Pretraga

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije

Tekst: BURO.

Kolač u tiganju, putovanje iz fotelje? I jedno i drugo je moguće, mada smo za ovo drugo uvereni da je bolje kada je uživo. Ipak, kako su nam trenutno daleke destinacije samo maštanje (nadamo se ne zadugo) donosimo vam nekoliko nesvakidašnjih naslova koji će vas odvesti daleko daleko preko granica. Alternativniji filmovi svakako imaju sposobnost da nas odvedu u nepoznato, neobičnim temama i načinima na kojima im pristupaju, a još ako je u to uključena i neka egzotična destinacija, jedinstveno iskustvo je zagarantovano. Oslobodite se loopa streaming platformi i engleskog jezika i prošetajte od Senegala do Singapura.

touki bouki

zemlja

Senegal

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije (фото 1)

Ovaj film ima još jedno ime po kome je poznat, a to je "The Journey of the Hyena" i pripada afričkom novom talasu sedamdesetih. Priča prati mladog vozača motora koji obavlja sitne kriminalne radnje u Dakaru, ne bi li skupio dovoljno novca da zajedno sa devojkom pobegne u Pariz. Ono što počinje lagano, razvija se u raskošnu i spektakularnu priču, koja potvrđuje zašto je Djibril Diop Mambéty bio zvezda snegalskog filmskog sveta i važio za afričkog Godarda.  Improvizacija igra važnu ulogu u njegovim filmovima, kao i apsolutno negiranje zapadnog kanona i u potpunosti afrička estetika. Nije ni čudo što je onako sjajan film kao "Atlantics" došao od Mati Diop, njegove rođake.

Jamón Jamón

zemlja

Španija

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije (фото 2)

Melodrama level maksimalan, sjajna muzika koju potpisuje Nicola Piovani, vrelina španskog juga i njeni gotovo pustinjski predeli, Penelope u ulozi kojom se proslavila, beskrajno šarmantan Javier Bardem i leto koje se oseća gotovo u svakom kadru. Rečju, nema ovde šta da se ne voli, osim što na momente postaje bizarno hiperseksualizovano kad ne očekujete i previše dramatično, ali ¡olé!
Centralna priča se tiče Jose Luisa, bogatog dečka čiji roditelji imaju fabriku donjeg veša u kojoj radi njegova devojka Sylvia. Kada Sylvia ostane trudna,  Jose Luis obećava da će je oženiti i bez dozvole roditelja, ali naravno da španska drama ne bi bila ništa bez majke odlučne da se to venčanje ne desi. Tako na scenu stupa Raul, potencijalni model za donji veš koji Jose Luisovi proizvode i koji, naravno, dodatno komplikuje sve. 

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

zemlja

Tajland

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije (фото 3)

Thai drama za koju je Tim Burton rekao da je "prelep čudan san", a ako Burton kaže da je nešto čudno i snovito onda možete da pretpostavite na koliko nivoa možete da očekujete nešto sasvim neuobičajeno. Film istražuje temu reinkarnacije i donosi priču o poslednjim danima Boonmeea. Zajedno sa svojim najdražima (što uključuje i duh njegove žene, Huay) i njegovim izgubljenim sinom, Boonsongom, Boonmee istražuje svoje prethodne živote. Jednostavno nema boljih reči za opisati ovaj fim od: čudno, hipnotično, onostrano. 

ramen shop

zemlja

Singapur

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije (фото 4)

"Ramen Shop" istražuje ulogu i važnost hrane u kulturi i gastronomsko nasleđe koje postaje neizostavni deo naše lične istorije. Masato nakon smrti svog oca, koji je vodio jedan od omiljenih ramen restorana u Japanu, odlučuje da otputuje u Singapur gde se ponovo povezuje sa svojom davno izgubljenom bakom ali i upoznaje različite nove ljude i priče pa se na ovom kulinarskom hodočašću suočava sa različitim istinama, između ostalog i uticajima japanske okupacije Singapura. Porodična, nacionalna i lična istorija isprepletane i ispričane kroz predivne kadrove od kojih će vam krenuti voda na usta.

just meet

zemlja

Meksiko (i druge)

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji su dobar način da istražite nove destinacije (фото 5)

Ukoliko niste do sada, pravo je vreme da zaronite u svet maestralnog arhitekte Tadao Andoa. Ando je jedan od najuticajnijih vizionara savremenog sveta i njegove građevine se nižu od Japana do Meksika. Film počinje u njegovom studio u Osaki, koji je sam izgradio, odakle putuje u Casa Wabi, umetnički retreat na meksičkoj obali Pacifika. Tadaova arhitektura je poznata po prirodnim elementima i geometrijskim oblicima, a Casa Wabi je jedno od vrhunskih ostvarenja. Sve njegove građevine su i više nego vredne da se posete i uživo a do tada, uživamo u minimalističkim enterijerima i eksterijerima ušuškanim u pesku i zvucima talasa.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor