Dodajte na listu: BURO. preporuke za ovogodišnji FEST

    27.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/preporukefest_cover.jpg

    Odmah da se složimo oko jednog: nećete stići da odgledate sve što ste planirali sa 48. FEST-a, to je jedino sigurno. Tako da bolje unapred prestanite da brinete, uklapate, prekrajate i iznalazite načine kako da budete na tri lokacije u razmaku od sat vremena i pogledate dva filma manje-više paralelno. Nikako. Zato: izbor, prioriteti i selekcija. Bar dok dani ne dobiju neki sat plus. 
    Ako imate svoju razrađenu listu, ne želimo da otežavamo situaciju i unosimo konfuziju, ali možda da razmotrite i ove naslove? Ako nemate, onda vam BURO. vodič kroz 48. FEST definitivno može biti od pomoći i podvući šta ne bi valjalo propustiti. Iako je mnogo toga što fali, al vratimo se na početnu tezu. Ne može se sve. Uostalom, poenta je da uživate, ne da jurcate naokolo i ne znate gde ste ni šta gledate, tako da lagano i posvećeno. Sakupljajte emocije ne naslove.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031523814.jpg

    “Sumrak u bečkom haustoru”

    Režija: Mladen Đorđević

    Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević. Goran Pavlović, Vladica Milosavljević

    Mladen Đorđević nam je poznat po filmovima “Made in Serbia” i “Život i smrt porno bande”, ovaj put dolazi sa ostvarenjem “Sumrak u bečkom haustoru” koji donosi priču o obeležavanju pedesetogodišnjice dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju. Paralelno sa tim vlasti uvode poreze taksistima, a priča prati tri glavna junaka Darka, Milenka i Gorana, koje novonastala situacija direktno pogađa budući da već dvadesetak godina taksiraju po Beču. Pored toga, njih trojicu povezuje i vračara Vladica iz istočne Srbije, kod koje redovno dolaze da im pročita budućnost iz karata ili ih zaštiti od negativnih sila. Ovaj dokumentarni film nastao je inspirisan romanom Darka Markova (jednog od junaka) koji je u romanu (a kasnije i u monodrami) prikazao život gasterbajtera, a reditelj publici otvara vrata u njihov svet i živote.

    “Medeni”

    Režija: Alma Har’el

    Uloge: Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Noah Jupe, FKA Twigs

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031705645.jpg

    LaBeouf je scenario napisao dok je bio na lečenju, u filmu glumi faktički sopstvenog oca, a cela radnja filma “Medeni” i jeste bazirana na njegovom ličnom iskustvu i istoriji, nesrećnom detinjstvu mladog glumca sa problemima i zavisnostima. Alkohol, droga, porodični problemi, popularnost. Topao, nežan film, sa sjajnom glumom i onaj za koji se mnogi kritičari slažu da ponovno rođenje Shia LeBeuofa počinje ovde. Priča prati glumčevo ubrzano, prenapeto detinjstvo i njegove rane odrasle godine dok se bori da se pomiri sa ocem. Rečima kritičara Petera Bradshawa: LaBeoufaissance.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031755538.jpg

    “Karte na sto”

    Režija: Svetlana Cvetko

    Uloge: Cristina Rambaldi, Mattia Minasi, Neyssan Falahi, Anne Brochet

    Priča o prijateljstvu, slučajnosti, nepoznatom i poznatom, ljubavi, seksualnosti. Kristina, Nasim i Marčelo sreću se slučajno dok lutaju Los Anđelesom i shvataju koliko neznanci ostavljaju dubok trag u životu svakog od njih. Trio istražuje svoju seksualnost, ali se paralelno sa tim svako bori da dokaže ličnu vrednost na prvom mestu sebi, ali i svetu.

    “Umrećeš u dvadesetoj”

    Režija: Amjad Abu Alala, Yousef Ibrahim

    Uloge: Mustafa Shehata, Islam Mubarak, Mahmoud Elsaraj, Bunna Khalid, Talal Afifi, Amal Mustafa

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031804065.jpg

    Naslov koji stiže na FEST nakon velikog uspeha u Veneciji. “Umrećeš u dvadesetoj” je debitantski film sudanskog reditelja Amjad Abu Alala, i tek osmi igrani film u istoriji sudanske kinematografije. Zasnovan je na premisi da je Muzamelu po rođenju prorok predvideo da će umreti sa dvadeset godina. Muzamel raste sa tim teretom, i počinje da kopa sopstveni grob. Ipak, njegovo poznanstvo sa snimateljem Sulimanom donosi značajne promene i sve više sumnje. Iako ceo život zastrašen, na dan svog dvadesetog rođendana je pred izborom: između života u strahu pod senkom smrti, javne kuće ili autobusa za odlazak u svet za kojim čezne.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031852587.jpg

    „Otac“

    Režija: Srdan Golubović

    Uloge: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Nada Šargin

    Šta god da je došlo od Srdana Golubovića ostavilo je trag u nama i obeležilo nas do daljnjeg. Posle “Klopke”, filma koji je osvojio 23 međunarodne filmske nagrade, niko više nije ista osoba, kao ni posle “Krugova”. Najnovije ostvarenje “Otac” je ozbiljan kandidat za slično. Priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. Priča o onim ljudima koji postoje, koji se dnevno bore, a koje jedva da primećujemo. Priča o sistemom poniženom čoveku koji putuje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, i zbog dostojanstva.

    „O beskonačnosti“

    Režija: Roy Andersson

    Uloge: Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay, Anders Hellström, Jan Eje Ferling, Bengt Bergius

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802032235078-1.png

    Melanholično i duhovito ostvarenje koje predstavlja svu lepotu i surovost, važnost i banalnosti ljudskog života, a koje je dobilo nagradu “Srebrni lav” u Veneciji. Ovo je ujedno i drugi put da je Roy Andersson nagrađen na Venecijanskom festivalu pošto je 2014. godine postao prvi Šveđanin koji je osvojio prestižnu nagradu “Zlatni lav” za film “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”. U novom ostvarenju, nebitni momenti dobijaju na značaju koliko i značajni istorijski događaji. Malo ratom razoren Keln, malo put do rođendanske žurke. Malo ples tinejdžerki ispred kafića, malo marš poražene vojske do ratnog zatvora. Oda i lament i priča o beskonačnosti ljudskog postojanja i njegovoj krhkosti.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582802031467802.jpg

    “Mlečni zubi”

    Režija: Shannon Murphy

    Uloge: Eliza Scanlen, Ben Mendelsohn, Essie Davis, Toby Wallace, Andrea Demetriades

    Eliza Scanlen nas je oduvala u seriji “Sharp Objects” (okej, cela serija nas je oduvala) tako da videti je u novom ostvarenju znači dobre vesti. Ovde igra Milu, teško bolesnu tinejdžerku, koja se zaljubljuje u sitnog dilera droge Mouzisa. Njeni roditelji su malo je reći očajni, jer Mila korak po korak zaboravlja na sva pravila, moral, smernice, ali je s druge strane ponovo dobila volju za životom, a njeno ponašanje postaje jednako pravom životu i tome kako on izgleda kad nemaš šta da izgubiš. Lepota u haosu života. Film je do sada osvojio već nekoliko nagrada između ostalog nagradu žirija za Najbolji film u Sao Paolu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: