Movie crush: Alternativni vodič kroz filmove za Dan zaljubljenih

    12.02.2021.
    RECOMMENDED

    Dan zaljubljenih će baš brzo, takoreći sutra, a pravo pitanje jeste: da li prihvatiti ovaj kliše ili ne? Iako nam se dopada ideja o dobijanju buketa cveća, čokolada, romantičnih poruka i odlazaka na večeru, sve to ume da zvuči i malo previše, te prilično odbijajuće. Ako ste single (ili partner sami sebi kao Emma Watson), onda je ovaj jednodnevni festival ljubavi samo još jedan dan u kalendaru, a zbog cele situacije čak i da želite da radite nešto zanimljivo, to vam može biti otežano. Ali, šta je ono što sigurno možete da priuštite sebi? Gledanje filma! Sa tim nikada nema omaške. Ako još uvek želite da ispratite temu dana, kurirali smo alternativni vodič kroz filmove za Dan zaljubljenih. Od cyber ljubavnih priča do horora modernog dejtovanja, ovi naslovi nas podsećaju na važnost ljubavi, pre svega one prema sebi.

    budućnost ljubavi

    Gledajte… „Ona“

    Omiljeni citat… “Zaljubiti se je luda stvar. To je kao oblik društveno prihvatljivog ludila.”

    Zašto ovaj film? Zamislite ovo: čovek (Joaquin Phoenix) se zaljubljuje u operativni sistem (glas Scarlett Johansson). Prilično uznemiravajuć koncept, mada, možda će recimo šest godina od danas cyber intimnost postati sve više i više deo naše svakodnevice. Danas već možemo da downloadujemo AI partnera koji može da učestvuje u konverzaciji kakvu bismo imali sa prijateljem ili partnerom. Uostalom, svima je već dostupna za probu Replika aplikacija za razgovor za AI chatbotom. Tako da, film “Ona” je možda bliži nego ikada i svakako jeste naslov koji čini da razmišljamo o romantici i ljubavi na sasvim drugačiji način.

    Skala romantičnosti? 7/10

    Oda ženskom prijateljstvu

    Gledajte… “Štreberke”

    Omiljeni citat… “Smešno je što tvoja mama misli da imamo seks.“

    Zašto ovaj film? Whitney Houston je u pravu, naučiti da stvarno voliš sebe je najveća ljubav na svetu. Ali ponekad (okej često) nam je potrebna jednako kul žena da nas podseti zašto smo sjajni. Et voilà – samopouzdanje obnovljeno! Tako da, ako Dan zaljubljenih provodite u stilu Thelme i Louise, preporučujemo ovu prijateljsku komediju. Režiserski debi Oliviae Wilde u kom glume Kaitlyn Dever i Beanie Feldstein je zaradio mnoge pohvale (i poređenje sa filmom “Superbad”) ali je i mnogo više od toga. Inteligentan, topao i beskrajno zabavan.

    Skala romantičnosti? 5/10

    Ako ste upravo raskinuli dugu vezu

    Gledajte… “Someone Great”

    Omiljeni citat… “Da li mogu da dobijem još jedan poljubac? Pronaći ću svoj closure u njemu, i onda odlazim.”

    Zašto ovaj film? Devojka upoznaje dečka, dečko raskida sa devojkom, devojka je tužna, onda odlazi u vikend provod sa svojim drugaricama. Ne baš najoriginalniji scenario kad se ovako ispriča ali je izuzetno lako prepoznati se u ovom zapletu. Film je takođe i veoma zabavan. Stvarno nije kliše romantična komedija, a Gina Rodriquez (poznata po seriji Jane The Virgin“) je savršena heroina svih onih koji nisu preboleli „the one that got away“ ili se još uvek nisu oporavili od skorašnjeg raskida i osećaju se zbunjeno i izgubljeno. Čitava radnja filma se dešava u 24 sata, a počinje jutro nakon što dečko Jenny Young (Rodriquez) odlučuje da prekine njihovu devetogodišnju vezu. Ako volite film “Deveruše”, volećete i ovaj.

    Skala romantičnosti? 5/10

    Film zbog kog ćete se setiti zašto ste srećni što ste single

    Gledajte… “Catfish”

    Omiljeni citat…Online, jedno drugom prikazujete samo dobre aspekte svoje ličnosti, kao što su komunikacija i podrška ali ne morate da se nosite sa realnošću u kojoj zajedno plaćate račune, ili nervirate jedno drugo daskom na wc šolji, ili time ko nije vratio hranu u frižider.”

    Zašto ovaj film? Dating priča iz stvarnog života koja prati Neva Shulmana na putu za Mičigen gde treba da upozna Megan -pevačicu i kantautorku sa kojom je započeo online vezu. Ali, naravno da nije sve onako kako se čini. Idealno za one koji navigiraju kroz Tinder i ostale aplikacije.

    Skala romantičnosti? 3.5/10

    Za neizlečive romantike

    Gledajte… “Duh”

    Omiljeni citat… “Volim te, Molly. Uvek sam te voleo.”

    Zašto ovaj film? Ako je romantika preko svake granice ono što tražite, onda je “Duh” idealan izbor. Šta reći što već ne znate? Film koji je iznedrio najseksi grnčarsku scenu svih vremena. Apsolutno. Svih. Vremena.

    Skala romantičnosti? 10/10

    Obavezno štivo ako još uvek ne znate šta znači ghosting

    Gledajte… „Ti ga prosto ne zanimaš“

    Omiljeni citat… „Tako sam ljubomoran na tipa koji ćete oženiti“. „Pa to si mogao da budeš ti“. „Na to sam i ciljao“.

    Zašto ovaj film? Želite da čujete genijalan monolog Drew Barrymore o zločinima savremenog dejtovanja? Ili vam je poznata scena jurenja za nekim ko ima „veliki potencijal“ i za koga vam se činilo da nudi sve, ali je samo odjednom nestao? Eh da… Nismo baš oduševljeni naslovom, ali je još uvek jedan od omiljenih comfort filmova. 

    Skala romantičnosti? 7/10

    Komplikovana priča

    Gledajte… “Nestala”

    Omiljeni citat… “Nisam ubio svoju ženu, ja nisam ubica.”

    Zašto ovaj film? Upozorenje: verovatno nećete moći neko vreme da zaspite posle ovog filma. Za one koji nisu gledali ovu Fincherovu adaptaciju romana Gillian Flynn, u pitanju je polu-horor polu-misterija. A+ glumačka postava (Rosamund Pike, Ben Affleck, Neil Patrick Harris), akcija koja unosi ozbiljnu nervozu i sve u svemu, veoma uznemiravajuća priča.

    Skala romantičnosti? 3/10

    Ovaj tekst je prvi put objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: