Pretraga

Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske

Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske

Tekst: BURO.

Leto u Beogradu je upravo postalo mnogo bolje - letnji bioskop Kinoteka otvoren je na krovnoj terasi Doma vojske Srbije projekcijom italijanskog filma "Velika lepota" (2013) Paola Sorrentina, dobitnika Oskara za najbolji strani film. Vođa projekta, Ksenija Zelenović poželela je publici dobrodošlicu na "fantastično mesto pod zvezdama" gde će letnja filmska avantura trajati do 31. avgusta. Na repertoaru će biti raznovrsni program - od klasika do savremene svetske produkcije, kao i deset filmova koje je Jugoslovenska kinoteka digitalno restaurirala u saradnji sa kompanijom A1.

Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske (фото 1)
Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske (фото 2)

Sinoć smo bili na licu mesta i gledali projekciju filma "Ljubav i moda". Reč je o jugoslavenskom igranom filmu iz žanra muzičke komedije koji je snimljen 1960. godine u režiji Ljubomira Radičevića koji nakon ovog ostvarenja nije režirao više nijedan film. Da bi zaradili novac za održavanje aero-smotre, grupa studenata organizuje modnu reviju za preduzeće "Jugošik", služeći se i sitnim prevarama, a sve u plemenitom cilju. Revija je uspela, a studentkinja Sonja (Beba Lončar) i mladi modni kreator Bora (Dušan Bulajić), na kraju su uspeli da reše svoje ljubavne nesuglasice.

Uloge u filmu poneli su Beba Lončar, koja se ovim filmom proslavila i ubrzo potom se preselila u Rim gde je nastavila da gradi svoju zavidnu karijeru, neponovljivi Miodrag Petrović Čkalja, Dušan Bulajić, Mija Aleksić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ivo Robić i maestralna Gabi Novak. Ona je na Bledskom jazz festival 1958. godine pevala sa velikim Louis Armstrongom, a ubrzo nakon toga dobila je primamljivu ponudu sa Zapada, koju je odbila jer nije htela da pristane na uslove kojima su zahtevali da menja svoj izgled. Oduvek je pažljivo birala pesme koje je pevala, a 2006. godine dobila je nagradu za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici. Epizodnu ulogu u filmu poneo je i Arsen Dedić, bračni partner Gabi.

Muzika u filmu je stekla kultni status za sebe, a mi smo sinoć uživali u zvucima i bojama retro nostalgije. Do kraja avgusta, čeka nas pregršt remek dela sedme umetnosti vrhunskih svetskih i domaćih reditelja koji će leto učiniti daleko sadržajnijim, što je i osnovna krilatica ove inicijative. Program je biran pažljivo, tako da bude prilagođen ambijentu, pa se na repertoaru nalaze filmovi kao što su "Lepota poroka", "Davitelj protiv davitelja", "Srećan kao Lazaro", "Zlatna groznica", "Maratonci trče počasni krug" i mnogi drugi. Program će biti zatvoren projekcijom filma "Još jedna tura" Thomasa Vintenberga koji je osvojio publiku širom sveta i prošle godine osvojio Oskara za najbolji međunarodni film.

Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske (фото 3)
Pod zvezdama: Otvoren je letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske (фото 4)

Karte za sve projekcije mogu se kupiti u Jugoslovenskoj kinoteci, a radno vreme biletarnice svakoga dana je od 17 do 20h. Projekcije počinju svake večeri u 21h, a cena karte iznosi 300 dinara i možete ih kupiti i na dan projekcije na ulazu Doma vojske između 20 i 21h. Zbog velikog interesovanja, predlažemo da ih kupujete unapred. Takođe, imajte na umu da je broj ulaznica ograničen. Projekcije filmova iz A1 Kinoteke su besplatne, a karte se preuzimaju sat vremena pre početka filma na ulazu u zgradu. Ovo leto provešćemo pod zvezdama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor