Pretraga

Amy Adams: Ludačka zavisnost od glume

Amy Adams: Ludačka zavisnost od glume

Tekst: Jordan Cvetanović

Zvuči možda krajnje neverovatno, ali vreme Oskara se opasno približilo. Niko se nije nadao ni da će Nova godina ovako brzo da dođe jer se čini da smo svi globalno i dalje zaglavljeni u pokušajima da uprkos svemu, otputujemo negde, kao nekad. Zato su filmovi još jednom pokazali svoju dobru stranu u kriznim vremenima i pomogli gledaocima da slobodno, bez držanja bilo kakve distance, mogu da se izmeste iz realnosti bar na sat ili dva. Iako niko živi ne zna kako će izgledati ovogodišnja ceremonija dodele čuvenih statua - mada sama pomisao da bi crveni tepih bio preplavljen bizarnim nadmetanjem čija je zaštitna maska skuplja dovoljno ushićuje - liste favorita su već počele da se formiraju.

The winner is...

Amy Adams: Ludačka zavisnost od glume (фото 1)

Jedan od glavnih kandidata je svakako, sveže prikazan film Hillbilly Elegy, potresna drama o ljudima koje smo skloni da ignorišemo ili u najmanju ruku da neprimećujemo u svakodnevnom životu. Iako celokupna kasting ekipa broji 13 nominacija za Oskara zajedno, sve je izvesnije da Amy Adams ovog puta može da počne sa uvežbavanjem govora ispred ogledala. Svi su složni, uključujući i najstrožije namćore, da malo glumaca može da joj stane rame uz rame, međutim tome doprinosi i činjenica da je ova šestostruko nominovana glumica za Oskara, tokom svoje karijere izvela bezbroj virtuoznih uloga, počevši od svog planetarnog probijanja u indie hitu Junebug, pa sve do portreta Lynne Cheney, u filmu "Čovek iz senke", političko-biografskoj sagi koja je uzburkala mnoge vode. Međutim, ovo nisu jedine prilike u kojima je Amy Adams uspela da prikaže svoj neverovatni talenat za transformaciju i glumu koja se poput dobre šminke uopšte ne primećuje, već je nizala uloge koje su na isti način uzbuđivale i obožavaoce i kritiku. Zato ne smemo zaboraviti naslove kao što su: "Začarana", "Sumnja", "Borac", "Master", "Američka prevara" i "Dolazak", kao i genijalna gluma u mini seriji "Oštri predmeti".

Make America great again

Amy Adams: Ludačka zavisnost od glume (фото 2)

Kako sama priznaje, nije joj jasno kako se do te mere srodi s ulogama da one postanu i više nego samo jedan delić njenog talenta. Tvrdi da nekada ode i predaleko, baš kao što je i ovaj poslednji slučaj, u kome zajedno sa Glenn Close, suvereno vlada u ulozi destruktivne i posrnule ćerke, u dobro skrojenom scenariju po motivima bestseler memoara J.D. Vancea. Inače, sama knjiga jeste Vanceova ispovest i podigla je veliku prašinu u javnosti zato što se upušta u ozbiljnu kritiku društvenih konvencija i političkih uverenja siromašnih konzervativaca pa je, neposredno nakon objavljivanja, najavljena kao obavezna lektira za razumevanje izbora Donalda Trampa za predsednika SAD. Naime, cela drama se vrti oko komplikovane porodice Apalača, u kojoj Adams glumi Vanceovu majku, devastiranu medicinsku sestru, samohranu majku, narkomanku Bev koja je u neprekidnim sukobima sa sinom i sopstvenom majkom, koju igra predominantna Glenn Close, koju je zaista teško prepoznati ispod tegli naočara i kovrdžave perike. S obzirom da je sve zasnovano na istinitim događajima, Amy je imala priliku da se za ulogu priprema tako što je provodila vreme sa stvarnom Bev. U dugim razgovorima pre samog snimanja, Amy je dobila najbolji šlagvort za glumu, iz prve ruke, shvativši da je ta uništena žena zapravo ceo život pokušavala da bude najbolja majka i medicinska sestra na svetu, ali eto, nešto je krenulo po zlu. Da bi u potpunosti ušla u ulogu medicinske sestre koja mrtva drogirana baulja hodnicima, Adams je morala da pretrpi ozbiljnu transformaciju zbog koje je ponovo postala kraljica izvanredne glume, što se vidi i na prvi pogled u samom trejleru za film. U nekim intervjuima, Amy Adams otkrila je da je tokom snimanja bilo toliko uznemiravajuće toplo da je morala da nadene nadimak i svojoj periki, pa joj je tapala Beaverly. Za Amy cela scenografija i retro kostim uopšte nisu bili nepoznanica, naprotiv, osećala se sasvim prirodno, s obzirom da je odrasla u godinama u koje su smešteni događanja iz filma.

Amy Adams: Ludačka zavisnost od glume (фото 3)

Ovo nije još jedna u nizu priča o lovu na Oskara. Dokaz tome jeste i izvanredna glumačka ekipa, na čelu s Amy Adams iz čije se igre čita da joj je stalo ne samo da pokaže da može ceo Holivud da nosi u zubima, nego i da prenese važnu poruku o ljudima koji su se istinski borili da pobedi život, ali da probudi empatiju i humanost. Na kraju balade, svi smo samo sasvim obični ljudi, sa velikim životnim pričama, baš kao i Amy Adams, sa ili bez Oskara u vitrini dnevne sobe.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor