Erich primljena je u WWE Hall of Fame 2009. godine.

celicna kandza 1

Von Erich kletva

Fritzov najmlađi sin, Jack Barton Jr. bio je jedini Von Erich koji nikada nije imao priliku da se bavi profesionalnim rvanjem. Kada je imao sedam, udarila ga je struja dok se igrao u parku prikolica i tragično je nastradao. Ovaj događaj film ne obrađuje, ali je on važan za porodicu, pošto je započeo niz tragičnih događaja u poridici Von Erich. Ime porodice postalo je sinonim za tragediju – pojam „Von Erich prokletstvo“.

Na kraju su sva braća nesrećno završila – David je preminuo od crevne infekcije u hotelu u Tokiju 1984. godine. Između 1987. i 1993, Mike, Chris i Kerry nesrećno su nastradali u razmaku od nekoliko godina –  Mike se predozirao u 23. godini, Chris je izvršio samoubistvo (imao je 22), što se desilo i Kerryju, nakon niza zdravstvenih problema koje je imao, a koji su izazvani nesrećom na motoru, u 33.

celicna kandza 2

The Texas Tornado nesreća

Kerry, koji je bio poznat kao Teksaška oluja i bio najuspešniji od braće Von Erich (osvojio je šampionat NWA Svetskog teškaškog prvenstva 1984). Za Kerryja se sve menja u aprilu 1986. godine kada je bio uključen u motociklističku nesreću, teško povredivši desnu nogu udarivši u policijski automobil. Kerry se vraća rvanju nakon nesreće, ali biva teško povređen tokom rvačke utakmice za Božić, nakon čega su mu amputirali desnu nogu.

Kerryjeva porodica kasnije je otkrila da je amputacija teško uticala na njegovo mentalno stanje. Vratio se rvanju noseći protetičku nogu, što je bilo bolno i dovelo ga je do upotrebe analgetika- Kerry je krenuo na rehabilitaciju, izgubio je kuću, razveo se od supruge, izgubio starateljstvo nad kćerkama i čak završio na sudu zbog krivotvorenja medicinskih recepata. U februaru 1992. optužen je za posedovanje kokaina dok je već bio na uslovnoj kazni, nakon čega je rešio da oduzme sebi život na očevom ranču.

celicna kandza 2 1 1

Šta možemo da očekujemo od filma The Iron Claw?

Iako svi detalji iz porodice Von Erich neće biti ispričani u ovom ostvarenju, film će obilovati potresnim, ali i uzbudljivim detaljima iz života porodice koja je izvršila ogroman uticaj na sport od 60-ih pa do danas.

Ono što ovaj film čini još uzbudljivijim jeste glumačka postava: Zac Efron kao Kevin, Jeremy Allen White kao Kerry, Harris Dickinson kao David, Holt McCallany kao Fritz Von Erich, Maura Tierney kao majka Doris i Lily James kao Kevinova žena Pam.

Fotografije: MCF Megacom film

Saznaj više:
Povezani članci: