Pretraga

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online

Tekst: BURO.

Iako je godina za nama bila krajnje iščašena, a i ova pokazuje slične tendencije, neke tradicije se jednostavno ne menjaju čak ni pod ovim okolnostima. Jedna od takvih je gledanje dodele nagrada, zajedno sa prethodnim prognoziranjem ko bi mogao koju da pokupi i zašto. Pandemija jeste ozbiljno poljuljala mnoge industrije među kojima je filmska u vrhu, potpuno izmenila sistem funkcionisanja. Pored toga, učinila je streaming platforme neočekivanim pobednikom u svim kategorijama pošto se, kako su bioskopi vazda bili zatvoreni, sve prvo dešavalo tu. Prošla godina je bila dokaz da i u čudnim uslovima imamo potrebu za onim što volimo i što nam pomaže da se izvučemo iz turobne svakodnevice. Snimalo se, radilo se, možda sa manjom grupom, mnogo sporijim tempom, ali smo došli do sezone nagrada i određenog broja stvarno dobrih filmova koje možemo gledati online.

Nije da su nagrade ikakvo pravo merilo kvaliteta, uostalom baš skoro su se desila neka ozbiljna razočaranja već na samim nominacijama za Zlatni globus ali je nekako lepo videti i da su neki omiljeni naslovi dobili ono što zaslužuju. Priznanje. Tako je, uz sve kontroverze, sinoćna dodela Zlatnih globusa je donela i neke sjajne vesti: učinila je Chloe Zhao prvom Kineskinjom koja je dobila nagradu za najbolju režiju, dok je južnokorejski film "Minari" takođe trijumfovao. Celu listu dobitnika možete pogledati na kraju ovog članka, a svi znamo da je ona često pokazatelj toga u kom pravcu će se kretati nominacije za Oskara.

U susret 15. martu kada će biti objavljenje nominacije sa Oskara, rekapituliramo šta smo sve to voleli i što smatramo da je vredno da se među njima nađe, napravili smo za vas i listu ostvarenja koja su dostupna za gledanje odmah! Spremite se za veliku noć na vreme i dodajte ove filmove na svoje liste. 

"Ma Rainey’s Black Bottom"

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Glavna ženska uloga (Viola Davis), Glavna muška uloga (Chadwick Boseman), Najbolji adaptirani scenario

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 1)

Adaptacija komada Augusta Wilsona u kom je čitava radnja smeštena u jedno popodne u studiju sa legendom bluza Ma Rainey. Fiktivni narativ, koji je sasvim lako nekada možda i mogao da se desi, i priča o životu troje umetnika, realna, snažna i prelepa, za koju se, kako se čini, ispostavlja da je možda i najbolja uloga Chadwicka Bosemana. Ovo je bila njegova poslednja uloga, za koju je posthumno sinoć dobio Zlatni globus.

"The Trial of the Chicago 7"

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija, (Aaron Sorkin), Sporedna muška uloga (Sacha Baron Cohen, Mark Rylance), Najbolji originalni scenario.

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 2)

Film o kome se mnogo pričalo i pre nego što se pojavio na ekranima. “The Trial of Chicago 7” prati čuveno suđenje Čikaškoj sedmorci iz 1969. godine, kada su sedmorica antiratnih protestanata optuženi za izazivanje nereda na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije održanoj krajem avgusta 1968. Legendarni holivudski scenarista Sorokin je ovim ostvarenjem po drugi put seo u režisersku stolicu i pružio nam ono što najbolje ume da radi. Mnoštvo genijalnih, britkih brzih dijaloga i temu koja je danas važna isto koliko je to bila pre četrdesetak godina.

"Nomadland"

Gde gledati: HULU

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija, Glavna ženska uloga.

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 3)

Ovaj film je sigurna zvezda ovogodišnje sezone nagrada. Kao prvo, McDormand je prosto kategorija za sebe što dokazuje bilo koje ostvarenje u kom je glumila (od “Fargo” do “Tri bilborda” pa čak i onog smušenog Sorrentinovog filma). Ona je glumica sa velikim G. S druge strane Chloe Zhao je jedna od režiserki koju već neko vreme držimo na radaru pa je tako sasvim realna procena mnogih da ovaj film može da postane pobednik u više kategorija. Uostalom, njegovu ultimatimativnu prevlast je dokazala i sinoćna dodela Zlatnih globusa gde je priča o sredovečnoj ženi koja ostaje bez posla i upućuje se na put i u život savremenog nomada, dobila nagrade za Najbolji film i Najbolju režiju.

"Hillbilly Elegy"

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Amy Adams), Sporedna ženska uloga (Glenn Close).

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 4)

Amy Adam standardno genijalna, Glenn Close takođe, a njih dve zajedno su neverovatna glumačka sila. Čudno ali istinito, obe su među prvima na listi glumica koje su najviše puta nominovane za Oskara i nikada ga nisu dobile što će se možda ove godine promeniti. “Hillbilly Elegy” je adaptacija istoimenog romana, memoara J.D.Vancea, i donosi potresnu dramu o ljudima koje kao da ne primećujemo u svakodnevnom životu. Turbulentna porodična istorija i budućnost mladog perspektivnog studenta sa Jejla koje se neraskidivo mešaju.

"Da 5 Bloods"

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Spike Lee), Glavna muška uloga (Delroy Lindo), Sporedna muška uloga, (Chadwick Boseman, Jonathan Majors), Najbolji originalni scenario.

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 5)

Najnoviji filma Spikea Leeja izašao je još u junu, a pošto smo iskreni, moramo da kažemo da nije zaradio neki ogroman buzz. Ipak, Spike Lee, plus neverovatna glumačka ekipa, plus priča o četiri veterana Afro-amerikanca koji se vraćaju u Vijetnam ne bi li našli posmrtne ostatke predvnodnika svoje trupe (i veliku količinu zlata) je prilično dobra premisa da može da se nađe među nominovacijama makar u nekoj od kategorija.

"One Night in Miami"

Gde gledati: Amazon

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Regina King), Glavna muška uloga (Kingsley Ben-Adir), Sporedna muška uloga (Leslie Odom, Jr.), Najbolji adaptirani scenario

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 6)

Regina King je nedavno izjavila da je mnogo zanimljivija sa 50 godina, nego sa 20 ili 30, a s obzirom na to da je donela ovakav režiserski debi upravo sada, nepreostaje nam drugo nego da se složimo da svakako jeste nova režiserska sila. Njen prvenac se pojavio nenametljivo, jednostavno, i potpuno neočekivano oduvao sve one u čijem smo pravcu možda pre gledali. Film prati događaje u toku jedne fiktivne večeri kada su se u hotelu sastali Mohammed Ali, Malcolm X, Sam Cooke i Jim Brown.

“Pieces of a Woman”

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Vanessa Kirby), Sporedna ženska uloga (Ellen Burstyn).

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 7)

Ako ništa drugo, onda Vanessa Kirby treba da dobije nominaciju makar kao neki “honourable mention” zbog preteške, uznemiravajuće i maestralne scene porađanja kod kuće. A onda i zbog svega ostalog, budući da film donosi prilično snažnu i ptresnu priču o ženi čiji porođaj krene po zlu, a zatim i odnos sa mužem koji postaje sve grublji i nasilniji. Priča o nasilju koje ne umemo da prepoznamo, suptilnim počecima i ozbiljnoj kulminaciji.

“Promising Young Woman”

Gde gledati: Amazon Prime

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Emerald Fennell), Glavna ženska uloga (Carey Mulligan), Sporedna ženska uloga (Laverne Cox), Najbolji originalni scenario.

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 8)

Iako je film tehnički izašao pre više od godinu dana, hajp oko njega je počeo tek nedavno i od tada ne popušta. Jedan od filmova koji su imali ozbiljniji uticaj, i koji zaista otvara prilično tabuizirane teme i s pravom postaje jedan od vodećih naslova koji govore o seksualnom nasilju i predatorima na direktan način i bez dlake na jeziku. A Carey Mulligan se sa takvima i obračunava tokom filma. Sjajno vođena priča o osveti, traumi, nasilju, i društvu koje previše toga pogrešnog normalizuje.

“Another Round”

Gde gledati: Amazon Prime

Moguće nominacije: Strani film

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 9)

Ako nam je nešto propravilo raspoloženje u poslednje vreme onda je to sasvim sigurno bio film Thomasa Vinterberga “Another Round”. Ruku na srce, čitava premisa o četiri krajnje depresivna nastavnika u srednjoj školi koja počinju da piju na dnevnom nivou i testiraju teoriju da određeni nivo alkohola u krvi omogućava najbolje performanse, nije preterano entuzijastična, ali kraj je apsolutno katarzičan, Životna priča, ispričana sasvim razumljivim jezikom.

“Duša”

Gde gledati: U bioskopima

Moguće nominacije: Najbolji animirani film

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 10)

Postoji sve veći broj crtanih filmova koji su mnogo manje za klince, a mnogo više da nas odrasle na nežan, jednostavan i posve dečiji način podsete na neke važne životne lekcije. Novi crtani filmovi dolaze sa velikim životnim lekcijama, i jedan od takvih je "Duša" od sinoć ovenčan Zlatnim globusom za najbolji animirani film i sasvim očekivano kandidat za Oskara. Glavni junak Džo (Jamie Foxx) čudnim spletom ne baš srećnih okolnosti, umire, a zatim dobija priliku da se vrati na Zemlju samo ako dobro savlada neke lekcije koje je živeći neprisutno izgubio. Prezabavno, prenežno i sa mnogo rečenica za zapisati.

“The Father”

Gde gledati: Na Amazon prime-u od marta

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Olivia Colman), Glavna muška uloga (Anthony Hopkins)

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 11)

Kada se Olivia Colman i Anthony Hopkins nađu rame uz rame to mora biti remek delo. Film prati ostarelog čoveka koji počinje da gubi pamćenje i prilično negira tu činjenicu. Međutim, kada se njegova ćerka Anne useli da mu pomogne, Anthony postaje primoran da se suoči sa stanjem stvari da gubi razum i dodir sa realnošću, a sama Anne sa činjenicom da to više nije isti čovek kog je poznavala. Životno, divno i veoma veoma potresno.

“The Life Ahead “

Gde gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Sophia Loren), Najbolja originalna pesma (“lo Si (Seen)”).

Ovo su naši filmski favoriti za Oskara koje već danas možete gledati online (фото 12)

Nakon 11 godina nepojavljivanja na ekranima, legenda glumišta Sophia Loren se vratila u na velika vrata u italijanskom filmu koji je režirao njen sin. Loren igra ženu koja je preživela Holokaust, i bila nekadašnja seks radnica, koja danas vodi računa o deci sa društvene margine u svojoj zajednici. Izuzetno topao film koji se pojavio baš kad nam je tako nešto bilo neophodno, i svakako vredan gledanja, a sav buzz oko oskarovskih nominacija se vezuje za Sophijinu ulogu, ali se veoma često pominje i pesma “lo Si (Seen)” koju potpisuje Diane Warren, čije su pesme bile nominovane za Oskara 11 puta - ali nikada nije pobedila.

A ukoliko ste propustili sinoćnu dodelu, donosimo vam listu dobtitnika nagrade Zlatni globus:

Najbolji sporedni glumac u filmu

Sacha Baron Cohen, The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah – POBEDNIK
Jared Leto, The Little Things
Bill Murray, On the Rocks
Leslie Odom, Jr, One Night in Miami

Najbolji sporedni glumac u seriji, mini-seriji ili TV filmu

John Boyega, Small Axe – POBEDNIK
Brendan Gleeson, The Comey Rule
Dan Levy, Schitt’s Creek
Jim Parsons, Hollywood
Donald Sutherland, The Undoing

Najbolja glumica u TV seriji - komedija ili mjuzikl

Lily Collins, Emily in Paris
Kaley Cuoco, The Flight Attendant
Elle Fanning, The Great
Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist
Catherine O’Hara, Schitt’s Creek – POBEDNICA

Najbolji animirani film

The Croods: A New Age
Onward
Over the Moon
Duša – POBEDNIK
Wolfwalkers

Najbolji glumac u mini-seriji ili TV filmu

Bryan Cranston, Your Honor
Jeff Daniels, The Comey Rule
Hugh Grant, The Undoing
Ethan Hawke, The Good Lord Bird
Mark Ruffalo, I Know This Much Is True – POBEDNIK

Najbolji scenario

Promising Young Woman, Emerald Fennell
Mank, Jack Fincher
The Trial of the Chicago 7, Aaron Sorkin – POBEDNIK
The Father, Florian Zeller and Christopher Hampton
Nomadland, Chloé Zhao

Najbolja glumica u TV seriji - drama

Olivia Colman, The Crown
Jodie Comer, Killing Eve
Emma Corrin, The Crown – POBEDNICA
Laura Linney, Ozark
Sarah Paulson, Ratched

Najbolja originalna pesma

Fight for You, Judas and the Black Messiah
Hear My Voice, The Trial of the Chicago 7
Io Si (Seen), The Life Ahead – POBEDNIK
Speak Now, One Night in Miami
Tigress & Tweed, The United States vs. Billie Holliday

Najbolja muzika

The Midnight Sky (Alexandre Desplat)
Tenet (Ludwig Göransson)
News of the World (James Newton Howard)
Mank (Trent Reznor, Atticus Ross)
Soul (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste) – POBEDNIK

Najbolji glumac u TV seriji - komedija ili mjuzikl

Don Cheadle, Black Monday
Nicholas Hoult, The Great
Eugene Levy, Schitt’s Creek
Jason Sudeikis, Ted Lasso – POBEDNIK
Ramy Youssef, Ramy

Najbolja TV serija - komedija ili mjuzikl

Emily in Paris
The Flight Attendant
The Great
Schitt’s Creek – POBEDNIK
Ted Lasso

Najbolja glumica u filmu - komedija ili mjuzikl

Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm
Kate Hudson, Music
Michelle Pfeiffer, French Exit
Rosamund Pike, I Care a Lot – POBEDNICA
Anya Taylor-Joy, Emma

Najbolji glumac u TV seriji - drama

Jason Bateman, Ozark
Josh O’Connor, The Crown – POBEDNIK
Bob Odenkirk, Better Call Saul
Al Pacino, Hunters
Matthew Rhys, Perry Mason

Najbolji strani film

Another Round
La Llorona
The Life Ahead
Minari – POBEDNIK
Two of Us

Najbolja TV serija - drama

The Crown – POBEDNIK
Lovecraft Country
The Mandalorian
Ozark
Ratched

Najbolja sporedna glumica u filmu

Glenn Close, Hillbilly Elegy
Olivia Colman, The Father
Jodie Foster, The Mauritanian – POBEDNICA
Amanda Seyfried, Mank
Helena Zengel, News of the World

Najbolja sporedna glumica u seriji, mini-seriji ili TV filmu

Gillian Anderson, The Crown – POBEDNICA
Helena Bonham Carter, The Crown
Julia Garner, Ozark
Annie Murphy, Schitt’s Creek
Cynthia Nixon, Ratched

Najbolja glumica u mini-seriji ili TV filmu

Cate Blanchett, Mrs America
Daisy Edgar-Jones, Normal People
Shira Haas, Unorthodox
Nicole Kidman, The Undoing
Anya Taylor-Joy, The Queen’s Gambit – POBEDNICA

Najbolja mini-serija ili TV film

Normal People
The Queen’s Gambit – POBEDNIK
Small Axe
The Undoing
Unorthodox

Najbolji glumac u filmu - drama

Riz Ahmed, Sound of Metal
Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom – POBEDNIK
Anthony Hopkins, The Father
Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Najbolji reditelj

Emerald Fennell, Promising Young Woman
David Fincher, Mank
Regina King, One Night in Miami
Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7
Chloé Zhao, Nomadland – POBEDNICA

Najbolji film - komedija ili mjuzikl

Borat Subsequent Moviefilm – POBEDNIK
Hamilton
Palm Springs
Music
The Prom

Najbolji glumac u filmu - komedija ili mjuzikl

Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm – POBEDNIK
James Corden, The Prom
Lin-Manuel Miranda, Hamilton
Dev Patel, The Personal History of David Copperfield
Andy Samberg, Palm Springs

Najbolja glumica u filmu - drama

Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day, The United States vs Billie Holiday – POBEDNICA
Vanessa Kirby, Pieces of a Woman
Frances McDormand, Nomadland
Carey Mulligan, Promising Young Woman

Najbolji film - drama

The Father
Mank
Nomadland – POBEDNIK
Promising Young Woman
The Trial of the Chicago 7


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor