Pretraga

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje

Tekst: BURO.

Ove godine poznati filmski festival Sundance, sa kog nam uvek dolazi najveći broj indie filmova u koje volimo da pobegnemo kada nam blokbasteri dođu glave, održavao se kako je bilo i očekivano- online. Ipak, uprkos činjenici da su uslovi ne baš festivalski i da je bilo teško snimati išta prethodne godine, pojavio se ozbiljan broj dobrih naslova. Vođeni Bong Joon Hoovom rečenicom sa prošlogodišnjeg Oskara “jednom kada prekoračite tu malu jezičku barijeru otvoriće vam se svet prepun neverovatnih filmova” odlučili smo da baš tako izdvojimo najbolje. Od Tajlanda do Švedske, ovo su naslovi koji su em sjajni, em su sveukupno obogaćujuće iskustvo, i male zone genijalnosti o kojima (još uvek) ne pričaju svi. Dodajte na vreme ove naslove na svoje liste i držite ih na radaru.

“Pink Cloud”

Režiserka: Iuli Gerbase

Zemlja: Brazil

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 1)

Gerbasin debitantski film je vođen sa takvom sigurnošću i iskustvom da već iz trejlera izgleda kao da ga je radio pravi veteran u svetu filma. I ozbiljno je ludilo od filma. Što zbog plota i estetike, ali još više zbog činjenice da je sve smišljeno 2017. godine a film snimljen 2019. a da zastrašujuće blisko dočarava prošlogodišnju situaciju. Giovana (Renata de Lélis) je bila na žurci, dovela dečka sa žurke kući, ali se taj one-night stand sasvim neočekivano pretvorio u nešto mnogo komplikovanije. Već sutra je počela kriza izazvana smrtonosnim roze oblakom zbog kog niko ne sme napolje a njih dvoje su ostali zajedno do daljnjeg. Zatečeno stanje, rođendani preko kamere, manji i veći nervni slomovi, na momente toliko slično stvarnom životu, da je i neprijatno. Ali istovremeno i apsolutno genijalno ostvarenje.

Pleasure”

Režiserka: Ninja Thyberg

Zemlja: Švedska

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 2)

Devetnaestogodišnja Linnéa želi da postane zvezda u industriji filmova za odrasle i veoma je ozbiljna u svojoj nameri. Predstavlja se kao Bella Cherry, živi u Los Anđelesu u velikoj vili sa ostalim devojakma koje imaju iste želje i ciljeve i veoma brzo shvata da nije ni malo jednostavno popeti se na mesto na kom želi da bude. Odlučna da uspe, Bella uzima sve ekstremnije scene da bi privukla pažnju top producenata, a time počinje da se odmotava klupko u kom scenario i stvaran život počinju prilično da se mešaju. Iskren i na momente prilično nelagodan pogleda na životni put devojke koja želi da ima karijeru u ovoj industriji, jedan od najeksplicitnijih filmova na festivalu, u kom su neverovatno vešto iskombinovani ranjivost i surova ambicija, što ga i čini mini remek-delom.

“Passing”

Režiserka: Rebecca Hall

Zemlja: UK

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 3)

Adaptacija knjige Nellae Larsen. Tessa Thompson i Ruth Negga (obe sjajne u svojim likovima) našle su se u ulogama Irene i Clare, dve Afro-amerikanke, nekadašnje školske drugarice koje su se slučajno srele na Menhetnu. Dok Irene živi u Harlemu, i stub oslonac je crnačke zajednice u tom delu grada, Clare “prelazi” u belce, i udata je za ozbiljnog rasistu. Upotreba crno-bele fotografije je u skladu sa trenutkom, ali segregacijom o kojoj se govori, i sjajan je prikaz njansi i emocionalne inteligencije režiserke kojom film obiluje.

“CODA”

Režiserka: Sian Heder

Zemlja: SAD

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 4)

Ruby, glavna junakinja filma je CODA, iliti Child of Deaf Adults, što je čini jedinom osobom koja čuje u porodici. Njen odnos sa roditeljima je blizak, dirljiv, i posvećen, ali uprkos velikoj ljubavi Ruby ima ambicije koje nisu sasvim jednake roditeljskim. Ipak, kada porodični ribarski posao postane ugrožen, Ruby se nalazi u procepu između praćenja sebe i svojih želja, i ljubavi prema muzici u kojoj vidi svoju karijeru i budućnost, i straha da ostavi roditelje.

“Flee”

Režiser: Jonas Poher Rasmussen

Država: Danska, Afganistan

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 5)

Inovativan i dinamičan dokumentarac “Flee” donosi priču o životu protagoniste, mladog gej muškarca, emigranta iz Afganistana. Po prvi put u svom životu, mladić, glavni junak filma, priča priču o svom bekstvu iz ratom razorenog Afganistana. U razgovoru sa svojim prijateljem iz detinjstva (režiserom koji potpisuje ovaj film), i ispričano kroz animaciju “Flee” prati desetogodišnju potragu za sigurnošću, a ovakva odiseja, i bukvalno fizičko, i duboko lično putovanje su veoma retko prikazani na velikim ekranima. Dodatni plus je što produkciju potpisuje prilično zanimljiv dvojac Riz Ahmed i Nikolaj Coster-Waldau (tj. Jaime Lannister.)

“One for the Road”

Režiser: Baz Poonpiriya

Država: Tajland

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah dodajemo na waiting listu za gledanje (фото 6)

Priča o smrtno bolesnom dvadesetogodišnjaku, koji zadužuje svog najboljeg prijatelja (koji je uzgred izuzetno hot ako možemo da primetimo) da krene sa njim na put, da bi se oprostio sa svojim bivšim devojkama. Superemotivan plot, sjajna gluma, još jednom da ponovima presladak Thanapob Leeratanakajorn, prelepa produkcija i neki čudesni Wong Kar Wai vajb (što i nije neobično budući da je Baz Poonpiriya imao Kar Waia u timu za produkciju) čine da ovo tai ostvarenje bude i nežno, i snažno istovremeno i da ima ozbiljan art-house duh.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor