Pretraga

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite

Tekst: BURO.

Istina jeste da animirane filmove vezujemo za detinjstvo i period odrastanja, ili pak novo detinjstvo koje proživljavamo sa našim ili tuđim klincima. Ipak, sve je veći broj onih animiranih ostvarenja koja nas oduvaju pametnom pričom, inteligentnim vođenjem, radnjom koja zabavlja i drži pažnju, i sve u svemu aposlutno jesu nešto što vredi da se naše i na listama odraslih. Zato, ove slobodne, porodične dane uopšte nije loše iskoristiti kao priliku da se nadoknadi propušteno uz filmove koji su za sve. Ćebe, omiljena ekipa, topla čokolada i play!

"the Breadwinner"

Platforma: Netflix

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 1)

Definitivno ne klasičan crtani film, i sasvim sigurno pre za odrasle nego za decu. Priča je smeštena u 2001. godinu i Kabul i prati neverovatan put Parvane, jedanaestogodišnje devojčice koja živi sa roditeljima u Afganistanu pod talibanskom vlašću. Kada njenog oca iznenada uhapse, zato što ima "nedozvoljene" knjige, Paravana se nalazi u situaciji da mora da pomogne porodici. Odlučuje da iseče kosu i preruši se u dečaka da bi mogla da radi. Na tom putu upoznaje Shauziu koja se već duže služi istim trikom i objašnjava joj kako stvari funkcionišu. Ako bi Mulan imala naslednicu to bi bila Paravana, a "The Breadwinner" donosi predivnu priču o porodici, prijateljstvu, odrastanju i sa razlogom je pokupio sve veće filmske nagrade i nominacije.

"KOKO"

Platfroma: HBO GO

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 2)

"Koko" je jedan od retkih naslova koji od kada je izašao 2017. godine nije promenio svoj status i ocene, i za koji se i najstrožiji kritičari slažu da topi srca. Migel očajnički želi da bude muzičar. Ima gitaru, talenat, volju, želju, i veliku odluku. Ima doduše i jedan ozbiljan problem, a to je njegova porodica koja je stavila veto na to i u kojoj vlada višegeneracijsko zabranjivanje muzike. Ipak, Migel je odlučan u svojoj nameri pa tako završava na drugoj strani i igrom slučaja dospeva u Zemlju mrtvih. Film koji nas i te kako podseća na sve izbore i pita da li zaista moramo da ih pravimo ili jedino treba naći mir sa njima, i sjajna lekcija iz meksičke kulture. Muy bien!

"soul"

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 3)

Film koji baca u istu atmosferu i velika životna pitanja kao što nam je to uradio "Up!" na koji nam se i dan danas srce stegne. Još jedan naslov kojim Pixar potvrđuje da radi mnogo više od crtanih filmova i da nas bocka tačno u one dugmiće koje pokušavamo da zataškamo. Glavni junak Džo (Jamie Foxx) čudnim spletom ne baš tako srećnih okolnosti, kreće u potragu za svojom dušom, u čemu mu pomaže mali otpadnik broj 22 (Tina Fey). Presmešno, preslatko, prezabavno ali pre svega i veliki znak uzvika kao podsetnik da se porazmisli o tome da li smo u ovom ludom svetu kada je sve instant, izgubili vezu sa sopstvenom dušom? Predivna podloga za ponovo povezivanje sa samim sobom, i zato baš sjajan naslov za praznike. I da, mnogo mnogo genijalnih rečenica poput: "Jel taj život stvarno toliko dobar da vredi umreti za njega?". Trebalo bi da bude.

"klaus"

Platforma: Netflix

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 4)

"Klaus" je potvrđeno otopio srca i najvećih cinika prema praznicima i zato na prvom mestu zaslužuje gromoglasni aplauz. Film prati Jespera, razmaženog poštara koji je stavljen pred ultimatum da će ili biti isključen iz porodičnog nasledstva ili će otvoriti poštu na Severnom Polu. Jesper smišlja načine kako da odustane ali se u međuvremenu sprijatelji sa povučenim tvorcem igračaka Klausom. Njihovo neočekivano prijateljstvo transformiše čitavo selo koje je godinama zavađeno, i dok se menja zajednica menja se i Jesperov sebičan pogled na svet. Ukratko- pretoplo i predivno i ako ste od onih koji sa nestrpljenjem očekuju zimske praznike i istinski uživaju u njihovoj atmosferi, obavezan je film za gledati. Ako niste, onda tim pre.

“u mojoj glavi”

Platforma: HBO GO

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 5)

Legendarni naslov koji verovatno da nikome nije promakao ali za slučaj da jeste, ili da vam treba obnavljanje gradiva, današnje popodne je idealno za to. Priča o svim onim glasovima u našoj glavi, svim našim stranama koje međusobno ratuju i mire se. Dirljiv portret sazrevanja devojčice Riley u čijoj glavi njena osećanja: Radost, Strah, Bes, Gađenje i Tuga vode ozbiljne polemike zbog novonastale situacije i preseljenja u San Francisko. One žive u Štabu, kontrolnom centru u Rileynoj glavi, odakle je najbolje što umeju savetuju kako da se ponaša. Problem je samo što su ti saveti nekada potpuno disfunkcionalni i sasvim suprotstavljeni. Beskrajno duhovito i veoma, veoma životno.

"Napred"

Platforma: HBO GO

Crtani filmovi na koje možda niste obratili pažnju a praznici su pravo vreme da to učinite (фото 6)

Disney i Pixar u još jednom genijalnom ostvarenju. „Napred“ donosi priču o dva brata vilenjaka koji dobijaju neočekivanu priliku da provedu još jedan dan sa svojim pokojnim ocem i upuštaju se u čudesnu avanturu. Kako i dolikuje svakoj pravoj avanturi i njihovo putovanje je prepuno zagonetnih mapa, nemogućih prepreka, nezamislivih otkrića, magičnih čini i opasnih kletvi. Malo avanture i magije koje dolaze sa sasvim neočekivanog izvora.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor