Idealno je vreme da se posvetite dokumentarcima o dizajnu, ovo su naši favoriti

    29.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/dizajndokumentaci_cover.jpg

    Postoji sadržaj i sadržaj. Nekim danima je koncentracija u fullu i posvećeni smo hvatanju priključka sa svim obimnim i teškim temama, drugim danima klikćemo na mačke koje mjauču na sajtu kompletno posvećenom tome (znamo, život je čudo), nekada samo slušamo kišu i trudimo se da sve bude okej. Raspoloženja kao centrifuga idu u krug… A sebi ne možete da pomognete ako se osećate loše jer se još niste učlanili u klub „treniram kod kuće svaki dan“, „prešla sam na B2 španskog jezika za dve nedelje“, ili „položila sam osnove programiranja i vezem kodove svaki dan“. Dovoljno je nekada da samo postojimo.

    No, ako želite da izletite iz melanholije preporučujem vam da se posvetite dokumentarcima. Dok su oni o prirodi čarobni, oni o poznatima uzbudljivi, a oni o kriminalu i kultovima čudno privlačni, postoji i jedna kategorija koja će vas bez izuzetka nadahnuti. Dokumentarci od dizajnu! I uopšte ne morate biti preterano zainteresovani za temu, niti se baviti sličnom profesijom. Dizajn je svuda oko nas, i kada zavirite u samo srce kreativnog procesa koji stoji iza nekih naizgled lakih rešenja koja koristimo svakodnevno doživećete prosvetljenje. Poželećete da razmislite, osmislite, pokrenete se. Injekcija pozitivne energije je zagarantovana. Počnite od ovog spiska:

    Objectified

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083802062.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083899812.jpg

    Slavni dokumentarac se nalazi na svakoj „must see“ listi budućih dizajnera. U normalnim uslovima mogli biste da ga pogledate preko servisa iTunes i Amazon, a zbog sadašnje situacije režiser Gary Hustwit svake nedelje na svom sajtu besplatno emituje po jedan svoj film. Trenutno je „na programu“ upravo ovaj, ali budite stvarno brzi, termin mu ističe krajem meseca, odnosno već sutra. Objectified je dokumentarac od 75 minuta, koji je Gary snimio 2009. godine i proučava kako svakodnevni objekti i dizajneri koji su ih osmislili utiču na naše živote. Film proučava sve od čestice, do kompleksnih tehnoloških naprava. Čućete svašta o kreativnom procesu ljudi kao što su Jonathan Ive Apple dizajner, Chris Bangle bivši kreativni direktor kompanije BMW, Paola Antonelli kustoskinja muzeja MoMa…

    Bjarke Ingels: Architecture

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083769247.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083868746.jpg

    Ovo je zapravo epizoda fantastičnog Netflixovog dokumentarnog serijala Abstract, i arhitekta Bjarke Ingels u fokusu je četvrte epizode prve sezone. Ovaj Danac tvrdi da je „arhitektura praktična poezija“ i tek kada zavirite direktno u njegov svet shvatićete pun smisao te izjave. Rad studija BIG iza kog stoji Bjarke zaista pomera granice kada su u pitanju savremena arhitektura i dizajn. Njihova rešenja su inovativna, ali u osnovi toliko jednostavna da se pitamo kako se i mi toga nismo dosetili (verovatno jer nismo arhitekta genijalac, ali hej, treba težiti zvezdama). Bjarke je borac za ideju da se arhitektura kao predmet uvede u škole, a takođe je poznat po svom radu u oblasti samoodržve arhitekture. On će vas naterati da promenite ugao gledanja čime god da se bavite. Jer kada vidite nekoga sa takvom pokretačkom snagom i zanesenjačkim idejama koje hrabro ostvaraju uprkos svemu, čini vam se da je sve moguće (a možda zaista i jeste?).

    The Art of Design Ilse Crawford

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083930569.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585513083837821.jpg

    Još jedna nezaobilazna epizoda serijala Abstract i to osma po redu prve sezone. Ovo je 42 minuta u kojima će uživati svi koji se iole razumeju u dizajn, čak i oni koji pre nisu bili toliko upućeni u rad dizajnerke Ilse Craford će postati veliki obožavaoci. Šira javnost je Ilse malo bolje upoznala posle njene kolekcije za Ikeu u kojoj su dominirali prirodni materijali upotrebljeni na nov način, a ti komadi su i dan danas među najprodavanijima. Ipak, u njenom slučaju to je samo vrh ledenog brega. Ilse je godinama bila urednica britanskog izdanja magazina ELLE Decoration, tokom tog perioda izdala je nekoliko knjiga o dizajnu, a konačno 2003. godine osniva sopstveni studio. I upravo je ona odgovorna za prepoznatljiv stil Soho House koncepta, a svoj potpis stavila je i na prelep Ett Hem hotel u Stokholmu. Inspirisaće vas da razmišljate o mood boardu kao obaveznom alatu rada, o taktilosti kao neodvojivoj komponenti dizajna, ali nateraće vas i da dobro razmislite o održivosti u dizajnu i arhitekturi. Ne kažem to često, ali ovo zaista morate pogledati.

    Saznaj više:
    Povezani članci: