Pretraga

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete \"I told you so\"

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so"

Tekst: BURO.

Glavna filmska manifestacija se bliži, 95. po redu dodela Oskara zakazana je za 12. mart. Sada je idealno vreme da se osvrnemo i pogledamo sva ta sjajna filmska ostvarenja koja 2022. nisu manjkala i koja pretenduju na Oskare i to u nekoliko kategorija. Iako se o ovim naslovima intentenzivno govorilo mesecima unazad, možda za njih do sada niste imali vremena ili su vam jednostavno promakla. Pogledajte ih pre dodele i kada glumci i reditelji odnesu trofeje kući, sladite se time da ste znali čiji će biti unapred.

Aftersun

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 1)

"Aftersun" je nežna i snažna priča o odnosu oca i ćerke, a ujedno i ostvarenje koje je Paulu Mescalu donelo nominaciju za glavnu ulogu, na radost i iznenađenje mnogih, i potvrdilo da je reč o sjajnom glumcu koji nas je osvojio još u seriji "Normal People". Ovo je debitantski dugometražni film rediteljke Charlotte Wells koji nema radnju u pravom smislu te reči i upravo se u tome krije njegova lepota. U središtu priče je odrasla Sophie koja se priseća letovanja sa svojim ocem kada je imala jedanaest godina, proživljavajući rolerkoster nostalgičnih emocija. Posebna poslastica ovog filma su kadrovi snimljeni starom kamerom koji u potpunosti dočaravaju lepote neponovljivih momenata dok gledamo ćerku i oca koji zajedno odrastaju.

Everything Everywhere All At Once 

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 2)

"Everything Everywhere All at Once" je bio nešto najbizarnije i potpuno drugačije od svega što smo gledali ne samo prethodne, već u poslednjih nekoliko godina gledali i nije iznenađenje da broji najveći broj nominacija za Oskara - čak jedanaest. Starija kineska imigrantkinja Evelyn Quan je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi i ako vas sama premisa buni, čekajte tek da vas radnja filma uvuče u opijajuću bizarnost ovog ostvarenja, ali na način na koji najmanje očekujete. Naučna fantastika, komedija, avantura upakovani su u dva sata vrhunske zabave za kakvu smo mislili da nam film više ne može dati, a on je "Sve u isto vreme": lud, dirljiv i uzbudljiv i oduvaće vas.

Triangle of Sadness

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 3)

Film "Trougao tuge" najpre je začarao ceo Kan, a potom i ceo svet. Ruben Östlund ispleo je satiričan, gorak i prezabavan narativ spakovan u dva sata radnje filma koja se odvija na jahti na kojoj paradiraju privilegovani belci. Ali, šta je to što je kod ovog filma toliko magnetišuće? Jer gledamo, kako je to lepo objasnio jedan od aktera filma i svetski poznat glumac Zlatko Burić prilikom otvaranja Slobodne zone, "komediju koja će nas pročačkati tamo gde treba". Rodne uloge, bogatstvo i sa njim povezan status, seks, novac i politika, sve je deo ovog slatko kiselog miksa.

Tár

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 4)

"Tár" prati priču o Lydiji Tar, (fiktivnoj) dirigentkinji koja se smatra najboljom svih vremena, a film prikazuje njen odnos sa usvojenom ćerkom i uspehom kroz kadrove nabijene tenzijom. Film je delo reditelja Todda Fielda sa Cate Blanchett u glavnoj ulozi, za koji je bio dovoljan mistični trejler da se u njega zaljubimo na prvi pogled i sada, očekivano, broji šest nominacija za Oskara.

Living

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 5)

"Living" je dramski film reditelja Olivera Hemanusa, po scenariju pisca Kazua Ishigura. (Bingo!) On govori o jednom sasvim običnom čoveku, čije je postojanje svedeno na kancelarijske rutine i senku bivšeg sebe. Odbijajući medicinsku dijagnozu seli se na obalu u pokušaju da ugura malo zabave u preostale dane svog života. Ta poletnost Rodneya Williama (Bill Nighy) je zarazna, dok nam film servira tihu ali suštinsku predstavu o životu.

The Banshees of Inisherin

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 6)

Na udaljenom ostrvu pored obale Irske, Padraic je razoren kada njegov prijatelj Colm iznenada prekine njihovo doživotno prijateljstvo. Uz pomoć svoje sestre i mladog meštanina, Padraic je odlučan da popravi prijateljstvo na bilo koji način. Ovo ne ide baš onako kako je planirano, jer on postavlja ultimatum koji dovodi do dramatičnih posledica. Film je pravo remek-delo koje će vas provozati od suza do smeha prikazujući krhkost ljudskih odnosa i našu potrebu da se grčevito držimo umirućih veza kao za poslednju slamku spasa, sa izvrsnim Brendanom Gleesonom i Colinom Farrellom u glavnim ulogama. 

The Whale

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 7)

Povučeni nastavnik engleskog kojeg igra Brendan Fraser pokušava da se ponovo poveže sa svojom otuđenom ćerkom tinejdžerkom. Iako to zvuči kao jednostavna premisa, ona je dubinska na nekoliko nivoa, ali u svoj centar stavlja vezu između ljudskih tela i osećanja sramote, onog užasnog pritiska koji nas izaziva da iskočimo iz sopstvene kože koji redovno ispreči tračak nade, sposobnog da samo na trenutak zatreperi i zavede nas idejom o boljem sutra. Darren Aronofsky doneo nam je svoju najemotivniju priču do sad, a izborom Brendana za glavnu ulogu ovog glumca poveo do velikog comeback-a.

Women Talking

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 8)

Radnja ovog filma smeštena je u izolovanu versku koloniju gde se žene bore da se pomire sa svojom verom nakon niza seksualnih napada. "Women Talking" je zasnovan na istoimenom romanu Miriam Toews, ali je Sarah Polley prilikom pisanja scenarija napravila jedan zaokret koji je u potpunosti promenio emocionalni ton filma uz opomenu da jedan svet može stati a kroz moć govora se izroditi jedan sasvim novi. Ovo je sigurno emotivno najteži naslov sa liste, ali je vredan gledanja. 

All the Beauty and the Blooshed

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 9)

Ovaj dokumentarac je priča o aktivizmu i feminizmu kroz objektiv Nan Goldin dok ona predvodi proteste protiv porodice Sackler. "All the Beauty and the Bloodshed" je i odlično mesto za početak ako ste zainteresovani za rad legendarne fotografkinje, čiji su lik i delo podrobno razloženi u ovom naslovu.

Elvis

Pogledajte ove filmove pre dodele Oskara, da biste svima mogli da kažete "I told you so" (фото 10)

Austin Butler u ulozi Elvisa upoznaje nas sa njegovim detinjstvom sve do neviđene slave kao kultne rok ikone, ali i njegovog komplikovanog odnosa sa svojim menadžerom. Suštinski, "Elvis" nam nije dao mnogo više od onoga što smo i pre njega znali, te su kritike su u pogledu samog filma podeljene, ali su svi jednoglasni u tome da je Austin kao nikada briljirao sa ovom ulogom. Ako želite da se iznova zaljubite u muziku kralja, vredi pogledati "Elvisa" pre dodele Oskara, budući da broji osam nominacija.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor