Dokumentarac „Keep Sweet: Pray and Obey“ je najjezivija stvar koju ćete gledati ove godine

    23.06.2022.
    RECOMMENDED

    Ako ne pre, nakon izlaska dokumentarnog serijala Wild wild country 2018. godine i obrta koji nam je priredio, lako smo se navukli na pasionirano gledanje sadržaja o verskim kultovima i zajednicama širom planete u okviru kojih se dešavaju stvari koje je baš teško razumeti i svariti. Međutim, ovih dana Netflixom vlada jedno novo ostvarenje spakovano u ovakav narativ, koje će učiniti da budete prikovani za ekran možda i više nego gorepomenuti naslov, ali će vas u isto vreme i naterati da momentalno zaboravite sve što ste pogledali jer je teško, strašno i hororično.

    Verovatno je većina nas već upoznata sa ozloglašenim likom i delom koje nosi ime Warren Jeffs,  i  za Fundamentalističku Crkvu poznatu pod kao FLDS. Ko ne zna, evo malo informacija: Rulon Jeffs je bio predsednik Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana (FLDS). FLDS je sekta mormonske crkve, osim što ova denominacija praktikuje i podstiče poligamiju i sve što sa njom dolazi. Tačan broj članova FLDS crkve je nepoznat, iako se veruje da je crkva imala u proseku 6.000 članova, sa prvobitnim sedištem u Short Creeku, u Arizoni. Kada je Rulon preminuo u septembru 2002. godine, jedno od njegovih 65 dece – Warren – izjavio je da odd sada on  predsednik i prorok. Još dok je Rulon bio na čelu, stvari su bile užasne, ali kada je njegov sin preuzeo vlast, budućnost žena u grupi postala je još strašnija. Čim je Jeff postao prorok, počela je njegova zlokobna operacija.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/1656061486398641.png

    Ubrzo je izabrao svoje žene, odabravši njih preko 78 . Čak je i oženio neke od starijih žena sa kojima je njegov otac Rulon bio oženjen i sa kojima je imao decu – žene za koje se smatralo da su Jeffove majke. Ovo je izazvalo seme sumnje i zabrinutosti kod nekih članova. Ali nisu mogli ništa da urade iz straha. Pravila su postala stroža. Zabava je postala grešna reč. Nema igranja. Nema video snimaka. Odsecanje članova od spoljašnjeg sveta. Nadzor pojačan. Uvedena su ograničenja odevanja za žene – bez crvene boje, bez teksasa, bez vidljive kože, bez printova, strogih frizura. Crkva je počela da kontroliše finansije članova. A svim potencijalnim ljudima koji žele da napuste kult pretilo je „izvesno uništenje“ u zagrobnom životu i progonstvo. Maloletnički brakovi su postali uobičajena praksa. Kao i incest. I nažalost, kao i silovanje. 

    Iako su mediji redovno pisali o pričama i događajima koji su probili zidove poligamističke mormonske zajednice i padu njihovog spomenutog vođe, Jeffsa, ovaj novi Netflixov dokumentarac istražuje jezivi svet manipulacije i zlostavljanja na jedan nov način i kroz autentičnu perpsektivu ljudi koji su bili deo nje. 

    Kroz četiri intenzivne epizode, serija prikazuje nastanak ove grupe, pogrešne napore medija i policije da pomognu ljudima koji su  zarobljeni u njoj, i načine na koje je Jeffovo konačno zatvaranje daleko od kraja cele priče. Poslednja epizoda sadrži mnogo toga i naglo se završava. Postoje priče o oslobođenju koje dele bivši članovi FLDS-a, ali one brzo dođu i prođu. Dokumentarac sadrži autentične snimke, među kojima je najužasniji onaj koji svedoči o zlostavljanju deteta. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/1656061663795005.png

    Serija predstavlja FLDS kao moćan mikrokosmos nekontrolisanog tiranskog patrijarhata, onog koji naglašava moć i kontrolu kroz rodne uloge dok manipuliše sa najvredonosijom ljudskom osobinom – poverenjem.

    Dokumentarac na savršen način prikazuje teret mentalnih i emocionalnih posledica zločina koji su se sprovodili nad ljudima, ali rasvetljava stare zločine koji su se predugo neprimećeno odvijali u spomenutoj organizaciji. Ono što čini ove događaje toliko bizarnim jeste činjenica da su toliko nestvarni većini gledaoca koji su se vrlo teško mogli poistovetiti sa žrtvama ili uopšte pomisliti da se ovakve stvari mogu dogoditi svakome. Ali glavni kvalitet rediteljke i celog pristupa u  “Keep Sweet: Pray and Obey“ je upravo to što jasno  daje do znanja koliko je bilo lako uvući se u ovaj svijet, a posebno kao dete koje u njemu i odrasta.

    Saznaj više:
    Povezani članci: