Pretraga

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan

Tekst: BURO.

Animirani filmovi su za decu onoliko koliko su i za nas odrasle i nismo spremni da pregovaramo o tome. Štaviše, zavidimo malcima koji ne rone more suza, ne grcaju niti jecaju gledajući filmove koji nas odrasle prilično prodrmaju i emotivno protresu, a neki ostave takav trag da se ozbiljno i zapitamo nad životom. Ovo su remek-dela iz kategorije animiranih filmova i to onih iz starije garde, a mi možemo da ih gledamo do besvesti, što predlažemo i vama. Na neke lekcije se iznova treba vraćati.

"Kralj lavova"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 1)

“Kralj lavova” je načelno najbolji film u Disney istoriji. Nemoguće je osporiti njegovu genijalnost. Veličanstvena radnja, uravnoteženi ritam i zlatna zvučna podloga koji potpisuju Elton John i Tim Rice. Pesma “Can't you feel the love tonight” je zasluženo osvojila Oskara, a mi je slušamo i dan danas. Bio je to prvi u nizu Disney igrani film bez ljudi i tada smo uverili da im zapravo i nije potreban.

"Fantazija"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 2)

Neverovatno nam je kada se osvrnemo na činjenicu da ovaj film datira iz 1940. godine, budući da je “Fantazija” preteča psihodelične magije na velikom platnu; nilski konji koji plešu, kentauri, a uz sve to muziku koji potpisuju Bach i Tchaikovsky. Zaista - fantazija.

"Noćna mora pre Bozića"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 3)

Ovaj film važi za jedan od najboljih režisera Tim Burtona. Priča prati Jack Skellingtona, kostura koji pokušava da donese praznik sreće u svoje selo - Halloween Town. Bonus: muzika koju je komponovao Danny Elfman.

"Snežana i sedam patuljaka"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 4)

Da li ste spremni da pročitate godinu iz koje potiče ovo kultno ostvarenje? Davna 1937! Film je oličenje staromodne animacije koja je u datom trenutku bila pravo remek-delo a koje nas vraća u detinjstvo, kada je sve u svojoj jednostavnosti bilo čarobno.

"Priča o igračkama"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 5)

“Priča o igračkama 3” je 2010. godine dobio nominaciju za Oskara za najbolji film, mada smo i kada smo gledali prvi deo pre više od 20 godina, znali da će imati svetlu budućnost. Pixar se ovim delom pozicionirao u samom vrhu sveta animacije. Priča prati dvojica rivala - igračaka - kauboja Woodyja i astronauta Buzza. Njih dvojica se takmiče za ljubav njihovog vlasnika - dečaka Andyja, koji svoje razlike prevazilaze kroz predivnu priču o prijateljstvu. Pesma Randy Newmana, "You've Got a Friend in Me", je takođe otišla u istoriju.

"Začarani grad"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 6)

“Začarani grad” je dragulj koji je napravio Hayao Miyazaki - čovek koji je promenio tok istorije animacije. Film je 2002. dobio Oskara za najbolju animaciju i ujedno je ostvarenje sa najvećom zaradom u Japanu ikada. Mala Chihiro kreće na putovanje od detinjstva do adolescencije, na kom upoznaje razna nepoznata bića i prepušta se neponovljivim avanturama. Opšte je poznato da Miyazaki ručno crta svoje likove i priče što dodatno doprinosu njegovoj neupitnoj genijalnosti i samoj činjenici da je uspeo da u dva sata ovog filma spakuje sve ono suštinski u životu važno.

"Lepotica i zver"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 7)

Mnogo je razloga zašto je ovaj naslov bio prvi animirani koji je nominovan za najbolji film. “Lepotica i zver” pokupio je sve najbolje od Disney sveta - prelepu animaciju sa pričom koja gađa pravo u srce, iako interpretacije novijeg datuma ozbiljno preispituju simbole iza svih Disney filmova, pa tako i ovog. Bilo kako bilo, upisali su se u istoriju.

"Žuta podmornica"

Crtani filmovi koji su se upisali u istoriju i koji mogu da oboje ovaj tmuran dan (фото 8)

Možda priča deluje previše nadrealno i nerazumljivo, međutim pojedine scene apsolutno su neprevaziđene i ušle su u istoriju pop umetnosti. “Žuta podmornica” je možda prepuna ideje da su četvorka iz Liverpula najbliža stvar Bogu koja je postojala u svetu (muzike) dvadesetog veka, ali su nepobitno bili pioniri u pokazivanju publici da postoji način pravljenja animacije koju ne potpisuje nužno Disney.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor