Pretraga

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza

Tekst: BURO.

Dan je kao i svaki drugi, ali vas iznutra nešto žulja, stvara nelagodu i neodoljivo vuče u melanholiju. Dok u glavi prevrćete scenerije koji su to mogli da izazovu, pritisak u vama kao da raste, oči se pune suzama i jedini logičan sled događaja jeste onaj u kome na scenu u sledećem činu nastupa plakanje. Jednostavno više ne možete da zadržite taj osećaj koji vas sa svih strana pritiska i to plakanje će vam suštinski dobro doći. Nekada, međutim, koliko god želeli da se dobro isplačemo, ne ide, pa sedimo sa knedlom u grlu koja nikako odatle da se pomeri. Nekada i suzama treba gurka da se proliju, a mi da se plakanjem iščistimo od negativnih emocija, stresa, tuge, besa, čega god. Uostalom, novembar je - idealno vreme za emocionalno čišćenje, opraštanje od nekih starih obrazaca i ljudi koji nam više ne doprinose i mahanje svemu što u novu godinu odlučujemo da sa sobom ne nosimo. Ako nas pitate, filmovi su savršeni saučesnici za to. Napravili smo listu onih za čije je gledanje je pakovanje maramica, pored kutije sladoleda, must have.

"Čudo u ćeliji broj 7"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 1)

Reč je o korejskom filmu iz 2013. godine koji nam donosi priču o ljubavi između ćerke i psihički bolesnog oca koji na dan devojčicinog polaska u školu spletom nesrećnih okolnosti biva nepravedno i lažno optužen za otmicu, silovanje i ubistvo šestogodišnje devojčice. Yong-Goo je samohrani otac čije intelektualne sposobnosti ne prevazilaze one koje ima i njegova ćerka Ye-Seung, ali ga to ne sprečava da se o njoj brine posvećeno i predano, sve do momenta kada završi u zatvoru. Nakon fizičkog zlostavljanja od strane svojih cimera, Yong-Goo ubrzo postaje omiljeni stanovnik ćelije broj sedam i uz njihovu pomoć pokušava da dođe do svoje ćerke. Iako film na početku deluje pomalo naivno, sve što ćemo vam reći jeste: spremite dva pakovanja maramica.

"Život je lep"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 2)

Sigurni smo da ne postoji osoba na svetu koja može ostati imuna na glavnog glumca i režisera Roberto Benignia koji je tek drugi glumac u istoriji koji je dobio Oskara za film koji je sam režirao, kao i na sam genijalan (i genijalan je mala reč) film. Ovo remek - delo kinematografije donosi potresnu priču o ljubavi, roditeljstvu, nehumanosti i preživljavanju kroz priču jedne jevrejske porodice koja završava u koncentracionom logoru i njihovim nadljuskim naporima da jezivu stvarnost učine malo lepšom.

"Kapernaum"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 3)

Film libanske rediteljke Nadin Labaki donosi nam potresnu priču o dvanaestogodišnjem dečaku koji odrasta u ekstremnom siromaštvu i koji je zbog nemara svojih roditelja primoran da se bori za opstanak na ulicama siromašnog pregrađa u Bejrutu, gde u učini zločin zbog kog će biti osuđen na pet godina zatvora i zbog svega toga odlučuje da tuži roditelje što su mu uopšte podarili život. Glavni glumac, Zaid Al Rafia po kome je nazvan i lik u filmu, je u vreme snimanja živeo u Libanu kao izbeglica iz Sirije već 8 godina. Većina glumaca su početnici, a kako je rediteljka objasnila, to je bilo neophodno jer je želela je prikaže surovu i sirovu realnost na velikom platnu.

"The Farewell"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 4)

Tanka je granica između emotivnog i patetičnog i nije lako napraviti film koji istu i ne pređe. Nema sumnje da je Lulu Vang u tome uspela. Priča prati kinesku porodicu koja saznaje da je njihova voljena baka Nai Nai obolela od raka. Oni odlučuju da ispoštuju staru kinesku tradiciju i odlučuju da joj ništa ne govore. Umesto toga, organizuju venčanje jednog od rođaka koje će biti prilika da je svi još jednom vide. Tome se protivi Bili koja se odavno odselila u Ameriku i smatra da je ovakva odluka krajnje nemoralna. Kada se vrati u Kinu, shvata da je rastrzana između svog kineskog nasleđa i američke kulture. 

"Priča o braku"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 5)

Znate ono kada se svim silana trudite da nešto uspe, ali jednostavno uprkos svim naporima, ne uspeva? Nicole Barber (Scarlett Johansson) i Charlie Barber (Adam Driver) ušli su u brak iz ljubavi, ali nekoliko godina kasnije najednom sve počinje da se raspada. Kako su i kada tačno stvari krenule po zlu i kako zadržati dostojanstvo i zdrav razum tokom razvoda? Pomenuti glumci su umnogome doprineli ovoj priči sa kojom verovatno svaki bračni par u izvesnoj meri može da se poistoveti. 

"Beležnica"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 6)

Ne postoji način da se ovaj romantični klasik ne nađe na ovoj listi. Radnja vam je verovatno uveliko poznata, budući da film datira iz 2004. godine ali se i do danas zadržao na listi emotivnih priča koje rado gledamo i nekoliko puta. Sigurni smo da pamtite čuvene reči: "I want all of you, forever, you and me, everyday."

"HAčiko: priča o psu"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 7)

Drama iz 2010. i obožavani Richard Gere, ovoga puta ne u pratnji žene, več psa, haskija koji će mu ostati veran i nakon smrti. Ljubitelji životinja, a posebno pasa sigurno su već pogledali ovaj film, a za dobru turu plakanja, predlažemo da to učinite opet. Film je zasnovan na japanskoj verziji iz 1987. godine i inspirisan je istinitim događajem iz davne 1923. 

"Duša"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 8)

Aplikacije, knjige, kursevi, seminari, webinari - trista čuda o bivanju u sadašnjem trenutku koji nam svima i dalje izmiče, dok se ne desi situacija poput bolesti ili neke slične potresne stvari koje kao da su jedino u stanju da čoveka prodrmaju i dreknu mu na uvo da se probudi. Kako bi naši životi izgledali kada bismo u svakodnevne sitnice ulagali onoliko energije koliko u svoje karijerne misije? I još važnije, kada bismo uvek imali na umu da u svakom trenutku možemo da nestanemo, a da svi ti naši grčeviti napori da uspemo i nisu bili tako važni naspram magije života koja je tu - nadohvat ruke, ne traži napor i odricanja, već jednostavno prisustvo.

"Koko"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 9)

Još jedan crtani film koji nas podseća da lekcije za odrasle ne dolaze uvek u obliku u kom ih očekujemo. Radnja filma prati mladog junaka – Migela, koji uprkos višegeneracijskom zabranjivanju muzike u svojoj porodici želi da postane poznat muzičar. U očajničkim pokušajima da dokaže i pokaže svoj talenat, igrom slučaja dospeva u Zemlju mrtvih gde se susreće sa svojim precima gde otkriva i počinje da razumeva dugačak put koji je njega i njegovu porodicu doveo do sadašnjeg trenutka.

"Groblje svitaca"

Ponekada sve što želimo jeste da se dobro isplačemo: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 10)

Duhovi dečaka Seite i njegove mlađe sestre Secuko pričaju o tome kako su umrli i simbolizuju nesrećno stradanje dece za vreme Drugog svetskog rata. Radi se o jednom od najcenjenijih i najslavnijih anime filmova 1980-ih, a nakon gledanja će vam sigurno biti jasno i zašto.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor