Buka u pozadini: Najbolje serije koje možete da gledate dok radite nešto drugo

    14.07.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/serije_chores_cover.jpg

    Pošalji mejl, idi na sastanak, pokupi decu, sredi kuću, odvezi-dovezi, idi na trening, skuvaj, opeglaj, prošetaj kuče, bori se za prava, bori se protiv virusa… Šta god radili i koliko god se dobro snalazili ili uklapali i delili obaveze sa partnerima, činjenica jeste da ih imamo previše, a malo vremena, i još manje koncentracije. Tako je manje više i inače, ali ovih dana je posebno teško fokusirati se, a još teže i naći vremena za ozbiljne teme i na malom ekranu te sve nagrađene serije i filmove uklopiti u svoj gusti raspored i biti dovoljno pribran da svaki detalj ispratimo kako treba.

    Tu na scenu stupaju serije koje su manje više pozadinska buka. Možda zvuči pežorativno, ali definitivno nije jer je tzv background noise sve što nam je potrebno ovih dana da malo rasteretimo misli. Koncept je zapravo savršen – imati nešto upaljeno što je dovoljno zanimljivo da drži pažnju, utešno daje privid da je sve isto kao što je i bilo, i omogućava da dnevne obaveze obavljamo što lakše, pritom imajući utisak da i radimo nešto zabavno. Background noise serije su spas za mozak, i izdvajamo nekoliko najboljih za sve prilike.

    Dok spremate kuću

    “Queer Eye”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594721846484857.jpg

    Nikako Marie Kondo, samo ćete nepotrebno biti pod stresom, nego uvek smirujuć i rasterećujuć sadržaj kao što je “Queer Eye”. Biće vam zabavno, nešto ćete možda i saznati, atmosfera je prijateljska i prijatna, za razliku od one gomile knjiga koja vas gleda neprijateljski sa poslednje police i čeka da bude prebrisana. Razigrano je, brzo, a opet i beskrajno toplo, nešto kao da slušate Sufjan Stevensa. Sasvim dovoljno drži pažnju da s vremena na vreme bacite pogled ali apsolutno nije nešto što zahteva da budete prikovani za ekran sve vreme, osim ako vas nešto malo emotivnije ne pogodi pa prisednete sa krpom u krilu da oplačete. I to je okej, i preko potrebno. Dakle, upalite “Queer eye” i počnite sa sređivanjem stana. Dok fabulozna petorka posredi šta ima, i predstavi novi izgled svog heroja za tu epizodu, i vaš stan će doživeti isti preobražaj. Od haosa u oazu lepote. 

    Dok vežbate

    Bilo šta iz Shondaland-a

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159472184627345.jpg

    Bilo šta iz Shondalanda, znači nešto što traje toliko godina da možete slobodno da gledate na preksoke i sa kojom godinom pauze između. “Skandal”, “Uvod u anatomiju”, “Kako se izvući sa ubistvom?” svi dele isti DNK i potekli su od kreativnog uma Shonde Rhimes. Pod tim, smatramo da su savršena kombinacija drame i akcije koja će vas držati dovoljno zainteresovanim dok gledate, ali bez bojazni da ćete nužno zapasti u bindž stanja. To sve i da želite teško da je moguće jer ko će zaista u cugu da odgleda 13 sezona, ili koliko god da ih je već, “Uvoda u anatomiju”. Dakle, idealno da ispratite na preskoke i dovoljno snažno da vam skrene misli od trčanja na traci. Dodatni poeni idu na to da iz teretane možete da izađete u stilu Oliviae Pope i kažete “to je rešeno”.

    Dok peglate

    “The Office”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594721846449275.jpg

    Kao prvo, zato što je peglanje verovatno najdosadniji kućni posao koji je svet video, i treba nam malo dobrog smeha da se probijemo kroz gomile koje se avaj, nisu same prepeglale čekajući. Kao drugo, zato što koliko god na momente mrzeli svoja radna mesta, sada kada opet ulazimo u fazu rada od kuće, istina je da nam gužva, šale, rokovi i odlazak negde, prilično fale. Bilo da gledate prvi put ili dvadeseti, zaposleni u Dunder Mifflinu su uvek jednako zabavni. Em poprave dan, em dosadne radnje uz njih prolete.

    Dok dremate

    “Our Planet”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594721846343273.jpg

    Sir David Attenborough ima toliko magičan, intrigantan i istovremeno umirujuć glas koji kao da ti kaže “vidi ovu lepu pticu biće sve u redu, naravno da hoće” da bi ovu mini seriju trebalo uvrstiti u neki uvod u meditaciju. Sa savršenim britanskim akcentom i besprekornom intonacijom Attenborougha valja slušati kako pripoveda o osam različitih eko sistema i stvorenjima koja tamo žive, kad god vam treba da vas nešto malo smiri i pokaže vam da je svet ipak prelep. Jer, ne samo što ima divan glas koji je kao najbolji udah-izdah, nego i gledati planetu Zemlju iz ove čudesne perspektivne gde toliko različitosti živi i postoji zajedno, je toliko toplo i prelepo da je dobro imati u nekom tabu uvek otvoreno. Ako vam se dopada, dodajte na listu i “Night on Earth”.

    Dok ćaskate sa prijateljima

    “Grace i Frankie”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594721846307992.jpg

    Jane Fonda i Lily Tomlin pokazuju kako se vodi super život i u poznim godinama, i u trenucima kada sve deluje vrlo bez perspektive, ovo je prilično neophodan pogled na stvari. Možda nam tridesete prolaze ophrvane problemima, brigom, pandemijom ali posle pedesetih nas čeka lu-di-lo. Okej, pomaže činjenica da žive u San Dijegu, a poznato je da imati sunce pomaže u svim fazama, ali priča o tome kako dugo, posvećeno i temeljno grade svoje prijateljstvo je super za pozadinsku buku kada se sastajete sa svojim prijateljima, bilo uživo, bilo na nekoj platformi. Malo komentarisanja sopstvenih života malo onih na TV-u kojima ne morate biti previše posvećeni. Jane i Lily inspirišu kada su i samo tu, ćaskaju u pozadini i ukazuju na potencijalno veoma zabavnu budućnost.

    Dok kuvate

    “The Crown”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594721846378594.jpg

    Istina, tematika je dovoljno ozbiljna da serija zaslužuje da bude i više od pozadinske buke, i sasvim je prigodno i sesti i posvećeno je gledati, ali ima nečeg čarobnog u kombinaciji spremanja raskošnog obroka i gledanja raskoši na ekranu. Malo promešate sos, malo više pratite radnju, pa tako u krug. Uz dosta drame i intriga, sjajne kostime, čaša dobrog vina ide gotovo savršeno. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: