Pretraga

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa?

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa?

Tekst: BURO.

Zimska tradicija se već zna. Mrzi nas da izlazimo iz kuće kad ne moramo i slobodno vreme mahom provodimo ušuškani u krevetu birajući omiljene naslove ili najsvežije što još nismo odgledali sa liste must watch. Ukoliko nas nešto pak natera na izlazak po snegu, to je maksimalno do bioskopa i nazad. Nešto u ulasku u mračnu salu, u toploti tog prostora, velikom ekranu, i najtraženijim blokbasterima sezone, ili novim naslovima o kojima se uveliko priča i kojima se predviđa dobra budućnost u domenu predstojeće sezone nagrada, je aposlutno čarobno i ultimativno zimsko iskustvo.

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa? (фото 1)

Ove godine, ironično ali tačno, baš kada bioskop puni 125 godina, koliko je prošlo od prvog javnog prikazivanja pokretnih slika, ničega od toga nema. Istina, tu i tamo su neki festivali uspevali da se održe, uspeli smo da nađemo svoj put do bioskopskih sala makar i na projekcije u 2 popodne sa sve maskom i merenjem temperature i dezinfekcijom na ulazu u salu. Odlazili smo u bioskop kako tako, ali je magija krcate sale i konstantnog priliva novih naslova prosto i jednostavno rečeno, ubijena. Ono što je još bolje pitanje je da li je to samo faza ili trajno stanje?

Ako je suditi po novim vestima koje dolaze iz Warner Bros produkcijske kuće, defintivno se nalazimo na pragu nove ere. Premijere svih velikih naslova ove sezone kao što su “Dune”, “West Side Story”, “Cruella”, “No Time To Die” su odloženi prvo šest meseci, zatim godinu dana, pa na neodređeno. Neki su zatim ponovo potvrđeni za nove datume 2021. ali čak i to, i nove strategije objavljivanja nisu najsigurnije, i potencijalno prete da promene bioskop kakvim ga poznajemo. Najnoviju uzbunu su uneli iz Warner Bros kada su objavili da će svaki film planiran za premijeru u 2021. biti simultano dostupan i za streamovanje i na HBO Max. Tačnije, prvo će četiri nedelje biti dostupan svima preko platforme nakon čega će početi sa prikazivanjem u bioskopima. Ovaj metod su već primenjivali u Disneyju tokom 2020. u pokušaju da smanje budžete, i pokazalo se prilično uspešnim i čini se da sada čitava filmska industrija ima mnoštvo filmova pred sobom, i dva osnovna pitanja: kako ih dopremiti do publike ukoliko situacija nastavi da bude kakva jeste i drugo, kako da pralelno s tim uspeju da oporave svoje budžete? Čini se, prelaskom na online

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa? (фото 2)

Za razliku od Disneyja koji je online premijere rezervisao samo za neke naslove Warner Bros se odlučio da to budu svi i ako se pitate šta ćemo to gledati online sledeće godine, u pitanju je sve ono o čemu smo ove godine pričali ali nikako da se desi. “Judas and Black Messiah”, “Dune”, “Godzilla vs. Kong”, “Mortal Kombat”, “Those Who Wish Me Dead”, “The Conjuring: The Devil Made Me Do It”, “In the Heights”, “Space Jam: A New Legacy”, “The Suicide Squad”, “The Many Saints of Newark”, “King Richard”, “Cry Macho” i “Matrix 4” su samo neki od za sada potvrđenih naslova.

U izjavi za javnost CEO Warner Bros. Pictures Group je rekao: “Živimo u neizvesnim vremenima, koja pozivaju na kreativna rešenja, uključujući i nove inicijative s naše strane. Niko ne želi da vidi filmove na velikom ekranu više nego što to želimo mi iz Warner Bros. Pictures Group. Znamo da je novi sadržaj suština bioskopskih premijera, ali moramo to da izbalansiramo sa realnošću da će većina bioskopa u SAD funkcionisati sa smanjenim kapacitetima i tokom 2021. godine… Mi ovo rešenje vidimo kao win-win opciju i za sve koji rade u industriji i za ljubitelje filma, i veoma smo zahvalni našim partnerima za inovativan odgovor na nove uslove.”

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa? (фото 3)

Za razliku od njih, mnogi ovo ne vide kao ikako dobro rešenje, i odluku WB je ispratila serija protesta velikih imena iz sveta filma, na čelu sa Christopherom Nolanom koji smatra da je takav potez veoma loš pogotovo zato što nisu rekli nikome. “Oni imaju neke od najboljih režisera na svetu, neke od najvećih zvezda, i projekte na kojima se radilo godinama, i koji su predviđeni da budu iskustvo za veliki ekran. A sada su iskorišćeni za streaming servise i pokrpljavanje gubitaka… i to bez i kakve konsultacije.”

Apdejt iz sveta filma: Kako će odluka Warner Bros. uticati na budućnost bioskopa? (фото 4)

Iako iz Warner Bros kažu da je ovo samo trial period, prelazna faza od 12 meseci, imamo previše ovogodišnjih iskustava da bismo u to verovali kao i veliki uspeh Netflixa koji je dokazao da postoji dosta veliki aptetit za zabavu “iz fotelje”, te uopšte nije nemoguće zamisliti svet gde će se premijere jednostavno prebaciti online. Nije nemoguće, ali bi nekako bilo tužno. Iz Warner Bros kažu da bi nakon probnog perioda, na duže staze online prikazivanje ostalo samo kao opcija da ljubitelji filma ne moraju u bioskop ukoliko ne žele, ali će se sve opet vratiti na staro. I želimo da im verujemo, da će prava zabava opet biti u bioskopu, ali posle ovakve godine teško je poverovati da išta može da se vrati na stare sisteme. Ipak, svakako je jasno da će morati da se pronađe neki kompromis i uprkos uspehu platformi, nekako omogući da i bioskop preživi. Jer nije stvar samo u novom naslovu, i novom filmu. Koliko u celokupnoj atmosferi kada te mrak proguta, a kadrovi na velikom ekranu zamađijaju i obuzmu. Nije bioskop samo film, bioskop je magija.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor