Pretraga

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu

Tekst: BURO.

Da je trenutni život film kako biste ga opisali? Kao urnebesnu komediju sa elementima drame, ili porodičnu dramu sa primesama trilera? Ili neki sveopšti mash-up u kom se ne zna ko kad ulazi u scenu niti iz nje izlazi, ali radnja vozi li vozi? Filmovi su nekako uvek dosta dosledno umeli da opišu šta osećamo i šta prolazimo i nije uopšte neobično da gledamo neki novi naslov i uzviknemo: “ovo kao da je o mom životu!” ili “upravo ovako se osećam”.Od svega ponuđenog mi smo u poslednje vreme nekako najskloniji tome da kao tačan odgovor svetskog preseka stanja zaokružimo žanr horor-komedija.

Za nekoga ko se nikada nije susreo sa ovim žanrom može da zvuči prilično bizarno (tačno) i nespojivo (još tačnije) ali baš zato je veoma lako povezati ga sadašnjom situacijom. Nemir i anksioznost nam neprestano vise nad glavom i uvek osećamo kao da će nešto da se desi evo samo što nije, na momente količina događanja postane nepodnošljiva da se pretvori u komičnu, a nekada uprkos svoj bizarnosti scenarija ima najobičnijih i najjednostavnijih stvari i situacija koje nam još uvek izmame smeh.

Zato, ukoliko se osećate mentalno blizu ovo žanru izdvajamo nekoliko filmova koji mogu u potpunosti odgovoriti na ono što osećamo.

“Little evil”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 1)

Naizgled plot koji bi mogao da se smesti i u žanr romantična komedija. Ali samo naizgled. Gary (Adam Scott), je tip koji misli da su se svi njegovi snovi ostvarili kada oženi ženu iz svojih snova, Samanthu (Evangeline Lilly). Postoji doduše samo jedan mali problem sa njom. Samantha je bila deo sekte i njen sin je Antihrist. Pa… ništa nije savršeno zar ne? To stavlja Garyja u mnoge probleme, i mora da nauči da se prilagodi i počne zaista da učestvuje u zajedničkom bračnom i porodičnom životu. Međutim, Gary zapravo uopšte nije ni spreman da bude roditelj, ni običnom detetu a kamoli ovakvom. Svima je poznato da je gajiti tuđe dete priličan izazov a ako je još to dete potomak Lucifera stvari postaju utoliko komplikovanije. Pre svega zabavno filmsko štivo, uz puno uobičajenih svakodnevnih problema, a onda i malo jezivih momenata.

“Shaun of the Dead”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 2)

Legendarni naslov u ovom žanru. Donosi priču o Shaunu, tipu koji ima 30 plus godina, i prilično jednostavnu, može se reći i monotonu svakodnevicu. Ili radi u prodavnici elektronskih uređaja klasičan 9 do 5 posao ili provodi vreme sa svojim najboljim prijateljem Edom, u njihovom malom stanu u predgrađu Londona. Tu monotonu dinamiku s vremena na vreme ume da poremeti samo njegova devojka Liz koja pokušava od njega da napravi odgovorniju, zreliju, posvećeniju osobu. Isto uspeju da učine i zombiji koji neobjašnjivo preplave grad. U toj situaciji Shaun nekako i uspeva da bude ono što Liz želi. Ili se barem trudi da postane. Odgovorna odrasla osoba koja mora da bude iznad situacije i zaštiti sebi najbliže a razume se da je taj neočekivano proces odrastanja urnebesno zabavan.

“House”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 3)

Ne postoje baš konkretne reči kojima se može opisati film Nobuhiko Obayashija. Malo je psihodelična priča o duhovima, malo je kao neka horor priča koju po automatizmu pričaju nadrealisti, malo kao “Scooby-Doo” epizoda apgrejdovana ludilom. Sve od ovoga je istovremeno tačno, u priči o halucinogenom putovanju srednjoškolke koja putuje sa prijateljicama u pomalo jezivu kuću na selu. Pomalo je zapravo malo više od toga jer ima i duhova, tu je i demonska kućna mačka, i krvožedni klavir (dap) i ostale bizarne prilike. Apsurdno i prilična noćna mora, ali na čudan način isto toliko i zabavno.

“Zombieland”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 4)

Možda i remek-delo u ovoj kategoriji, čemu svedoči i učešće velikog broja A-listera kao što su Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, u priči o zombijima gde zombiji nekako i nisu u centru pažnje koliko sami junaci. Naravno, tu su, tu i tamo naprave ozbiljne probleme zbog kojih sedimo na ivici stolice, ali sve u svemu priča je fokusirana na izuzetno različite likove i njihovu međusobnu dinamiku. Izuzetno zabavno ostvarenje, uzbudljivo, i puno onog neobjašnjivog special toucha što ovaj film, neverovatno ali istinito, čini čak i naslovom koji se može gledati više od jednom.

“Ready or Not”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 5)

Nova zvezda horor komične ekipe koja je opravdano privukla mnogo pažnje kako se pojavila. Novo, originalno i sasvim drugačije od nečega što očekujemo od horor žanra. Drži pažnju i dovoljno je nepredvidivo, na momente i ozbiljno strašno, da ispunjava sve zahteve da bude prilično dobar horor, a istovremeno šarmantno i zabavno. Čudno, znamo. Ali kako drugačije opisati priču o Grace koja je presrećna jer se udaje za čoveka svog života u bogatoj vili koju njegova porodica poseduje. Postoji samo jedna mala (khm, malo veća) začkoljica: njegovu porodicu čine ozbiljne psihopate. Tokom prve bračne večeri igraju zajedničku igru i Grace mora da izvuče kartu koja će to igra biti. Nažalost, izvlači pogrešnu koja podrazumeva da treba da se sakrije od njih dok ne svane dan. Ozbiljno luda vožnja.

“Happy Death Day”

Ako osećate da živite u žanru horor-komedija donosimo vam 5 filmova koji će upotpuniti atmosferu (фото 6)

Kada bi se recimo ukrstili filmove "Vrisak" i "Dan mrmota" dobio bi se ovaj film u kom Tree Gelbman mora da proživljava dan svog ubistva iznova i iznova. Nešto kao "Russian Doll" samo u malo pojačanijem horor izdanju. Tree je studentkinja koja se na dan svog rođendana budi krevetu kolege studenta Cartera. Međutim, kako se budi ima čudan utisak da se ovo već dogodilo. Kada je maskirani ubica napadne i ubije, Tree se opet budi pored Cartera nepovređena. I tako svaki dan. Kako dani odmiču tako i Tree dolazi sve bliže otkriću ko je zapravo njen ubica. U-z-b-u-d-lj-i-v-o.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor