Stand up komičarke na Netflixu čije ćete nastupe gledati iznova i iznova

22.02.2022.
RECOMMENDED

Ukoliko rešite da za vikend izađete i pogledate neki stand up nastup, na sceni ćete najverovatnije naići na stand up komičara. Situacija na sceni je takva da vas natera da pomislite da na svetu ne postoje žene koje su smešne, što je nebuloza. Svako od vas u svom neposrednom okruženju ima bar tri dežurne komedijašice koje vam život čine lepšim, a u toku dana izazovu bar jedan kez. U profesionalnom svetu stand up komedije, žene postoje i jako su dobre u tome. Surove, iskrene, govore o stvarima koje inače prećutkujemo i pomeraju vas iz vaše zone komfora. Ovom prilikom predstavljamo vam neke od naših favorita, ovo su žene koje će vas zasmejati do suze, a usput i pomeriti neke granice. 

Hannah Gadsby: Nanette

Hanu možda znate iz australijske comedy-drama serije “Please like me” u kojoj je glumila, ali i za koju je pisala scenario. Njen stand up specijal Nanette je prvi iskorak u svet američke mejnstrim komedije i doživeo je veliki uspeh. Po svojoj strukturi on je dosta tradicionalan, kreće iz autobiografske priče odakle se dalje širi na društveni kontekst, ali ono što ga čini autentičnim i neodoljivim jesu teme o kojima govori. Ona glasno izgovara rečenice koje su mnogim ljudima neugodne, ili nemaju dovoljno hrabrosti da ih izgovore, a u njenom nastupu te rečenice jednostavno lepršavo lebde u prostoru i time bivaju destigmatizovane. Hana je rodom iz Tasmanije, ruralnog dela Australije gde je većina ljudi, dok je ona odrastala, smatrala da homoseksualnost treba da bude krivično delo. Ona otvoreno priča i zbija šale o autovanju, o tome što su je zbog izgleda često mešali sa muškarcem, ali i o seksualnom uznemiravanju i ženskom besu. Hana je inače diplomirana istoričarka umetnosti, pa u toku nastupa govori i o poziciji umetnika i umetnica. Ovaj šou će vas nasmejati, rasplakati i inspirasti da ispričate svoju priču.

Ali Wong: Baby Cobra i Hard Knock Wife

Ali Wong je glumica iz San Franciska koja je nastupala po manjim stand-up klubovima sve dok se njen prvi specijal Baby Cobra nije pojavio na Netflixu i eksplodirao od popularnosti. Ubrzo nakon njega, izašao je i drugi, kao folow up prvog. U oba nastupa ona se pojavljuje u poodmaklim trudnoćama sa stomakom do zuba i govori uglavnom o seksu i trudnoći. Ona zbija prljave šale od kojih će vas zaboleti stomak, jer su iskrene, a niko nije navikao da se ovakav vid šala zbija na račun ženske seksualnosti i to je ono što je najlepše u oba specijala. Prisetiće se svojih seksualnih dogodovština i fejlova koje ste možda potisnuli, a ukoliko ste trudni odahnućete jer sve što se dešava nije do vas. Ali preispiruje rodne uloge i priča o majčinstvu iskreno i bez cenzure. 2019. objavila je knjigu memoara Dear girls, gde je svojim devojčicama pisala pisma o tome šta ih očekuje u svetu dejtinga, majčinsta i pozicija moći na kojima su uglavnom muškarci.

Ellen DeGeneres: Relatable

Ukoliko volite Ellen i njenu emisiju, posle ovog stand up-a ćete je obožavati i iznova pogledati sve epizode svega gde se pojavljivala. Ovaj nastup je inače prvi snimljeni njen stand up posle petnaest godina. Specijal predstavlja izvesnu vrstu studije karaktera, ona priča otvoreno o sebi ali tačno zna šta publika očekuje od nje, jer je poznaje. Performans je dokaz njene autentičnosti i toga koliko ona zapravo vlada onim čime se bavi čitav život, pričanjem priča i komunikacijom sa ljudima. Nadamo se da do sledećeg specijala neće proći još petnaest godina. Spojler: Naravno da je zađuskala.

Sarah Silverman: A speck of dust

Sarah se na sceni stand up komedije pojavila 2005. sa prvim specijalom Jesus Is Magic koji je bio hm… pa bomba. Kritike su pljuštale o tome koliko izmešta iz zone komfora i kako je moguće da jedna žena zbija šale na račun Holokausta, silovanja, AIDS-a i invaliditeta. Od tada do ovog nastupa ona je izbrusila svoj stil koji je zadržao neke najvrednije karakteristike, a to su pre svega njeni detaljni grafički opisi zbog kojih se vrišti od smeha. Seks, politika, religija, pop kultura, samo su neke odd tema kojima se bavi, a ovaj specijal obihvata možda najširi opseg publike kome je namenjen.

‘Amy Schumer: Growing’

Obožavamo Amy Shumer u svakoj ulozi, bilo da vodi svoj komični šou ili glumi u holivudskoj komediji koju ćemo pogledati samo zbog nje. Kao i Ali Wong, prema kojoj je poznata glumica izrazila divljenje, ona se na sceni pojavljuje sa velikim stomakom, i sudeći po njenom Instagram profilu svi znamo da joj trudnoća nije bila laka. “I didn’t know that being pregnant could be really hard,” kaže ona. “You bitches all lie about it.” Ovo je intimna ali univerzalna priča o trudnoći i očekivanjima, ali pre svega jedna realna slika trudnoće i svega što dolazi sa njom.

Nikki Glaser: Bangin

Okupite najbolje drugarice i vreme je za nešto mnogo bolje od običnih dick jokes, jer Niki Glaser ima najbolje šale o seksu i muškarcima. Prošlo je vreme kada su samo muški komičari bili ti koji će pričati i ocenjivati nas u svojim nastupima. Nikki odlazi nivo iznad i čini da dirty talk dobije novu dimenziju od koje ćete vrištati i posle toga slasno ogovarati bivše. Živela Nikki!

Saznaj više:
Povezani članci: