Pretraga

\"Mogu da te uništim\" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju

Tekst: Teodora Jeremić

Bez okolišanja i bespotrebnog odugovlačenja, želim da kažem da je “Mogu da te uništim” sasvim sigurno jedna od najboljih stvari koja se desila svetu serija u poslednje vreme. Kao osoba koja je sklona tome da ne odgleda poslednju epizodu u sezoni jer me hajp popusti, to što sam gledala “Mogu da te uništim” čim je izašla a onda i još jednom, samo potvrđuje kakva je genijalština u pitanju i koliko je neprocenjivo imati nekog ko je iskren, pametan i hrabar kao Michaele Cole za svoju savremenicu. Raduje me jer zbog njene serije ne osećam da bijemo neke bitke koje su izolovane i koje nema niko drugi, već vidim gotovo sve nas na ekranu. Mnoštvo generacijskih problema, unutrašnjih i spoljašnih borbi, pitanja, tački spoticanja, čudnih situacija kojima ni sami ne znamo ime. Sve to je našlo svoje mesto u ovoj seriji, plus je zaliveno velikom dozom pravog milenijalskog humora. Dakle, mene što se tiče ova serija je bez ikakve sumnje favorit 2020. a možda i onako uopšteno vankalendarski posmatrano.

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 1)

To što nije nominovana za Zlatni globus, sam doživela gotovo kao uvredu i nelogičnu tautologiju prema kojoj kvalitet neće uvek biti nagrađen, ali me je i nateralo da se prisetim zašto ne verujem u nagrade i zašto mislim da nagrade kao takve generalno pripadaju kategoriji “prevaziđeno”, i ne smatram da su neophodno merilo kvaliteta. Ako je nešto genijalno složićemo se oko toga i na crvenom tepihu i van njega. Pažljivim skrolovanjem kroz kategorije i nominacije došla sam, razume se, i do toga da je “Emili u Parizu” dobila dve što je već moram priznati podgrejalo situaciju i učinilo me ozbiljno besnom. I to ne zbog mog ličnog mišljenja o seriji, već zbog objektivne činjenice da je nepravedno, nelogično i sumanuto, i da me poslesvih dobrih promena koje su se desile, ovakva odluka malo i zabrinjava. I to na dosta nivoa, da sam i dalje dva dana kasnije šokirana i javno priznajem da nemam kapacitete potrebne da razumem računicu žirija, kako je do ovakve odluke uopšte moglo da dođe, kao i na osnovu čega ih žiri donosi, pošto na osnovu svega (hrabrosti, lične priče, maestralnog vođenja, sjajnog casta, savremenosti, aktuelnosti, važnosti) “Mogu da te uništim” šije mnoge serije. O Emili da ne počinjem.

Bilo kako bilo, nisam imala naum da se monološki raspravljam sa žirijem Zlatnih globusa, nego da kažem koliko je važno ovu seriju gledati. Sa nagradama ili bez njih.

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 2)

“Mogu da te uništim” se bavi izuzetno komplikovanom temom silovanja, svim nijansama koje ni sami ne razumemo najbolje, i granicama za koje ne primetimo da je neko narušio misleći da “nije baš toliko strašno”. Bavi se dinamikom nošenja sa traumom i svim onim “zašto nikome nije rekla?”, “kako to da joj još uvek nije bolje?”, pitanjima. Analizira savremeni seksualni pejzaž, i bavi se pitanjem pristanka na toliko mnogo nivoa da mi se više puta plakalo jer nismo dovoljno hrabri da nazovemo stvari kako bi trebalo, iako osećamo da nešto nije bilo okej ni onako kako smo želeli.

Zato je ovo apsolutna lektira za sve. Zato što nam mnogo toga ni samima nije jasno, zato što je sasvim okej biti zbunjen, zato što mnogo toga ne umemo da prepoznamo, zato što se pred strašnim stvarima samo zamrznemo pa smo razočarani i ljuti na sebe, zato što nekada naiđemo na predivnu podršku a nekada ona apsolutno izostane, zato što za mnoge stvari prvo pomislimo da smo sigurno mi sami krivi, zato što traume funkcionišu čudnom i veoma individualnom dinamikom, zato što je neophodno suočiti se i progovoriti o bilo kojoj vrsti zlostavljanja, zato što statistika kaže da događa previše često a premalo se o tome priča. Zato što narativi koje vidimo na ekranima zaista znače da je konačno došlo vreme da javno govorimo o svemu. 

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 3)

U to ime, pored “Mogu da te uništim” i u slavu otvorenog, iskrenog i direktnog nošenja sa temama koje su dugo bile tabuizirane, izdvajam još nekoliko naslova koje vredi pogledati i koji pomažu u tome da se postave temelji za bolju budućnost, i građenje kulture u kom će se protiv nasilja ustati i boriti, i gde će oni koji ga čine pre ili kasnije odgovarati za isto.

“The Unbelievable”

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 4)

Mini remek-delo, Netflixova krimi drama koja podseća na to kako priče žrtava često nema ko da čuje, a i da je mnogo važno kome društvo uopšte želi da veruje i sjajno se dobacuje sa pitanjima: ko veruje žrtvi da je žrtva? Kako se to dokazuje? Ko ima pravo da bude žrtva a kome se po difoltu ne veruje? Ko veruje a ko ne, da trauma postoji? Serija je urađena prema istinitoj priči i članku ProPublica koji je nagrađen Pulicerovom nagradom i govori o devojčici Meri Adler kojoj niko ne veruje da je bila silovana jer “ima problematično detinjstvo”, “voli da privlači pažnju”, “uvek nešto izmišlja” i o dve detektivke koje se udružuju na slučaju rešene da otkriju istinu.

“Morning Show”

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 5)

Prema svetskim statistikama, 1 od 3 žene nekada u toku svog života bude izložena seksualnom nasilju a manjak razumevanja koliko su strašne posledice seksualnog nasilja i zlostavljanja idu rame u rame sa generalnim nedostatkom razumevanja i manjkom sluha za ženske pozicije. Apple TV je nedavno predstavio seriju “Morning Show” koja makar malo pomaže u rasvetljavanju i razumevanju koliko je težak i složen proces kroz koji svaka žrtva nasilja prolazi. Prikazuje teror, strah i bol izloženosti seksualnom nasilju koji ostaju neizrečeni zbog stigme i sramote koje sprečavaju žene da o tome govore, i posledicama koje to ostavlja na njihovo samopouzdanje, sigurnost u sebe i druge, poverenje.

“One su bombe”

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 6)

Drama zasnovana na instinitom događaju kada je prvi čovek Fox Newsa 2016. godine optužen za seksualno uznemiravanje a priča dospela u prvi plan zahvaljujući hrabrosti nekoliko novinarki te kuće. “One su bombe” predstavlja kako je sve izgledalo iz ugla novinarki ugla i podseća na izuzetno važnu lekciju koji svi znamo ali često zaboravimo: da solidarnost znači neverovatno mnogo. Unutrašnji osećaj stida i sramote je jednako strašan i štetan kao i stigma koja dolazi spolja, od zajednice, društva, okruženja ( i međosobno su uslovljene) i “One su bombe” donosi priču o tome kako se taj nerazmrsivi loop prekida. Glasnim istupanjem, deljenjem sopstvenog iskustva, spoznajom da stvarno nismo ni krive ni same u onome što nam se događa, što je sve deo zalečenja, i osnova za kolektivno delovanje.

“Promising Young Woman”

"Mogu da te uništim" i ostala sjajna ostvaranja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 7)

Ono što je propušteno sa “Mogu da te uništim” je žiri Zlatnih globusa koliko toliko ispravio sa “Promissing Young Woman” koji je nominovan u četiri kategorije. Genijalan film o traumi koja se eksternalizuje putem osvete. Premisa filma kao da dodatno razrađuje situaciju iz "Mogu da te uništim" i nudi neki drugačiji pogled na situaciju, Carey Mulligan je standardno maestralna a priča vešto prepliće različite žanrove i definitivno jeste ostvarenje koje ćemo tek viđati u različitim nominacijama. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor