Pretraga

Evergreen serije sa naše liste

Evergreen serije sa naše liste

Evergreen 1: Hiperodukcija 0

Tekst: BURO.

U moru naslova koji svakodnevno stižu na streaming platorme, neretko se dešava da biramo da se vraćamo onim klasicima koji ne poznaju vremenske okvire i gledamo ih iznova i nekoliko puta. “Breaking Bad”, “Twin Peaks”, “Planet Earth” - ne pitamo kada, gde, ni koliko puta - uvek smo spremni da obnovimo gradivo. Zapravo, u većini slučajeva prava draž i jeste u tom drugom gledanju, kada možemo da se posvetimo detaljima, glumi i svemu onome što ih čini tako genijalnim. Šta vi sledeće gledate (ponovo)?


Breaking bad

Evergreen serije sa naše liste (фото 1)

We’re just gonna say it: "Breaking Bad" je najbolja serija ikada. Postoji pregršt onih koje obožavamo, radnji koje nas oduševljavaju, glume koja nas duboko tangira, ali ova je jednostavno na svim nivoima posebna i takva će ostati zauvek. Ako vam treba ubedljivija tvrdnja, ne možemo se setiti bolje od ove - pismo koje je Anthony Hopkins poslao Bryan Cranstonu: “Tvoj performans kao Walter White je najbolja gluma koju sam ikada video.”


The Wire

Evergreen serije sa naše liste (фото 2)

Još jedan klasik koji je rečju genijalan. Mada ni ta reč nije dovoljno dobra da opiše dubinu ove serije. Činjenica da je kreirao i prvenstveno napisao autor i bivši policijski reporter David Simon umnogome doprinosi njenoj verodostojnosti. Dvadeset godina kasnije: sistem je isti, a stvari se suštinski ne menjaju. Rekosmo još na početku: evergreen.


Planet Earth

Evergreen serije sa naše liste (фото 3)

Jedna zeleno plava lopta i nebrojeno čuda, gluposti, grešaka i magije koja se na iliti u njoj zbivaju. Naša čudesna planeta čije lepote neretko nismo svesni, kao što nismo svesni neverovatnosti i samog našeg prisustva na istoj. Priroda, životinje, boje, povezanost svih živih bića, okeani, ravnice, planine, istosti i različitosti i sve to u visokoj rezoluciji. Vanvremenske lekcije o životu i prirodi juče, danas i zauvek.


Friends

Evergreen serije sa naše liste (фото 4)

Sa 20 ili 50, porodicom, prijateljima ili sami, epizoda serije “Friends”, premda je teško da to bude samo jedna, zauvek će zvučati kao dobra ideja. Nije ni čudo da je reč o jednoj od najgledanijih serija ikada. “Smelly car, smelly cat, what are they feeding you?” se peva samo od sebe, a Phoebe do danas ostaje jedan od glavnih razloga za ponovno gledanje svih sezona.


Game of Thrones

Evergreen serije sa naše liste (фото 5)

Male su šanse da u potpunosti cenite trovanje Joffreya ili već vašu omiljenu scenu po izboru, a da seriju ne pogledate makar dva puta. Upravo sa ponovnim gledanjem dolazi se do saznanja koliko su dijalozi zagonetni kao i do razumevanja čitavog narativa (ako vam to i u drugom pokušaju pođe za rukom). “Game of Thrones” je jedina velika igra kako za likove tako i za gledaoce.


Mad Men

Evergreen serije sa naše liste (фото 6)

Njujork, osamdesete… i nezdravi (ljubavni) odnosi, iako konktekst sugeriše drugačije. Ova serija je zapravo mnogo više od toga. Don Draper je enigma koju jednostavno ne možete pročitati samo jednim gledanjem. Pored toga, svi dijalozi zaslužuju da se čuju barem dva puta. Bonus: lekcije iz marketinga!


The Sopranos

Evergreen serije sa naše liste (фото 7)

Iako smo se već na prvom naslovu oglasili povodom omiljenosti, upadamo u zamku da sa svakim sledećim ipak promenimo mišljenje. Ovo je još jedna serija čiji su dijalozi toliko genijalno i autentično napisani, a osim toga, u pitanju je jedna džinovska predstava lažova, stoga u njenom kodu kao da je upisano gledanje u nekoliko navrata.


Fargo

Evergreen serije sa naše liste (фото 8)

Evo nas ponovo u istoj zamci. Ova serija je neverovatno filmska, većina epizoda zapravo i jeste neuporedivo bolja od mnogobrojnih filmova koje smo pogledali, a Lorne Malvo zauvek ostaje naš omiljeni negativac.


Twin Peaks

Evergreen serije sa naše liste (фото 9)

Verujemo da je jedino mesto na kom se kafa voli više nego u našoj redakciji fiktivni grad Twin Peaks. Na: “Damn fine cup of coffee!” Copera jedino što imamo da kažemo je i jednako “damn fine” posao David Lyncha (u najmanju ruku). Magija ove serije se naprosto ne može prevesti u reči.


The Office

Evergreen serije sa naše liste (фото 10)

Ova serija jednostavno zna kakvi su njeni gledaoci, šta rade i kako se ponašaju. Pisci iste, bez ikakvog prethodnog iskustva, napravili su remek-delo: mokumentarac koji se odlkuje direktnom komunikacijom sa publikom preko kamere. To zapravo čini seriju tako stvarnom. Likovi postavljaju pitanja publici, govore kameri kao osobi i ponašaju se tako normalno da bukvalno zaboravimo da uopšte gledamo seriju.


True Detective

Evergreen serije sa naše liste (фото 11)

Zauvek naš omiljeni “nastup” Mathew McConaugheya čije smo monologe na YouTube-u naknadno prevrteli nebrojeno puta. Hemija između njega i Woody Herrelsona, koji su privatno najbolji prijatelji je neverovatna, iako su Rust i Marty miljama udaljeni jedan od drugog u smislu njihovih ideologija, kao i života koje žive uprkos tome što su “partners in crime” - odnosno u rešavanju istog.


Rick and Morty

Evergreen serije sa naše liste (фото 12)

Doslovce svaka epizoda “Rick and Mortyja” je savršeno napisana i donosi različite sukobe u svakoj od njih koji su majstorski kreirani. Ova serija zaista jeste beskrajna, budući da se može razviti u bilo šta, otići bilo gde, naglasiti bilo kog karaktera i živeti zauvek, ali osnova narativa vezuje svakog lika sa odgovornošću za svaku odluku koju donese. Da li i dalje pričamo o seriji ili životu?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor